Yazılımdan uzak kalmayın

Pavotek ve IntelProbe Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alper Özbilen, yerli teknoloji şirketlerinin ve Türkiye'nin, ileri teknoloji alanlarında çalışan gençlere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Üniversite tercihi telaşında olan genç arkadaşlarımızın, hayatlarının hiçbir döneminde yazılımdan uzak kalmaması gerekiyor. Belirli ölçüde yazılım bilmek günümüz koşullarında okuma yazma bilmekle aynı anlama geliyor." dedi.

Haberler 08.08.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alper Özbilen, baarnn önemli olduunu, ancak tek bir snav ile snrlar çizilemeyecek ufka sahip olmann çok daha deerli olduunu belirterek, hayatnda baar, kendini sürekli gelitirmek, azmetmek ve çalmaktan geçiyor. ifadelerini kulland.

Türkiyenin geleceinin bilim, teknoloji ve Ar-Gede olduunu ve bunlar olmadan ülkenin ekonomik kapasitesinin genilemesinin ve uluslararas alanda oyuncu olmasnn mümkün olmadn anlatan Özbilen, unlar kaydetti:

Hayalcilikten bahsetmeyeceim ama hayalsiz de baarnn mümkün olmayacan belirtmek isterim. Bir gencin ufkunun sadece mezun olur olmaz nasl i bulacann stresiyle daraltlmamas gerekiyor. Gençler kendilerini sadece i verilecek edilgen bir nesne gibi konumlandrmamal. Aksine mezuniyet sonrasnda da ina etmeye devam edecekleri kariyerleri için potansiyel iveren olabilme vasfn da kendilerinde görmeliler.

Birçok somut veriye dayanarak ifade etmek isterim ki Türkiyenin önü aydnlktr ve belirli alanlarda i üretme kapasitesi giderek artmaktadr. Türkiyeden mezun bir çok kii, kabiliyetleri, enerjileri ve kendilerine yaptklar yatrmlar sayesinde dünyann önde gelen üniversitelerinde ve irketlerinde önemli yerlere gelmektedir. Ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerine ayrlan payn her geçen gün artt ve bilhassa teknoloji alannda önemli teviklerin hem hacim hem de say itibaryla farkl sektörleri büyütme gücüne eritiini görüyoruz.

VER BLM ARATIRMA MERKEZNDE ÖRENC VE MEZUNLARLA FAALYETLER PLANLIYORUZ

Pavotek ve IntelProbe Yönetim Kurulu Bakan Dr. Alper Özbilen, son 10 ylda biliim ve savunma sanayii alanlarna çok ciddi destekler verildiini hatrlatarak, Örnein bugün savunma projelerinin hacmi 60 milyar dolara ulat, savunma sanayii projeleri ise 700ü at. Bu daha da artacaktr. Bu gibi tevik ettirici hamleler, ben de buradaym diyerek yeteneini göstermek isteyen insan gücünü de ortaya çkartyor. diye konutu.

Savunma sanayinden elde edilen proje ve teknolojiye dayal ürünleme kültürünün, dünyadaki dier baar örneklerinde olduu gibi endüstriyel ve sivil alanlar için de lokomotif görevi gördüüne iaret eden Özbilen, sözlerini öyle sürdürdü:

Ayrca, TÜBTAK ve YÖKün öncelikli gündemleri arasnda olan üniversite-sanayi i birlikleri ile kariyerini ina etmek isteyen gençler için yeni çalma alanlar çkyor. Farkl kurum ve kurulularn yan sra, bizler gibi birçok özel irketin de genç ve dinamik nüfusun enerjisini Ar-Ge ve ürünleme faaliyetlerine entegre etme çabas bulunuyor. Örnein, kendi irketimizin yüzde 20sine karlk gelen ve henüz mezun olmam arkadalarmz büyük veri, yapay zeka, siber güvenlik, gömülü yazlm, mobil uygulama gelitirme, donanm tasarm gibi önemli balklarda uzun dönemli stajyer olarak istihdam etme politikasn benimsedik.

Birden fazla üniversite ile Ar-Geye dayal ürünleme süreçlerini devam ettiriyoruz. Ankaradaki kuluçka merkezimizde genç arkadalarmz için programlar açtk. Bu sonbaharla birlikte Biliim Vadisinde açma hazrlklarna devam ettiimiz Veri Bilimi Aratrma Merkezi ile henüz mezun olan veya örencilii devam eden arkadalarmzla birçok aratrma faaliyeti yürütmeyi planlyoruz. Bu faaliyetleri sosyal sorumluun yan sra yeni yetenekler kazanma ve onlarla birlikte gelecei ina etme çabas olarak görüyoruz.

Y KARYERN ÖNÜNDEK ENGEL, ZAHMETSZ SONUç ALMA TAHI

Özbilen, yerli teknoloji irketlerinin ve Türkiyenin, ufku; uyduda, uzayda, kuantum teknolojilerinde, gelimi aviyonik sistem tasarmnda, kriptolojide, çip ve hassas elektronik komponent üretiminde, sensör teknolojilerinde olan gençlere ihtiyac olduunu belirterek, sözlerini öyle tamamlad:

Üniversite tercihi telayla kendi geleceklerine ilikin önemli kararlar alma arefesinde olan genç arkadalarmzn, girecekleri bölüm matematik, fizik, kimya gibi temel bilim disiplinleri veya elektronik, endüstri, makina gibi mühendislik dallar olsun, bilgisayar ve bilgisayar bilimlerinden, bilhassa yazlmdan hayatlarnn hiçbir döneminde uzak kalmamas gerekiyor. Belirli ölçüde yazlm bilmek günümüz koullarnda okuma yazma bilmekle ayn anlama geliyor.

Yazlm örenmek gibi meslei tamamlayc birçok kabiliyet, internet üzerinden elde edilecek materyallerle veya bir takm kurslarla ama her eyden önce istek ve sabrla sanlandan daha kolay edinilebilir. Kariyer sadece okulla ve bölümle deil, her türlü gayretin toplamyla ina edilir. yi bir kariyerin önündeki en büyük engel, ksa yolla ve zahmetsiz sonuç alma itahna sahip olmaktr.

Ana Sayfaya Git