Yeni ilkokul tasarımı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni lise tasarımının yanında ilkokul ve ortaokul tasarımına ilişkin pilot uygulamanın gelecek yıl başlatılacağını ve pilot uygulamalar yapılmadan ulusal ölçekli değişimlere gidilmeyeceğini bildirdi.

Haberler 22.02.2020 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Selçuk, yapt deerlendirmelerde yeni lise tasarmna ilikin detaylar paylat.

Yeni ilkokul, ortaokul tasarmna ilikin ilk kez açklamalarda bulunan Selçuk, Bütün dünyada aklnza gelen ilk 50 ülkeyi sralayn, neden bu ülkelerin tamamnda lisede 5-6 ders var da, bizde niye 15-16 ders var? sorusunun kendisine sorulduunu aktaran Selçuk, Ders çeidinin fazla olmas örencilerin her konuda yüzeysel kalmasna ve derinleememesine yol açmaktadr. Bunu çözmek mümkün ve pilot için tüm hazrlklarmz tamamladk. Artk zaman gelmitir, yapabiliriz. ifadelerini kulland.

Yeni lise tasarm hazrlklarn tamamladklarn belirten Selçuk, gelecek yl pilot uygulamann balatlacan vurgulad.

Öretmen hazr olmadan, altyap, bütün sistem hazr olmadan bu sisteme balanamayacana iaret eden Selçuk, Hangi illerde, kaç okulda yapacamz belli, bunlarla ilgili bir basn duyurusu yapacaz, o zaman açklayacaz. diye konutu.

Pilot uygulamalar yaplmadan ulusal ölçekli deiimlere gidilmeyeceini kaydeden Bakan Selçuk, Ortaöretimle ilgili de inallah Türkiye yeni bir döneme doru gidiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Yeni lise sistemindeki üniversite snavna ilikin bir soru üzerine Selçuk, Örencilerin üniversite meselesi 5 yl sonraki bir konu. Konuyla ilgili her türlü altyap çalmalarmz hazr. Öretmen eitimi, örenci rehberlii, aileleri bilgilendirme konularnda içerikler, sunumlar, videolar hazrlyoruz. Orada bir problem yok. dedi.

- lkokulda paradigmal dönüüm yaanyor

Bakan Selçuk, yeni lise tasarmnn yannda ilkokul ve ortaokul tasarmna ilikin pilot uygulamann da gelecek yl balatlacana dikkat çekti.

Dünyada tüm öretim kademelerinde paradigmal bir dönüüm yaandn anlatan Selçuk, lkokul seviyesinde hayatta karlalabilecek problemlerle ba etme, hayat becerileri konusunda yetime, yeterince oyun oynama, adabmuaeret eitimi, kendini ifade, jenerik becerilerin kazandrlmas gibi balklarn ilkokul programnda öne çkacak alanlar olduunu ifade etti.

Selçuk, Türkçe öretimini çok önemsediini ve bu konuya katk verecek yapay zeka temelli Türkçe Söz Varl Projesini bu yl içerisinde bitireceklerini de söyledi.

- Atölyelerle dersler iç içe geçecek

Milli Eitim Bakan Selçuk, konumasn öyle sürdürdü:

lkokulda ve ortaokulda Türkçede okuma, dinleme, konuma ve yazma olmak üzere 4 beceriye ayr bakacaz. Bunun yannda dil becerileri üstüne ina edilen ve matematik, Türkçe ve hayat bilgisi derslerinin hepsinin iç içe geçtii bir yap olacak. Yani, hayat bilgisindeki bir problemle deerler eitimi, adabmuaeretle ilgili meseleler, çocuun yeterince oyun oynayabilmesi, çocuun atölyelerde problem çözebildii bir sistem. Sadece A, B, C, D diyerek yukar çkan bir çocuk istemiyoruz. lkokul 1de mühendislik atölyesini, drama atölyesini, sanat atölyesini, tarm atölyesini gören çocuk istiyoruz. Bu ekilde de atölyelerle dersler iç içe geçecek.

Atölyelerin yaam tarz, düünü biçimi ve üretim temelli olduuna iaret eden Selçuk, atölyenin bir mekandan ziyade bir zihniyet, bir yaklam modeli olduunu ifade etti.

Selçuk, Eer siz hiç atölye görmeden sadece kat üstünde çocuk yetitirirseniz liseyi, üniversiteyi bitirdiinde ben masa banda oturaym memur olaym beklentisine girilir. çünkü tala görmemitir, çünkü üretim yaplan kirli bir atölye görmemitir. çünkü üretmemitir, üretmenin hazzn yaamamtr. Tam da bunu bütün çocuklarmza vermekle ilgili eylerden bahsediyorum. Bunu yapabiliriz, zaten u anda 6 binden fazla atölyede bu yaklam baaryla uyguluyoruz. diye konutu.

- Tasarm beceri atölyelerinde 60 bin hedefi

Bakan Selçuk, ilkokul ve ortaokul tasarmnda büyük rol oynayacak Tasarm Beceri Atölyelerine ilikin yeni hedefleri de paylat.

Atölyelerde yaparak yaayarak örenmenin mümkün olduuna iaret eden Selçuk, bir ylda Ankarada 1513 atölye açldn, Kayseride de geçen hafta 325 atölye için protokol imzalandn ve 2 ay içinde bunlarn tamamlanacan belirttti. Selçuk, Bir ylda, yaklak 6 bin 400 atölyeyi sfrdan bitirmi olduk. Bu atölyelerin çocuklarmzn geliimi açsndan çok olumlu olduunu görüyoruz. mkanlar dorultusunda bu 6 bini asgari 60 bine doru götürmek istiyoruz. dedi.

Öretmenlere tasarm beceri atölyeleri de dahil olmak üzere Eitim Biliim Andaki (EBA) platform üzerinden yüz yüze ya da uzaktan öretimle eitim verileceini de belirten Selçuk, sanatla, müzikle uramann öretmenlere zenginlik kattn, böylece atölye d derslerin de iyiletiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git