Yeni müfredat ne getiriyor?

MEB'in kamuoyunun görüşüne sunduğu yeni müfredat taslağı pek çok değişiklik içeriyor. 4. sınıftan itibaren fen dersinde 'fen ve mühendislik uygulamaları' da işlenecek, öğrenciler bilimsel ürün tasarlayacak. Hayat Bilgisi, Felsefe ve Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi derslerinin müfredatına 15 Temmuz darbe Girişimi de eklendi.

Haberler 17.01.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnn hazrlad yeni müfredat taslanda 53 farkl dersin öretim program yeniden yazld. Milli Eitim Bakanlnn kamuoyunun görüüne sunduu yeni müfredat tasla pek çok deiiklik içeriyor.

Dil bilgisi artk 2. deil 5. snfta

Yeni müfredat taslana göre Türkçe derslerinde birinci snftan itibaren gramer arlkl bir Türkçe eitimi yerine okuma, anlama ve yazma becerilerinin gelitirilmesi için kazanmlar arlkl olarak öretilecek. Daha önce ilkokul ikinci snftan itibaren balayan dil bilgisi kazanmlar, taslakta beinci snftan itibaren sözlü iletiim, okuma ve yazma örenme alanlarnn içerisine yerletirildi. Dil bilgisi kazanmlar, dil ile ilgili kural ve tanmlar ezberleten bir anlayn aksine anlam ve ilevi ön plana çkaran bir anlayla yeniden yaplandrld.

Daha önceki Türkçe müfredatnda birinci snftan sekizinci snfa kadar 494 olan kazanm says yeni müfredatta 366ya indirilerek, sadeletirildi.

PISA becerileri müfredatta

Türkçe dersi müfredatnda okuduunu anlama becerisini gelitirmeye yönelik kazanm ve açklamalar, PISA gibi uluslararas snavlarda ölçülen becerileri yanstacak ekilde yaplandrld. Buna göre, Türkçe derslerinde örencilerin metin içerisinde açkça verilen bilgiler dorultusunda bilgiyi bulma, bilgileri sralama ve gruplandrma gibi basit düzeyde ilemler dnda, eletirel düünme, soyut düünme, analitik düünme, elde edilen bilgiler ile gerçek hayat arasnda ilikiler kurabilme gibi daha üst seviyedeki becerilerin gelimesine de olanak saland.

Fen ve mühendislik uygulamalar ünitesi kondu

Fen bilgisi müfredatna ise 4. snftan itibaren fen ve mühendislik uygulamalar ünitesi getirildi. Bu kapsamda örenciler bilimsel yenilikçi ürün tasarlayacak ve bunu yl sonunda okulda enlik ortamnda tantacak. Örenciler, 6. snftan itibaren ise bilimsel ürünlerini pazarlamak için stratejiler gelitirecek, tantm için gazete, internet veya televizyon reklam tasarlayacak. Böylece yenilikçilik ve giriimcilik eitimine de balangç yaplmas amaçlanyor. lkokul ve ortaokullarda fen bilimleri dersleri, yeni dönemden itibaren biyoloji yerine astronomiyle balayacak, örencilerin bu yolla bilimi daha çok sevmeleri hedefleniyor.

Atatürkün hayat yeniden planland

lkokul 1, 2 ve 3. snfta okutulan hayat bilgisi müfredatnda Atatürkün hayatna ilikin üniteler de yeniden planland. Bu deiiklie göre 1. snfta sadece Atatürkün doum yeri, anne babasnn ad, ölüm yeri ve Antkabiri örenilecek. 2. snfta Atatürkün çocukluu ve örencilik yllar, 3. snfta ise kiilik özellikleri öretilecek. Atatürkün askeri ve siyasi hayat ise 4. snftan itibaren öretilecek.

15 Temmuz Hayat Bilgisi ve Felsefe müfredatnda

Yeni müfredatta çeitli derslerin içinde 15 Temmuz Darbe Giriimi de var. Hayat Bilgisi dersinde Milli Günler ve Bayramlar bal altnda 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve ehitleri Anma Günü olarak yer ald. 6. snfta sosyal bilgiler dersinde ise ayrca bir ünite olarak ele alnacak. Etkin vatadalk öretilirken demokrasi de anlatlacak. Bu kapsamda 15 Temmuza da yer verilecek. Örenciler lisede de felsefe dersinde 15 Temmuzu ileyecek. Hatta örencilerden halk direniini anlatan özgün metin yazmalar istenecek.

28 ubat süreci ve 1999 depremleri de müfredatta

Sadece 15 Temmuz deil yakn tarihe dair baka olaylar da yeni müfredatta yer alyor. Lisede okutulan çada Türk ve Dünya Tarihi müfredatnda 1990 sonrasndaki siyasi, sosyo kültürel, ekonomik ve bilimsel gelimelere de yer verilecek. Bu kapsamda. 28 ubat süreci, 1999 depremleri, Oktay Sinanolu ve Aziz Sancarn bilim dünyasna katklar anltlacak. Bu derste Irak ve Suriyedeki siyasi-sosyal gelimelerin bölgeye ve Türkiyeye etkileri, Türkiye ve Avrupa Birliinin Suriyeden ülkemize ve Avrupaya yaanan göçlere yönelik politikalar da ilenecek. 15 Temmuz üzerinden PKK, FETÖ/PDYnin ortaya çk nedenleri ile terörü önlemeye yönelik tedbirlere deinilecek.

10 ubata kadar öneriler ve eletiriler bekleniyor

Yeni müfredat taslanda 53 farkl dersin müfredat yer alyor. Programn ayrntlarna mufredat.meb.gov.tr adresinden ulalabilecek. Bakanla iletilecek öneriler ve eletiriler için son gün 10 ubat. Taslaa, tartlp üzerinde son deiiklikler yapldktan sonra son hali verilecek. Müfredat 2017-2018 eitim öretim ylnda kademeli olarak uygulanmaya balanacak. 1 ,5 ve 9. snflar gelecek yldan itibaren yeni hazrlanan müfredata göre eitim alacak. Yani bu sene, gelecek sene ve sonraki takip eden sene, deien müfredattan dolay liseye girite uygulanan TEOG snavlarnda, üniversiteye girite uygulanan YGS veya LYS snavlarnda herhangi bir farkllk olmayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile seçmeli derslerin müfredatlar önümüzdeki günlerde açklanacak.

Ana Sayfaya Git