Yeni nesil z-kütüphane sayısında büyük artış

Milli Eğitim Bakanlığının, FATİH projesi kapsamında etkileşimli tahta ve internet teknolojileriyle donatıp dijital dünyayla buluşturduğu z-kütüphane sayısı 76 şehirde 570'e ulaştı

Haberler 23.12.2015 - 00:34 Son Güncelleme : 23.12.2015 - 00:34

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), FATİH Projesi kapsamında etkileşimli tahta ve internet teknolojileriyle donatıp dijital dünyayla buluşturduğu zenginleştirilmiş kütüphane (z-kütüphane) sayısı 76 şehirde 570e ulaştı.

2014te 27 z-kütüphanesi bulunan MEB, gelecek yıl için bin, 2017 yılı için bin 500 ve 2018 yılı için 2 bin okulda z-kütüphane kurmayı hedefliyor.

Devlet okullarında bulunan toplam 18 bin 916 kütüphanenin zaman içerisinde z-kütüphaneye dönüştürülmesi amaçlanıyor.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Eğitim Araçları ve Yayımlar Daire Başkanlığınca yürütülen ve geçen yıl başlatılan z-kütüphane projesine bu yıl için 22 milyon lira ödenek ayrıldı.

Türkiye genelinde 76 şehirde 570e ulaşan z-kütüphaneler, klasik kütüphane anlayışından farklı özellikler taşıyor. Bu kütüphaneler, fiziki şartları ve teknolojik alt yapıları ile kütüphanecilik anlayışına çağdaş bir seviye kazandırıyor ve kütüphane hizmetlerinin niteliğini artırıyor. Projeyle kütüphanelerin sadece bilgiye ulaşım merkezi değil aynı zamanda sosyal bir etkinlik alanı olması hedefleniyor.

- çalışmalara analizlerle başlandı

Projeye 12 ili kapsayan Z-Kütüphane Etki Analizi Araştırması ile başlandı. Araştırma bulgularından hareketle z-kütüphane tasarımları, donanım malzemelerinin niteliği ve niceliği, hizmetiçi eğitim içerikleri ile okul kütüphaneleri mevzuatı yeniden ele alındı.

Araştırmanın hemen sonrasında 18-21 Şubat 2015 tarihlerinde Afyonkarahisarda Okuma Kültürü ve Z-Kütüphane çalıştayı düzenlendi. Amerikadan, İngiltereden ve Almanyadan uzmanların ve akademisyenlerin de katıldığı çalıştayda, ülke çapındaki bütün paydaşlar bir araya geldi.

- Marka tescili yapıldı

Z-Kütüphane Projesi çerçevesinde, z-kütüphane ismi ile çalışmaların hakları, Türkiye Patent Enstitüsünde Marka Tescili yapılarak onaylandı.

Öte yandan, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Medeniyet Okulları Projesine ilişkin işbirliği kapsamında 100 okula z-kütüphane kuruldu.

MEB ile TÜBİTAK arasında yapılan protokolle okullarda bilimsel etkinlikler yapılacak ve TÜBİTAK yayınları okul kütüphanelerine kazandırılacak. Uluslararası Okul Kütüphanecileri Derneğinin (IASL) 2018 yıllık toplantısı Türkiyede yapılacak.

Bakanlık, z-kütüphane çalışmalarının kamuoyu tarafından takip edilebilmesi için z-kutuphane.meb.gov.tr adlı bir internet sitesi kurdu. Ayrıca, Meb Z-Kütüphane ve meb_zkutuphane adıyla sosyal medya hesapları oluşturuldu.

MEB tarafından z-kütüphane projesi çerçevesinde Bilgi Gelecektir isimli bir kamu spotu da hazırlatıldı.

Ana Sayfaya Git