Yeni öğretim yılı "spor taraması" ile başlayacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eylül ayında başlayacak yeni eğitim öğretim döneminden itibaren tüm öğrencilerin "spor taraması"ndan geçirileceğini ve çeşitli spor alanlarında yetenekli olanların tespit edilerek özel eğitime alınacağını bildirdi.

Haberler 12.02.2017 - 18:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Ylmaz, örencilere spor ve sanat dalnda beceriler kazandrlmasna yönelik çalmalar, izinsiz çalan eitim kurumlar ve özel yurtlara yönelik yürütülecek denetim faaliyetleri hakknda bilgi verdi.

Her örenciye spor ve sanat dalnda beceriler kazandrlmasna ilikin Kültür ve Turizm Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl ile protokol imzalandn anmsatan Ylmaz, kültürel açdan örencilerin farkl bir bak açsna sahip olmasn, yetkin sanatçlarn her alandaki tecrübelerini örencilere aktarmasn istediklerini, bu kapsamda kültür merkezlerinin de kullanlaca söyledi.

Örencilere spor taramas

Ylmaz, Gençlik ve Spor Bakanl ile yaplacak i birlii ile de bu yln eylül ayndan itibaren tüm örencilerin bir taramadan geçirilerek yetenekli sporcularn saptanacan açklad.

Bakan Ylmaz, unlar kaydetti:

2020 Olimpiyatlarna hazrlanyoruz. Bu olimpiyatlarda çok daha iyi bir netice almak lazm. Bu iyi neticeyi alabilmek için eitimli sporculara ihtiyacmz var. Önümüzdeki eitim öretim yl, yani 2017-2018den balamak üzere eylül ayndan itibaren bütün örencilerimizi Gençlik ve Spor Bakanl ile birlikte, onlarn antrenörleri var, bizim beden öretmenlerimiz var. Onlarn ve bizim spor salonlarmz var. Bizim okullarmzn ihtiyac olan spor salonlarn da yapmay da kabul ediyorlar. Bir taramadan geçirilecek. Bu taramadan geçirildikten sonra spora yatkn, nitelikli olanlar çünkü her birinin ayr bir yetenei gerekiyor veya yaradlnn o sporu yapmaya uygun olduunun tespiti halinde onlar özel bir eitime tabi tutulacak.

Spora yetenekli olan örencilerin eitim sürecinde baz kolaylklar salanacan da vurgulayan Ylmaz, Biz de onlara imkan salayacaz. Yani diyelim ki baz derslerden daha az ders alma, onlarn çalmalarnn olduu gün okuldan erken ayrlabilme veya izin verme gibi bir çalmamz önümüzdeki yl eylül ayndan itibaren balayacak. 18 milyon örencimiz var. Bu 18 milyonun içerisinde inallah 18 altn madalya alacak insanmz çkar diye düünüyorum. dedi.

- Dershaneler bir insan devirme alan

Dershanelerin özel okula dönütürülmesinin ardndan eitim koçluu, eitim danmanl gibi isimlerle faaliyet gösteren izinsiz eitim kurumlarna ilikin yürütülen çalmalara da deinen Ylmaz, 15 Temmuz unu gösterdi ki dershaneler bir insan devirme alan. Orada insanlar deviriyorlar adeta mankurtlatryorlar. Önce kendi ailesinden alyorlar. Sonra kendi milletinden alyorlar, hatta kendi dininin dna çkaryorlar, farkl bir yap içerisine koyuyorlar. deerlendirmesinde bulundu.

Bunlara bir son vermek için dönüümün gerçekletirildiini vurgulayan Ylmaz, bu kapsamda temel liselerin oluturulduunu, temel lise olamayanlarn ise kapatldn anmsatt.

Ylmaz, eitim koçluu, kariyer rehberlii, eitim rehberlii, eitim danmanl, ödev merkezi veya baka adlarla da olsa bütün eitim kurumlarnn Milli Eitim Bakanlnn izin ve denetimine tabi olduuna dikkati çekti.

Bu kapsamda bütün valiliklere genelge gönderildiini hatrlatan Ylmaz, Eitim veren ancak bakanlmzdan izin almayan kurumlarn hepsinin kapatlmasn istedik. Biz kesinlikle okulda eitimi yeterli hale getirmek istiyoruz. dedi.

- Austos ayna kadar mutlaka kapatlacak

Okulda eksiklik olmas durumunda ise hem ilkokul hem de ortaöretimde yetitirme ve destekleme kurslarnn açldn belirten Ylmaz, üniversiteye hazrlanacak bir örencinin kendini eksik hissettii derste kurs alabildiini ve bu tip ihtiyaçlarn da bu kurslar üzerinden karlandn anlatt.

Ylmaz, sözlerini öyle sürdürdü:

Dolaysyla bunun dnda bir eitim verilmesine, darda özel kurulularla izin vermiyoruz. Anayasa Mahkemesinin karar var, biz hepsini kapatmtk, en azndan bir bilim dalnda açk olmas uygun olur diye. En son kanun çkt birden fazla olanlar bu austos ayna kadar mutlaka kapatlacak.

Bir bilim grubuna dönüerek devam etmek istediini belirten bin dolaynda kurum olduunu ifade eden Ylmaz, Onlar devam edecek ancak bu kanun dnda olanlarn hepsini kapatacaz. Genel kuralmz u, eitim Milli Eitim Bakanl kurumlarnda alnr. dedi.

Bakan Ylmaz, bir istisna olarak yerel yönetimlerin vatandalarn ihtiyaçlarna yönelik bakanlk ile protokol yapmak kaydyla eitim verebildiini de anlatt.

- Denetimden geçmeyen özel yurtlar kapanacak

Özel yurt ve pansiyonlara yönelik denetim ve ruhsat yetkisinin bakanla geçmesi sonrasnda yaplacak çalmalara ilikin de bilgi veren Ylmaz, Adanann Alada ilçesinde özel bir örenci yurdunda çkan yangn anmsatt.

Bunun çok ac bir olay olduunu belirten Ylmaz, orada dayanksz durumdaki bir yurdun ykldn ve örencilerin tamamnn da Kozandaki bir yurda nakledildiini fakat baz ailelerin sonrasnda çocuklarn Aladada yangnn yaand yurda kaydettirdiini anlatt.

Ylmaz, Yeniden böyle bir olayn olmamas için kesinlikle mevcut yurtlarn her birinin düzenli aralklarla, stanbul Büyükehir Belediyesi gibi itfaiye konusunda uzman olmu belediyelerle, elektrik bölümünde elektrik mühendisleri odalaryla yani sivil toplum meslek teekkülleriyle alannda mutlaka denetime tabi tutacaz. Denetimden geçmemi bütün kurumlar kapatacaz. Tabi önce uyar, eer uyar da yerine getirmezse çünkü insan hayatnn olduu yerde risk alnmaz. nallah önümüzdeki dönemde bir daha böyle olaylarla karlamayacamz umuyoruz, bekliyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git