Yetenek Kazanıyor

MEB'e bağlı olarak üstün yetenekli ve zekalı çocukların özelliklerine uygun özel eğitim verilmesi için Diyarbakır'da 35 öğrenci ile açılan eğitim merkezinde, öğrenci sayısı 5 yılda 305'e yükseldi

Haberler 18.01.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlna (MEB) bal olarak zihinsel kapasiteleri yüksek üstün yetenekli çocuklara bu özelliklerine uygun özel eitim verilmesi için Diyarbakrda 35 örenci ile açlan Bilim ve Sanat Merkezinin (BLSEM) örenci says 5 ylda 305e çkt.

MEBe bal olarak Türkiyenin her ilinde yer alan toplam 117 Bilim Sanat Merkezinde yürütülen çalmalar ile üstün zekal ve özel yetenekli çocuklar kefediliyor.

Diyarbakrda açlan BLSEMde örencilerin, güzel sanatlar, havaclk, akl ve zeka oyunlar, düünce eitimi, arkeoloji, ehir kültürü, yaratc yazarlk, drama, yazlm, yabanc dil, liderlik, mekatronik, astronomi ile uzay bilimleri gibi dallarda özel ilgi ve yetenekleriyle bulumas salanyor.

BLSEM Müdürü Raci Aksoy, merkezin 2013te 35 örenci ile hizmete balayan merkezin 305 örencisinin bulunduunu anlatarak, ana hedeflerinin ülkenin beyin göçünü önlemek olduunu söyledi.

Merkeze bu yl balamak için 3 bin 504 örencinin bavurduunu iaret eden Aksoy, grup tarama snav uygulamasnn ardndan zeka testi ile üstün zekal ve yetenekli örencilerin seçimini yaptklarn aktard.

Aksoy, üstün zekal ve yetenekli çocuklarn geleceini kodlayan ve üreten beyinler olmasn istediklerini belirtti.

- Merkezde bilim ve sanat insanlar yetiiyor

Aksoy, üreten beyinlerin Türkiyede kalmasn, yabanc ülkelere gitmesini istemediklerini dile getirerek, unlar söyledi:

Amacmz, bu cevherlere sahip çkmak. Aslnda bunu Osmanllarn Enderun sisteminden ilham aldk diyebiliriz. Merkezlerin ilham kayna Osmanllarn Enderun sistemi ayn zamanda Selçuklularda da Nizamiye Medreseleri. Bunlar da bu konuda tarihsel bir birikime sahiptir.

- çok parlak beyinler var

Aksoy, merkezde bireysel ile grup çalmalar olduunu, beceri ve proje eksenli çalmalarn yapldn, bu yönde yaplan faaliyetlerle çocuklarn sklmadn aktard. Aksoy, önceliklerinin çocuklarn mutluluunu salamak olduunu bildirdi.

Mutlu bireyin baarl da olacan ifade eden Aksoy, öyle konutu:

çocuklar merkez sayesinde hayata dokunarak, kefederek, yaayarak geliimini salyor. Örnein bir robot üretimi, deney uygulamasnda çocuklar çok mutlu oluyor. Bu çalmalar çocuklarn gelimesini salyor. Hayata dokunarak yaayacak. çok parlak beyinler var. çocuklar 1. snftan lise sonuna kadar eitim görüyor. Türkiyenin mühendisleri, yazlmclar ve genç beyinleri olacaklar. Türkiyenin geleceinin genç beyinleri, bilim ve sanat insanlar BLSEMlerde yetiiyor. Gelecein 100 ylna bu çocuklarn imza atacana inanyorum.

- Merkezde eitim aldmz için çok anlyz

Aksoy, örencilerle çeitli projeler hazrlandna, Karacada Kalknma Ajansnca iki projenin kabul edildiine dikkati çekerek, bunlarn öretmenlere yönelik Makel ve sten eitimi ile geleceini kodla projesi olduunu sözlerine ekledi.

Örencilerden Kvanç Noyan (12) da merkez ile normal hayatnda göremeyecei birçok eyi gördüünü belirterek, merkezde zamannn çok elenceli geçtiini, farkl eyler kefettiini vurgulad.

- nsanlarn zor durumda kalmasn önlemek istiyorum

Deniz rem Karata (11) da merkezde teknolojik ve çaa uygun eitimler aldklarn dile getirerek, öyle devam etti:

Robotun nasl yapldn örendik. Deneyler yapyoruz. Geliimize uygun çalmalar yapyoruz. Merkezde eitim aldmz için çok anlyz. leride tp alannda yenilikler yapmak istiyorum. Hastalklarn tedavi yöntemlerini bulmak istiyorum. Bu sayede insanlarn zor durumda kalmasn önlemek istiyorum. nsanlarn salkl ve güzel yaamlar olsun. Burada bizi gelecee hazrlyorlar. Merkezi çok seviyorum.

Muhammed Ula Cican, merkeze severek geldiini belirterek, uygulamal örenme yöntemiyle daha iyi kavradklarn söyledi.

Genetik mühendisi olmak istediini aktaran Cican, Merkezde aldm eitimler bu konuda beni çok destekliyor. Bu açdan ansl olduumu düünüyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git