Yetenekle yerleşecek!

Liselere geçiş için 2 Haziran'da isteğe bağlı girilecek merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında spor, sanat ya da müzik alanında yetenekli öğrenciler için yetenek ve ortaokul başarı puanıyla öğrenci alacak lise alternatifleri sunulacak.

Haberler 14.04.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Milli Eitim Bakanlnca (MEB), 2 Haziranda yaplacak merkezi snav ya da adrese dayal yerletirme seçeneinin dnda çocuklarnn spor, sanat ya da müzie yetenei olduunu düünen ve bu alanda eitim almasn isteyenlere yönelik, yetenek ve ortaokul baar puanyla örenci alacak lise alternatifleri sunulacak.

MEB yetkililerinden alnan bilgiye göre, bu yl ortaöretim kurumlarna yerletirme ilemlerinde, 2 Haziranda yaplacak merkezi snav puanyla fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eitim kurumlar ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarna örenci yerletirilecek.

Okul puan ve yetenek snavyla yerleecek

Snavsz yerletirmede ise örencilerin ikametgahlarna en yakn okullara kaytlar tercihlerine göre yaplacak.

steyen örenciler, merkezi snav puanlarna göre özel yabanc liselere ya da özel Türk kolejlerine de kayt yaptrabilecek.

Bu alternatiflerin dnda çocuklarnn sanat, spor ya da müzie yetenei olduunu düünen veliler için bir seçenek daha olacak.

Türkiye genelindeki güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor program uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek snav puan ve ortaokul baar puan üstünlüüne göre örenci alnacak.

Örencilerin yerletirmelerinde kullanlacak ortaokul baar puan, ortaokul 6, 7 ve 8. snf seviyesinde alnan yl sonu baar puanlarnn aritmetik ortalamas alnarak hesaplanacandan bu örencilerin merkezi snav puanlar yetenek snavlarnda dikkate alnmayacak. Ancak yetenek snavn bekleyen örenciler, istemeleri halinde merkezi snava da girebilecek, adrese dayal sistemle snavsz yerletirme için de bavuru yapabilecek.

Yetenek snav ile örenci alan okullarn açk kontenjanlarna, puan üstünlüüne göre yerletirme yaplacak.

Bakanln verilerine göre bu yl Türkiye genelinde 81 güzel sanatlar, 74 spor lisesine yetenek ve ortaokul baar puan kullanlarak yerletirme yaplacak. Bunlarn dnda 4ü spor, 2si ise görsel sanatlar ve klasik sanatlar (musiki) alannda özel yetenekle örenci alacak toplam 6 imam hatip lisesi bulunuyor.

Öte yandan, Türkiye genelindeki 8 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin Denizcilik alannda örenim görmek isteyen örenciler için mülakat ve beden yeterlilii snav yaplacak. Bu snav, daha önceki yllarda 9uncu snfn sonunda yaplrken bu yl ilk kez 8inci snf bitiren örencilere uygulanacak.

Yetenek snavyla alm yaplacak liselere girilerle ilgili takvim ve detaylara haziran ay içerisinde yaymlanacak yerletirme klavuzunda yer verilecek.

Ana Sayfaya Git