YGS ve LYS’de neler değişti?

Üniversitelere girişte uygulanan sınav sisteminde yapılan bir dizi değişiklik, 2017’de hayata geçirilecek.

Haberler 24.12.2016 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yldan itibaren LYSlerde örencilerin kayglarn artrmayacak ekilde az sayda açk uçlu soru sorulacan belirten uzmanlar, bu sorularn yoruma açk olmayan, genel bilgi ölçen sorulardan oluacana dikkat çekiyor.

Yeni yaplan deiiklikle snavsz geçiin kaldrldn ifade eden uzmanlar YGS ile girilen öretmenlikler için adaylarn LYSye de girmeleri gerekeceini kaydediyor.

Psk. Dan. Ece Tözeni, ÖSYM sisteminde yaplan deiiklikleri ve bunlarn olas yansmalarn deerlendirdi. Özellikle son 2 yldr snavsz geçi ve baraj puanlarn en çok konuulan konular arasnda yer aldn belirten Tözeni, 22 Aralk 2016 itibar ile deiikliklerin netletiini söyledi. Tözeni, 2017 ylndan itibaren geçerli olacak deiiklikler ile ilgili unlar söyledi:

Snavsz Geçi kaldrld

Meslek liselerine örencilerin taleplerini arttrmak amacyla 2002 ylnda getirilen snavsz geçi, 2017 ÖSYS dönemi ile kaldrld. Bu yldan itibaren meslek liseleri örencileri 2 yllk ön lisans programlarna katsay ile yerleecekler.

Örenciler YGSye girip baraj puan geçtikten sonra aldklar puanlara ilave edilecek ortaöretim baar puanna eklenecek olan 0,06 katsays ile tercihlerini oluturacaklar. Uygulamann detaylar açklanmad fakat örenciler liseden mezun olduklar alanlarn devam olan ön lisans programlarna bu katsaylarla yerleecekler.

Resmi Gazetede yaymlanan yazda mezuniyet ayrm yaplmad. Ocak 2017de yaymlanacak olan klavuzda herhangi bir ek madde getirilmezse meslek liselerinin eski mezunlar da bu yldan itibaren YGS puanlar ile ön lisans tercihlerini oluturacaklar.

Puanlar yükselecek mi?

Böyle bir deiiklikte en merak edilen sorunun bu yl puanlarn yükselip yükselmeyecei sorusu olduunu belirten Ece Tözeni, Meslek liseleri örencileri kendi alanlarndaki dier mezunlarla deerlendirecekleri için puanlarda büyük farklar olumayacaktr. Bunu daha önce teknoloji fakültelerinde ve meslek liselerinin devam olan YGS ile alan 4 yllk bölümlerde gördük. u andan itibaren meslek lisesi örencilerinin YGS ile ilgili sk bir çalmaya girmeleri gerekiyor. Açklama zamanlama olarak biraz geç olabilir fakat çalmak için geç deil dedi.

Eitim fakültelerine 240 bin baar sralamas

Bu yl için beklenen deiikliklerden birinin de eitim fakülteleri ile ilgili düzenlemeler olduunu hatrlatan Ece Tözeni, Tp Fakülteleri 40 bin, Hukuk Fakülteleri 150 bin, Mühendislikler 240 bin, Mimarlk 200 bin baar sras ile örenci alrken 2017 ylndan itibaren Eitim Fakültelerine 240 bin ve üstünde baar srasna sahip olan örenciler yerleebilecekler. Eitim Fakültelerini düünen örencilerin 240 bin baar srasna göre çalmalarn yeniden düzenlemeleri gerekiyor uyarsnda bulundu.

YGS ile alan öretmenlikler artk LYS ile alacak

Eitim fakültelerine getirilen 240 bin baraj nedeniyle YGS ile örenci alan öretmenlik bölümlerinin LYSye dönütürüldüünü belirten Ece Tözeni, bu alandaki deiiklikleri de öyle deerlendirdi:

Öretmenlik bölümlerinde de ayn nitelik iyiletirmesini salamak adna YGS ile örenci alan Bilgisayar ve Öretim Teknolojileri, Beden Eitimi ve Spor, Kimya, Okul Öncesi, Özel Eitim öretmenliklerinin yerletirmeleri LYSye dönütürüldü. Bu bölümler için YGSdeki puan türü testlerinin içeriine uygun, ona paralel bir ekilde LYSdeki puan türü belirlendi. Puan türlerini 2017 Ocak aynda yaymlanacak olan klavuzda göreceiz. Özellikle 2016 ylnda YGS ile alan öretmenlik bölümlerini düünen örencilerin LYS çalmalarn imdiden planlamaya balamas gerekiyor.

lahiyat ve slami limler Fakülteleri için LYSye girilecek

lahiyat fakültelerinin de öretmenlie kaynak olan fakültelerden olmas nedeniyle yerleme snavlarnn YGSden LYSye dönütürüldüünü kaydeden Tözeni, Bu bölümler için de YGSdeki puan türü testlerinin içeriine uygun, ona paralel bir ekilde LYSdeki puan türü belirlendi dedi.

Açk uçlu sorular

Bu yldan itibaren LYSlerde örencilerin kayglarn artrmayacak ekilde az sayda açk uçlu soru sorulacan, bu sorularn yoruma açk olmayan genel bilgi ölçen sorulardan oluacan belirten Ece Tözeni, Yaplan deiikliklerin hepsi hem akademik hem de uygulama alannda nitelii arttrmak adna çok anlaml fakat yapc deiiklikler belki yerletirme dönemi bitiminde açklanmal diye konutu.

Ana Sayfaya Git