“YKS için hızlıca toparlanın, sınava odaklanın”

Koronavirüs nedeniyle sınav tarihleri de etkilendi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (2020-YKS) önce Temmuz ayına daha sonra yeniden Haziran ayına alınması öğrencilerde kafa karışıklığı yarattı.

Haberler 10.05.2020 - 23:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitimci Tuba Uçar Snavn son zamanlarnda yaplan psikolojik hazrlk en az akademik hazrlk kadar önemlidir. Bütün adaylarn zor bir süreçten geçtii ortada. Fakat u zamana kadar verdikleri emein boa gitmemesi için hzlca toparlanp snava odaklanmalar gerek dedi.

Snav tarihinin deiiklii ile ilgili olarak örencilere tavsiyelerde bulunan Uçar, Tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs sebebiyle alnan tedbirler çerçevesinde Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) da iki kere tarih deiiklii yaamak zorunda kald. Bu süreçten en çok etkilenenler elbette ki snava hazrlanan örenciler oldu. Ancak u an her eyi bir kenara brakp çalmaya odaklanmak ve daha fazla vakit kaybetmeden dikkatlerini toplayarak, çalma planlarn düzenleyerek snava odaklanmallar. Aslnda her yl örencilerin karlat birtakm problemler olabiliyor. Mesela snav sisteminin deitii yllar hatrlayn. O yllarda pes etmeyen motivasyonunu salayan örenciler hedefine rahatlkla ulat. Bu süreçte stresten uzak durmaya çalmalsnz. Size en çok deer veren kiilerin yannda; evinizde, ailenizle olmann verdii güveni hissetmelisiniz. Büyük bir heyecanla beklediiniz YKSye neredeyse bir ay kald. Snavn bir maraton olduunu unutmadan ve son bir aya kadar netlerinizde bir art olmadysa da çalmay kesinlikle brakmamalsnz. çünkü son bir ay snavda yükseli devridir. Burada pes etmeyip kararl olanlar kazanacaklardr dedi.

ETKL KONU TEKRARI YAPIN

Ders çalma sistemi olan örencilerin her zaman öne geçtiini belirten Uçar, Öncelikle snava az bir zaman kaldna göre günlük çalma saatinizi ve temponuzu arttrmanz gerek. Daha çok anlayabildiiniz konulara yönelin. Yani yl boyunca gayret göstermenize ramen yapamadnz konular varsa eleyin. Tam örenilmeyen konular varsa da endie etmeden tekrar edin. Burada konu tekrarndan kastm 10-15 dakika hzlca tekrar yapp bolca soru çözmenizdir. Tekrar yaparken unu göz önünde bulundurun. Deneme snavlarnda eksik yaptnz konular belirleyin ve bu konularn snavlarda çkma oranlarna bakn. Eer snavda çok çkan konular öncelikli olarak bitirirseniz ksa sürede snav sonuçlarnda daha fazla net yapma ansnz olur diye konutu.

GENEL TEKRAR TESTLER VE DENEME SINAVLARI çÖZÜN

Arlkl olarak genel tekrar testleri ve deneme snav çözülmesin önerisinde bulunan Uçar, sözlerine öyle devam etti: Özellikle geçmi yllarda çkm sorular çözmeniz size fayda salayacaktr. Zira ÖSYMnin kendine özgü baz soru kalplar var ve bunlar bazen birkaç say deitirerek tekrar sorabiliyor. Her yl orijinal birkaç soru çksa da geçmi yllarn snav sorularn çözerek bu soru kalplarna aina olursunuz ve snavda karlatnzda daha hzl çözersiniz. Deneme sonuçlarnz bazen iyi bazen kötü olabilir karamsarla kaplmayn. Yanl yaptnz her sorunun çözümünü mutlaka örenin. Ve en önemlisi deneme snavlarn, eksiklerinizi fark etmek için bir frsat olarak görün.

ZAMAN PROBLEMN ORTADAN KALDIRIN VE ZAMANINIZI SINAVA SAATLERNE UYARLAYIN

Öncelikle deneme snav çözerken gerçek snav sürelerinin baz alnmas gerektiini ifade eden Uçar sözlerini öyle noktalad: Snavda o süre boyunca yerinizden kalkmayacanz için, deneme snav çözerken de snav süresince sabit kaln. Gün içerisinde ayn zaman diliminde yaplan davranlar alkanlk haline gelmektedir. Uyuma, uyanma, kahvalt, yeme-içme alkanlklar gibi. Snava kadar olan sürede bu alkanlklar snav anna uyarlamakta fayda vardr. Örnein; snav sabah kaçta kalklacaksa imdiden o saatte kalkmak, kahvalt yapmak, snav annda çay kahve içilemeyecei için snav saati olan zaman diliminde imdiden çay kahve içmemek gibi. Son olarak snavdan korkmayn, kendinize güvenin. çünkü Sorularn zorluk dereceleri birbirinden farkld yüzde 10u çok kolay, yüzde 20si kolay, yüzde 40 normal, yüzde 20si zor, yüzde 10u çok zor seklindedir. Merak etmeyin dikkat ederseniz normal, kolay ve çok holay olan derecedeki sorular yapmanz demek sorularn yüzde 70ini baarmanz demektir.

Ana Sayfaya Git