YKS için "sıkça sorulan sorular ve cevapları" yayımlandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin "sıkça sorulan sorular ve cevapları" yayımlandı.

Haberler 03.03.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ÖSYMnin internet sitesinden, kamuoyunda anlalmayan hususlara açklk getirmek için YKSye ilikin 71 skça sorulan soru ve cevab paylald.

Buna göre, YKSnin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), tüm adaylar için zorunlu olacak. Adaylar, isterlerse YKSnin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) ve YKSnin üçüncü oturumu olan Yabanc Dil Testine (YDT) girmek için bavuru yapabilecek. Snavn sabahki oturumlarnda saat 10.00dan, öleden sonraki oturumunda ise saat 15.30dan sonra adaylar snav binalarna alnmayacak.

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giri ilemlerinin zamannda yaplabilmesi için adaylarn snava girecekleri binann kapsnda snav saatinden en az 1 saat önce hazr bulunmalar gerekecek.

Adaylar, snava giri belgelerini, T.C. kimlik numaralar ve ifreleri ile ÖSYMnin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilecek. Snava giri belgeleri adaylarn adreslerine gönderilmeyecek.

Snav merkezi tercihleri alanlarna, adayn adresinde yer alan merkez ile okulunun bulunduu veya bu merkezlere yakn olarak ÖSYM tarafndan belirlenen snav merkezlerinden biri yazlabilecek. Bunun dnda tercihte bulunulamayacak.

Snav evrak datldktan sonra adaylarn, TYTde snav süresinin ilk 100 dakikas, AYTde snav süresinin ilk 135 dakikas, YDTde snav süresinin ilk 90 dakikas tamamlanmadan ve her bir snavn son 15 dakikas içinde snav salonunu terk etmelerine izin verilmeyecek.

- TYT puannn, YKS puan türlerinin hesaplanmasndaki katks yüzde 40

Adaylarn, TYT puannn hesaplanabilmesi için Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 ham puan, AYT ve YDTde arlkl puanlarn hesaplanabilmesi için ise ilgili testlerin her birinden en az 0,5 ham puan alm olmalar gerekecek. TYT puannn, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DL) hesaplanmasndaki katks yüzde 40 orannda olacak.

Geçen yl ÖSYS puanlar ile bir yükseköretim programna yerletirilen veya özel yetenek snav sonucu kayt olan adaylarn Ortaöretim Baar Puanna (OBP) ilikin katsaylar yarya düürülecek.

2017-ÖSYS puanlar ile bir yükseköretim programna yerletirilen veya özel yetenek snav sonucu kayt olan adaylar, 2018-YKS puanlar ile bir yükseköretim programna yerletirilirken OBPye uygulanacak katsaylar yarya düürülecek.

Tp, hukuk, mühendislik, mimarlk, öretmenlik programlarna yerletirme için baar sralamas art devam edecek. Özel Yetenek Snav ile örenci kabul eden yükseköretim programlarna TYT puan ile bavurulacak.

2018-YKSden itibaren özel yetenek snav ile örenci alan öretmenlik programlarna bavuru yapabilmek için adaylarn TYT puannn en düük 240 bininci baar srasna sahip olmalar gerekecek.

Birden fazla ortaöretim kurumundan diplomas olanlar ile en az bir diplomas olup 2017-2018 öretim yl içinde bir baka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS deerlendirme ilemlerinde kullanlmak üzere bu okullardan birini seçecek. Adaylarn, bu bilgilerini 26 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde ÖSYMnin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden onaylamalar gerekecek.

- Geç bavuru gününde oturum ekleme yaplabilecek

1-21 Mart tarihlerinde yaplan bavuruda seçilmi olan oturumlara geç bavuru gününde ekleme yaplabilecek. Ancak bu tarihlerde yaplan bavuruda seçilmi olan oturumlar geç bavuru gününde deitirilemeyecek ve silinemeyecek.

Adaylar, snav merkezi tercihlerini bavuru süresi içinde veya 6-11 Nisan tarihlerinde https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki ÖSYM Aday lemleri Sisteminden kendileri güncelleyebilecek. Bu süre bittikten sonra snav merkezleri tercihlerinde deiiklik yaplamayacak.

Skça Sorulan Sorular, adaylardan gelen talepler dorultusunda güncellenecek. Adaylar, snava ilikin Skça Sorulan Sorulara ÖSYMnin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaabilecek.

Ana Sayfaya Git