YKS ile ne değişti?

Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren üniversite sınavına ilişkin belirsizlikler YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın düzenlediği basın toplantısıyla netleşti.

Haberler 14.10.2017 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eitim Kurumlar ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeni, yeni üniversiteyi giri sistemini her yönüyle deerlendirdi. Tözeni unlar söyledi:

2018 ylndan itibaren uygulanacak üniversite snavnn yeni ad Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) olarak açkland. Sadeletirmeye gidilen snav sistemi ile ilgili artk daha fazla bilgiye sahibiz fakat hala cevap bekleyen sorular, belirsizlikler var.

Snavlar ne zaman yaplacak?

Snav Haziran aynda bir hafta sonu yaplacak fakat kesin tarihi henüz belli deil. ki oturumdan oluacak snavda Cumartesi günü sabah yaplacak birinci oturumun ad Temel Yeterlilik Testi. Bu test 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusundan oluacak. Her iki dersin de katks %50 olacak olan bu snav ile adaylarn Temel Yeterlilik Puan oluacak. Tüm adaylarn bu snava girmesi gerekiyor.

kinci oturum öleden sonra!

Cumartesi öleden sonra yaplacak ikinci oturumda adaylar Türk Dili Edebiyat-Corafya, Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilimlerinden 40 ar soruyu tercih etmeyi düündükleri alanlara göre yantlayacaklar. Yabanc Dil Snav ise ayn hafta Pazar günü gerçekletirilecek.

Snav says dütü bu avantaj m?

Snavn 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna indirilerek 6 oturum yerine 3 oturum uygulanmas ve 18 puan türünden 5 puan türüne düürülerek sadeletirilmesi adaylar açsndan kolaylk ve anlalabilirlik salayacak. Fakat bir günde iki oturuma girecek olan adaylar açsndan snav kaygs azalacak m sorusu tartmaya açk.

Adaylar Haziran ayna kadar bölünmeden çalabilecek!

çalma açsndan ise önceki sistemde olduu gibi bir ara snav olmadndan adaylar Haziran ayna kadar bölünmeden snava hazrlanabilecekler ve okula devamszlk önceki yllara göre azalm olacak. Bu avantaj olarak deerlendirilebilir.

Aday 150 ve ya 180 aldn nasl bilecek?

Ön lisans tercihi için 150 ve lisans tercihi için 180 baraj puanlar bu yl da geçerli olacak. Önceki yllarda getirilen baraj baar sras da devam edecek. Geçen yl meslek lisesi mezunlarna getirilen alan odakl ek puan uygulamas da bu yl yine devam edecek. Ancak bu konuda belirsizliini koruyan bir konu var ki çok önemli. Cumartesi günü ilk oturumda 150 puan alan snav kazanm olacak, 180 puan alan da ikinci oturumlara katlma hakk elde edecek. Ancak arasnda sadece saatler olan bu snavlarda aday 150 veya 180 puan aldn nereden, nasl bilecek?

OBP deimedi

Ortaöretim baar puanlarnn hesaplanmasnda ise bir deiiklik olmad, geçmi yllarda olduu gibi adaylarn orta öretim baar puanlar hesaplanacak.

Yeterlilik testinden 200 alan seneye snava girmeyecek!

Önemli, devrim niteliindeki bir yenilik Temel Yeterlilik Testi (TYT). TYTden 200 puan ve üzeri olan adaylar bu puanlarn gelecek yl da kullanabilecekler. Bu snava istememeleri halinde girmeyecekler.

Hala en ksa sürede netlemesi gereken belirsizlikler var fakat bu süreçte adaylara düen en önemli görev vazgeçmeden çalmaya devam etmek. Unutmayalm, deiiklik varsa herkese var. çalmaya devam edelim.

Ana Sayfaya Git