YKS öncesi son uyarı!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'da (YKS) bu yıl 2,5 milyona yakın öğrenci, hayalindeki üniversiteyi kazanmak için ter dökecek. Uzmanlar, 27-28 Haziran’da koronavirüs salgının gölgesinde yapılacak YKS sınavına ilişkin önerilerde bulundu.

Haberler 19.06.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Snav ölüm kalm sava olarak görmemek gerektiini söyleyen Özel bir okulun Rehberlik Bölüm Bakan Sebahat Bausta, Bu snavdan u kadar net yapmalym, hata yapmamalym, tüm sorular cevaplamalym gibi düünceler yerine zaman verimli kullanma, etkin bir snav stratejisi oluturma ve var olan konu eksiklerini bu süre içerisinde tamamlamaya çalmak lazm. Ayrca, bu dönemde ders çalmak kadar salnza da dikkat etmek çok önemlidir. Havalarn deiken olmas hastalk riskini arttran bir faktör bu da günlük yaantnz hava durumunu dikkate alarak hareket etmenizi gerektirmektedir. Ayrca uyku düzeni snava kadar hep ayn biçimde tutulmal mümkün olduunca ayn saatte uyuyup uyanmaya dikkat edilmelidir. Bu sralar beslenme düzeni de bozulabilmektedir. Ar, düzensiz veya az yemek yeme davran sergilenebilmektedir. Bu durum da salkl bir hale getirilmeli, bu durumdan kaçnlmal ve düzenli olarak beslemeye dikkat edilmelidir dedi.

SINAVDA YAPACAKLARINIZA ÖNCEDEN KARAR VERN

Soru tam olarak okumak gerektiini söyleyen Bausta, Snav srasnda, hangi dersten balayacanza, soru okuma hzna, yapamadnz soru olursa nasl hareket edeceinize, zaman azaldnda nasl davranmamanz gerektiine, sorular bitirdiinizde geri dönüp hangi derse bakmanz gerektiine önceden karar vermelisiniz. Snavda bütün sorular tam olarak okunmaldr. Sorunun uzun olmas zor, ksa olmas kolay olduu anlamna gelmez. Özellikle olumsuz soru köklerini dikkatli okumadnz zaman soruyu yanl cevaplama olaslnz oldukça yüksektir diye konutu.

GRAFK SORULARI DAHA RAHAT çÖZÜLÜR

Bausta, Öncüllü sorular genellikle zorlanlan soru tiplerindendir. Verilen öncülleri sorudan ne istendiini dikkate alarak okumak gerekmektedir. Grafik yorumlamanz gereken sorular rahatlkla çözebilmeniz için bolca grafik sorusu çözünüz, aslnda bunlar rahatlkla cevaplayabileceiniz sorulardr. Hangi ders ya da hangi soru tipi olursa olsun aslnda yapmanz gereken sorunun sizden ne istediini tam olarak anlamadan cevaplamaya geçmemenizdir. Özellikle bu metinden hangisine ulalabilir/ulalamaz, hangisi çkarlabilir/çkarlamaz gibi sorular genel bilgilerinize göre deil o metne göre düünüp cevaplamanz önemlidir. Unutmayn snavda hzl olmak demek soruyu tam olarak okumadan cevaplamak demek deildir. Zorlandnz ve yapamadnz sorularla vakit kaybetmek yerine o sorular iaretleyip daha sonra kalan vakitte zorlandnz sorular cevaplamak zaman etkin kullanabilmeniz açsndan önemlidir ifadelerini kulland.

TÜRKçEDE SORU KÖKÜNE DKKAT EDN

Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Bakan Zerrin Bayr ise, YKSnin Türk Dili ve Edebiyat dersi sorularnn TYT bölümü; örencinin doru okuma ve anlama becerisini, dil bilgisi yeterliini, analitik bak açsn snamaktadr. Snavn AYT bölümünde ise edebiyat tarihi ile iir ve nesir bilgisi, bir edebiyat metnini dönem, akm ve anlay gözeterek çözümleme becerisi, eletirel düünebilme yetisi ölçülmektedir. Soruyu okumaya soru kökünden balaynz. Soru kökünü ve sizden isteneni mutlaka iyi anlaynz, metni sorularn bak açsyla okuyunuz. Alt çizili söz öbeini metinle balantsn kurarak anlamlandrnz. Metnin tamamn deil, metin için gerekli olduunu düündüünüz yerlerin altn çiziniz. Soru kökündeki yaplmamtr, deinilmemitir gibi olumsuz ifadelere dikkat ediniz. Uzun paragraflardan korkmaynz. Uzun paragraf daha fazla ipucu verdii için çözümü daha kolay olandr. Paragraf yorumlarken metnin dna çkmayn. Anlam sorularnda tüm klar okumadan cevab iaretlemeyiniz. Dil bilgisi ve edebiyat sorularn çözerken kesin bilgi, sizi doru seçenee daha çabuk ulatracaktr dedi.

MATEMATK SORULARINI DKKATL OKUYUN, ANLAMAYA çALIIN

Matematik Bölüm Bakan Mahmut imanolu da, TYT matematik sorularnn metni uzun olabilir. Sorularn dikkatli okunup ne istediinin anlalmas çok önemlidir. Sorularn çözümünü yaparken ilemleri soru kitapçnza düzgün yazmalsnz. Böylece hangi aamada hata yaptnz daha rahat görebilirsiniz. AYT matematik testinde zaman problemi yaamayacanzdan her soruya yeterince zaman ayrmalsnz. Sürenizi sonuna kadar kullanmaya dikkat edin. Özellikle AYT, çok soru çözen örenciden ziyade konuya hkim olan örencilerin baarl olaca bir snav olacaktr. Snava kadar kalan zamanda bol soru çözmenin yan sra konular gözden geçirmeniz de önemli yarar salayacaktr. TYT geometri sorular ise bilgiden çok analitik düünce ve görsel yetenein ön plana çkaca, AYT ise bilginin ön plana çkaca bir snav olacaktr. Snav annda tüm bilgilerinizi çarabilmeniz, öncesinde çok pratik yapmanzla mümkündür diye konutu.

SORU KÖKÜNE BAKIN

Fizik Bölüm Bakan Hakan Özdemir ise, YKSde fizik sorular çözülürken aadaki hususlara dikkat etmek baarnz arttracaktr. ekilli sorular okunurken bilgiler muhakkak ekil üzerine aktarlmal, aksi takdirde tekrar tekrar soru okunmak zorunda kalna bilinir. Fizikte çok farkl soru çeidi vardr, ancak bu sorularn temel bilgiler ile çözülebilecei unutulmamaldr. Kendinizi eksik hissettiiniz konularn sorular ile karlaldnda çözemem diye düünülmemeli, sorular kazanmlardan ve genellikle çözebileceiniz ksmlardan oluaca için sorulara çözebileceinizi düünerek yaklamalsnz. ekli olmayan sorularn eklini çizerek çözmek verileri daha iyi analiz etmenizi salayacaktr. Daha önce çözülmü soru kalplarna benzeterek hayalimizdeki sorular çözmek yerine, var olan kitapçktaki sorular çözülmeli. Cevap iaretlenmeden soru köküne son bir kez baklmas faydal olacaktr ifadelerini kulland.

SÜREY Y KULLANIN

Kimya Bölüm Bakan Demet Akçayöz de, TYT ve AYT snavnda kimya dersinde bir soruda birden fazla bilgi sorgulanmas beklenmektedir. Bu nedenle adaylarn sorular çok dikkatli okuyup örendikleri bilgiler arasnda balanty iyi kurmalar gerekmektedir. Grafikleri, tablolar, ekilleri dikkatlice yorumlayp, soru kökünü iyi anlamal ve neden-sonuç ilikisini iyi kurmaldrlar. Güncel hayatla ilikilendirilmi sorularda hzl ve doru karar verme becerisini göstermelidirler. Süreyi iyi kullanmalar, çeldiricilere dikkat etmeleri ve verilen bilgileri eksiksiz okumalar örencilerimize yarar salayacaktr dedi.

çELDRC SORULAR OLACAKTIR

Biyoloji Bölüm Bakan Taner Altunbaran ise, TYT snavnda biyoloji sorular 9. ve 10. Snf programnnm kazanmlarn sorgulayacak. Sorular temel biyoloji bilgisini ölçecek mantkta olacaktr. Soru cümleleri dikkatli okunmal soruda grafik, veri tablosu veya deney düzenekleri varsa içerikleri tam olarak anlaldktan sonra seçenekler deerlendirilmelidir. TYT sorular günlük yaamla ilikilendirilmi, deney içerikli ve çeldiricileri kuvvetli hazrlanm sorulardr. Bu nedenle TYTnin yeni nesil sorularna uygun sorular içeren kaynaklardan bu pratiklerin kazanlmas gerekir. AYT snavnda sorular arlkl olarak 11. ve 12. Snf programn sorgulayacak. Sorularn çounluu kazanmlarnzn analiz düzeyine ulap ulamadn ölçecek detayda olacaktr. AYT snavnda da sorular konunun mantn anlamak üzerine kurulmutur. Bu nedenle ezber bilgi ile sorularn büyük bölümünü cevaplandrlamayacaktr. Konu tekrarlarnz yaparken konular arasnda ilikilendirme yapn ve mutlaka mantn kavrayn. AYT sorularndaki görsel, grafik ve deney düzeneklerine hkim olabilmek için MEB 11,12.snf ders kitaplarnn üzerinden geçmeyi ihmal etmeyin. Adaylarn konu içeriklerinin detaylarn iyi bilmeleri gerekmektedir. Bu örenme düzeyini ölçmek için kurgulanan sorularda çeldiriciler kuvvetli olacandan tüm seçenekler okunmadan kesinlikle cevap oluturulmamaldr diye konutu.

Sosyal Bilgiler Bölüm Bakan Aslhan Sezen de, TYT sorular daha çok sosyal bilimler temel kavram ve ilkeleri ile düünme yeteneini ve temel bilgileri ölçen sorular olaca için paragraflarn ve yönlendirme cümlesinin dikkatli okunmas gerekmektedir. AYT sorularnn ise TYT snavna göre daha çok bilgi arlkl sorulardan olumas beklenmektedir. Bu sorular içerisinde sosyal bilimler temel kavram ve ilkeleri ile düünme yeteneini ölçen sorularnn da yer alabilecei olaslnn da göz arad edilmemesi gerekmektedir. Sorunun yönlendirme cümlesi dikkatli bir ekilde okunmal soruda ne sorulduu öncelikle tespit edilmelidir. Öncüllerin tamamn okunmadan soru yantlanmamaldr ifadelerini kulland.

NEDEN-SONUç LKSNE BAKIN

Sezen, Corafya sorularnda harita, tablo, grafik, paragraf okuma, okuduunu alglama ve yorumlama çok önemlidir. Sorularda doa ve insan etkileimine dikkat ederek olaylarn neden-sonuç ilikisi ve dal özellii dikkate alnmaldr. Türkiye ve Dünya haritasnda önemli yerler corafi özellikleriyle mutlaka bilinmelidir. Soru yöneltme cümlesinin sonuna doru algda tamamlama eilimine dayal olarak örencinin dikkati azalmakta ve yöneltme cümlesini kendi kurgusuna göre tamamlamakta bu da okuma hatalarna yol açmaktadr. Örenci paragraf yorumlarken kendi fikrini deil, paragraftaki vurguyu dikkate almaldr. Din Kültürü sorular son yllarda özellikle kavram bilgisine dayandndan adaylar temel kavramlara hkim olmaldr. Ayn ekilde AYT snav tümüyle bilgiye dayal olduu için adaylar felsefe, mantk, psikoloji ve sosyolojide temel kavramlar bilerek snava girmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git