YKS öncesi uyku düzeni!

YKS adaylarına düzenli uyku için "ağır egzersiz ve aşırı kafein tüketimi" uyarısı

Haberler 10.06.2020 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm Uyku Tbb ve Aratrmalar Dernei (TUTDER) Genel Bakan Doç. Dr. Vural Fidan, 27-28 Haziranda yaplacak Yükseköretim Kurumlar Snavna (YKS) hazrlanan adaylara uyku düzeniyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Fidan, çocukluk döneminde en stresli zamanlarn snav dönemleri olduunu söyledi.

Snav yaklatkça kayg nedeniyle kiilerin uyku düzeni ve sürelerinde ciddi bozulmalar yaandn vurgulayan Fidan, sözlerini öyle sürdürdü:

Yaklaan snavlar nedeniyle oldukça fazla sayda çocuumuzdan uyku problemiyle ilgili ikayetler geliyor. Baarl olmann en önemli nedenlerinden biri çalmaktr. çalmalarmz snavda net bir ekilde ortaya koyabilmek için snav öncesinde güzel bir uyku uyumamz gerekiyor. yi bir uyku uyuyamadmz dönemde kiilerin günlük yaam ve bilisel aktivitelerinde ciddi problemler yaanyor. Bu problemleri yaamamak için mutlaka kiilerin uyku sürelerine uymalar gerekiyor.

çOCUKLARIMIZ çALIMALARINA GÜVENSN

Doç. Dr. Fidan, snava yaklarken bir hafta ya da 10 gün öncesinden itibaren en geç saat 22.00de uykuya geçilmesini önerdi.

Uykuda yaklak 8 saat kalnmas gerektiini vurgulayan Fidan, Sabah dinç bir ekilde kalmak gerekiyor. 8 saatlik uyku çocuklarn bilisel yeteneklerinde maksimum performans elde etmelerini salyor. dedi.

Fidan, adaylara gün içinde ar egzersizler ve ar kafein tüketiminden uzak durmalarn da tavsiye etti.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede Salk Bakanl Bilim Kurulunun önerileri dorultusunda 18 ya altndaki bireylere yönelik sokaa çkma kstlamasnn kaldrld saatlerde açk havada gezinti yaplmasnn uyku düzenlerinde art ve rahatlama salayacana dikkati çeken Fidan, çocuklarmz çalmalarna güvensin. Snavdan bir gün önce mutlaka salkl ekilde uyumalar ve dinç bir ekilde kalkmalar gerekiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git