YKS temmuzda!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 25- 26 Temmuz tarihlerinde yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kararı almamızdaki neden tedbirli olmak ve öğrencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazırlanarak bu imtihana girmesidir" dedi.

Haberler 27.03.2020 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Yekta Saraç, YÖK Genel Kurulu toplantsnda alnan kararlar açklamak üzere basn toplants düzenledi. 12 Martta devlet kararyla üniversitelerin de dier okullar gibi eitim öretime ara verdiini hatrlatan Saraç, 23 Mart tarihi itibariyle eitim öretimin kesintiye uramamas ve uygulamada birlik düüncesiyle verilen bu arann sonlandrldn ve eitim öretimin dijital ortamda, uzaktan ve açktan öretim ile balatldn bildirdi.

BAHAR DÖNEMNDE YÜZ YÜZE ETM OLMAYACAK

Saraç, koronavirüs salgnnn bütün hzyla devam ettiini, bir süre daha evde kalmann ve sosyal faaliyetlerden feragatte bulunmann gençler dahil bütün ya gruplar için elzem olduunu dile getirdi. Dünya genelinde 150den fazla ülkede çeitli derecelerdeki üniversitelerin kapatldn kaydeden Saraç, bu durumda YÖKün görevinin bilimsel süreçlerin, akademik faaliyetlerin en az hasarla bu badireyi atlatmasna çalmak olduunu kaydetti. Saraç, daha sonra YÖK Genel Kurulunun yükseköretim bahar dönemi ile ilgili ald karar, öyle açklad:

Bu sene bahar dönemi eitim öretim sürecini sadece uzaktan eitim, açk öretim ve dijital öretim imkanlar ile sürdürmeye karar verdik. Yani bahar döneminde yüz yüze eitim yaplmayacaktr. Üniversitelerimiz uzaktan eitim, açköretim ve dijital öretim imkanlar altnda sunamayacaklar programlar/dersleri ve uygulamal dersleri yaz aylarnda belirledikleri takvim içinde tamamlayacaklardr. Dier bir ifade ile bu program ve dersler için bahar dönemi takvimini yaz aylarna tam oluyoruz. Türk yükseköretiminin yaz okulu tecrübesi üniversitelerimiz için son derece deerli bir imkan sunmaktadr. Yaz okulunun biti tarihleri göz önünde tutularak önümüzdeki yl eitim öretim takvimini belirleyeceiz.

KAMPÜSLERDE ÖRENC BULUNMAMASI EN DORU OLANDIR

Kontrolden çkan bir durum söz konusu olmadan bu olaanüstü zor süreci yöneteceklerini ve en az hasarla atlatacaklarn ifade eden YÖK Bakan Saraç, Kampüslerde rektörlüklerce gerekli görülmeyen durumlar dnda örenci bulunmamas en doru olandr. Bu konuda üniversitelerimiz gerekli tedbirleri alacaktr. dari ve akademik personelin ise asgari oranda ve seyreltilerek görevlerini yapmalar için gerekli tedbirlere dair bir müddetten beri yönlendirmelerimiz ve kararlarmz bulunmaktadr. Üniversitelerimiz ile daimi olarak 7/24 irtibat halindeyiz dedi.

Saraç ayrca, üniversite hayatnn esiz bir sosyalleme ortam olduunu belirterek, Fakat sevgili örencilerimiz; yaadmz bu olaanüstü günlerde örgün öretime ara vermek durumundayz. Bu süreçte dijital imkanlardan sizler için sonuna kadar istifade etmek istiyoruz ifadelerini kulland.

YKS 25-26 TEMMUZ TARHLERNDE YAPILACAK

YÖK Genel Kurulunun YKSyi erteleme kararn da duyuran Bakan Saraç, unlar kaydetti:

YKSnin 25- 26 Temmuz tarihlerinde yaplmas kararlatrlmtr. Bu karar almamzdaki neden, tedbirli olmak ve örencilerimizin daha salim ve dingin bir zihinle hazrlanarak bu imtihana girmesidir. ÖSYM ile bu takvimi birlikte sürdürüyoruz. Örencilerimiz ve ailelerimiz rahat olsun. Bu konudaki planlamalarmz tamamdr. YKSde sorulacak müfredat ile ilgili önceliimiz bugünün gerçeklerinin yansd bir ekilde örencilerimizin lehine olan aramaktr. Snavda sorulacak sorular, bu sorularn kapsam ve alanlar Milli Eitim Bakanl ile uyum içinde onlardan gelen tekliflere göre ekillenecektir. Yükseköretime Giri Snavlarnn ortaöretimi desteklemesi gerektiinin farkndayz. Snava girecek örencilerimiz u açdan rahat olsunlar. Daha önce yaplan çerçevede bir snav olacaktr. Frsat eitlii ve sosyal adalet, bizim vazgeçmeyeceimiz bir esasmzdr.

YAZ OKULU YAZ ÖRETMNE EVRLEREK YARDIMCI OLACAK

Saraç, konumasnn sonunda örenci velilerine seslenerek, gençler için en iyisini yapmaya çaltklarn, onlarn bu süreçten en az ekilde etkilenmesi için gayret ettiklerini söyledi. Saraç, unlar kaydetti:

Dünyadaki üniversitelerde bu konuda ne oluyor, ne tür kararlar alnyor, sürekli izliyoruz. Gelecee yönelik planlamalar yapyoruz ve tedrici bir ekilde bunlar hayata sokuyoruz. u an kontrollü bir süreç izlemekteyiz. Bu günleri de hep birlikte birbirimize kenetlenerek, dikkat, anlay ve sabr ile aacaz inallah.

Saraç, YÖK Genel Kurulunun bahar dönemi ile ilgili kararnn yüksek lisans örencileri için de geçerli olup olmadnn sorulmas üzerine, öyle konutu:

Bu söylediimiz eitim öretimin bütün düzeyleri için geçerli. Lisans, önlisans ve lisansüstü için de geçerli. Bu hususta asla bir ihmalkarlk söz konusu olmasn istiyoruz. Yaz okullar örencilerimizin maduriyet yaamamas, baarszlklarn bir ekilde telafi etmeleri veyahut da kendi ellerinde olmayan devamszlklarn telafi etmeleri için öngörülmü, sisteme kazandrlm bir husustur ve yaz okulu tecrübesi bu zorlu günlerde yaz öretimi sürecine evrilerek bu skntl günleri üniversitelerimizin amasna da yardmc olacaktr diye düünüyoruz.

Ana Sayfaya Git