YKS tercihlerinde sıralamaya dikkat!

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapacak öğrencilere önerilerde bulunan Rehber Öğretmen Fadime Ekici Bengü, ''Tercih yaparken puan yerine sıralamayı değerlendirin'' dedi.

Haberler 06.08.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2019-2020 Eitim Öretim Yl Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) sonuçlarnn açklanmasnn ardndan, Rehber Öretmeni Fadime Ekici Bengü, tüm örencilere, tercih listesi olutururken üniversiteleri hangi yönlerden aratrmalar gerektiine dair tüyolar verdi. Bengü, Örenciler tercih ilemlerini 6-14 Austos 2020 tarihleri arasnda gerçekletirebilecek ve toplamda 24 tercih hakk bulunacak. Örenciler bu tercihlerini belirli kurallar çerçevesinde gerçekletirebilecekler ifadelerini kulland.

PUAN BARAJLARINA DKKAT ETMEK GEREKYOR

Fadime Ekici Bengü, Tercih ilemlerinde, örencilerin puan barajlarna dikkat etmesi ve tercih ilemlerini buna yönelik gerçekletirmesi önem arz ediyor. Buna bal olarak örencilerin TYT puan türünde ham puanda 150 puan ve üstünü almas halinde ön lisans programlarn, AYT puan türünde ham puanda 170 puan ve üstü almas halinde ise lisans programlarn tercih etmesinde bir saknca bulunmuyor. Örenciler özel yetenek gerektiren lisans programlarna yerlemek ister ise ham puanda TYT puan türünde 150 puan ve üstüne sahip olmas gerekiyor hatrlatmasnda bulundu.

N UZMANINA DANIMAK ART

Örencilerin uzun ve zorlu bir maratonun ardndan çalmalarn meyvesini toplama zaman geldiini ifade eden Bengü, Snava hazrlandktan sonra, gelecekteki hayatmzn ilk admlar için aratrmalar yapmaya ve süreci dikkatli yönetmeye çalmann hep daha zor olduu da söylenen bir gerçek. Herkes ayn eyi söylüyor denilen söylemlerin banda da tabi ki iin uzmanna danmak geliyor dedi.

BAZI VELLER DAHA HEYECANLI

Anne baba ve örencilerin tercih sürecini nasl yöneteceine dair ipuçlarn aktaran Rehber Öretmen Fadime Ekici Bengü, Baz veliler bu dönemde daha heyecanl, istenilen bölümlerin sraland listelerle görüyoruz. Bu nokta da hazrlanan listelerin örenci yapsna ve istediine ne kadar uyduunu sorgulamak gerekiyor. Teknik anlamda listelenen bölümlerin doru listelenip listelenmediinin de dikkatle üzerinde durulmas, bölümlerin art ve eksi yönlerinin kapsaml bir biçimde aratrlmas gerekiyor diye konutu.

Örenciler açsndan bakldnda, geçirmi olduumuz süreç sonras neresi olursa düüncesi hkim olabiliyor, bir anlk bir kararla tüm hayatlarn etkileyebiliyorlar diyen Bengü, Tamamen bunun aksi, tam manasyla hedefleri dorultusunda ilerlemi ve hedefi için yeterli sralamaya sahip olan örencilerle de bir arada olabiliyoruz. Her iki durumu düündüümüzde de iin mutfak ksm dediimiz temel noktada, net bir biçimde iin uzmanndan bilgi almann önemi daha da ciddi bir hal alyor ifadelerini kulland.

ARATIRIRKEN NELERE DKKAT ETMEL?

Bu dönemde örencilerin kendini tanmas ve istedikleri konusunda net olmas gerektiinin altn çizen Bengü, Tek tek süreci deerlendirdiimizde bu snavn bir sralama snav olduunu unutmamal tercih listemizi özellikle önümüzdeki dönem için, sralamas sralamamzdan belli bir oranda yüksekten balayarak sralamamzdan düük yerleri de ekleyerek tamamlamamz önemli. Oluturduumuz bu listedeki bölümlerin ayrntsnn neler olduu dnda üniversitelerin yerlekelerinin nerede olduu, burs olanaklarnn neler olduu, özel koullarnn ve ders içeriklerinin neler olduunun tam manasyla aratrlmasnda fayda olduunu da unutmamak gerekiyor. Hatta mümkün ise üniversitelerin tantm zamann takip etmeli, gidilemiyorsa online destek talep edilmeli. Bunun haricinde, ilk tercihler özelinde baktmzda puan yerine sralama tercihi yapmamz gerektiini özellikle atlamamakta ve belirtmekte fayda görüyoruz önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git