YKS uyarısı

Rehberlik ve Kariyer Uzmanı Muhammet Tosun: "Arkadaşlık ilişkileri sınav başarısını olumlu ve olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin, düzenli bir şekilde sınava hazırlanan arkadaşınız varsa o, sizi de düzenli çalışmaya teşvik edecektir. Sınava girecek adayın dikkati derslerde olmasa bile o arkadaş ders çalışmaya teşvik edecektir. Sınav motivasyonu, hedefi olmayan, ders çalışmayan arkadaşlar ise isteyerek ya da istemeyerek ders dışı etkinlikler için zamanınızı çalacaktır"

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehberlik ve Kariyer Uzman Muhammet Tosun, Yükseköretim Kurumlar Snavna (YKS) girecek örencilere uyarda bulunurken, Arkadalk ilikileri snav baarsn olumlu ve olumsuz yönde etkiliyor. Örnein, düzenli bir ekilde snava hazrlanan arkadanz varsa o, sizi de düzenli çalmaya tevik edecektir. Snava girecek adayn dikkati derslerde olmasa bile o arkada ders çalmaya tevik edecektir. Snav motivasyonu, hedefi olmayan, ders çalmayan arkadalar ise isteyerek ya da istemeyerek ders d etkinlikler için zamannz çalacaktr. ifadelerini kulland.

Nianta Üniversitesinden yaplan açklamaya göre, lise son snf örencileri ve önceki yllarda snava katlarak istedikleri bölümlere yerleemeyen adaylar, üniversite snavnda ter dökecek. Snavn birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bu yl 20 Haziranda, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabanc Dil Oturumu ise 21 Haziranda yaplacak.

Açklamada görülerine yer verilen Nianta Üniversitesi Rehberlik ve Kariyer Uzman Tosun, arkadalk ilikilerinin snav baarsnda direkt etkili olduunu kaydetti.

Tosun, Arkadalk ilikileri snav baarsn olumlu ve olumsuz yönde etkiliyor. Örnein, düzenli bir ekilde snava hazrlanan arkadanz varsa o, sizi de düzenli çalmaya tevik edecektir. Snava girecek adayn dikkati derslerde olmasa bile o arkada ders çalmaya tevik edecektir. Snav motivasyonu, hedefi olmayan, ders çalmayan arkadalar ise isteyerek ya da istemeyerek ders d etkinlikler için zamannz çalacaktr. ifadelerini kulland.

Snav döneminde arkadalar arasndaki kiisel konularn çok youn olmas halinde bu durumun derslere konsantre olmay ciddi ekilde etkilediini aktaran Tosun, arkadalar arasnda yaanan gergin balantlar, gelgitler ve sorunlarn snav döneminde aday ciddi ekilde megul ettiini, bu durumun ayn zamanda derslere odaklanmay zedelediini, bu nedenle bu dönemde youn arkadalk balarn dondurmak ve snav sonrasna ertelemek gerektiini belirtti.

KIYAS, STRES VE KAYGIYI ARTIRABLR

Muhammet Tosun, arkadalar arasnda yaplan baar kyasnn aday örencide kayg ve stres oluturacan vurgulayarak, unlar kaydetti:

Bir dier nokta da beklentinin oluturduu kaygdr. Örnein, hedefiniz için çok yüksek netler gerekmiyor ancak arkadalarnz çok yüksek netler yapyorlar. Onlarla beraber olduunuz için aileniz ya da öretmenleriniz tarafndan kyaslanmaya maruz kalabilirsiniz. Bu sizde bir kayg oluturabilir. Ailelerin ve eitimcilerin çok dikkat etmesi gereken bir konudur. Bu dönemde arkadalar arasnda yaplan kyas, hem onlarn bak açlarn hem de snava kar olan streslerini arttrabilir. Özellikle kalan zamanda adaylar duygusal olarak youn bir döneme giriyorlar. Bu youn dönemde arkadalar belki de birbirini ailelerinden daha fazla etkileyebiliyor. Böyle kritik bir dönemde dardan yaplacak müdahalelerde çok hassas ve profesyonel olmak gerekir. çünkü birlikte ayn üniversiteye, ayn bölüme gitmeyi hedefleyen arkadalar var. Onlarn motivasyonunu kyas yaparak bozmamak gerekir. Gözlemlerimizden yola çkarak, arkadalk ilikilerinin snav baarsnda direkt etkili olduunu söyleyebiliriz.

BZ HEP BERABER DOKTOR, AVUKAT OLACAIZ GB BR HEDEF DORU BR HEDEF DELDR

Örencilerin snava yalnz bana gireceini ve bireysel hedefler oluturmalar gerektiini aktaran Tosun, Aday örenciler, bireysel bir çalma program ve bireysel bir hedef oluturmalar gerektiini bilmeliler. Biz hep beraber doktor, avukat olacaz gibi bir hedef doru bir hedef deildir. Kendilerini, meslekleri tanyarak hedef belirlemeliler. Kyasn sonucunda illa ki birileri üzülecektir. O nedenle kendilerini arkadalar ile kyaslamamallar. Kalan zamanda daha youn arkadalk balantlar yaamak yerine sadece dinlenme zamanlarnda bir araya gelmelerini öneririm. Bir araya geldiklerinde de ders d konulardan konumalarnda fayda olacan söylemek isterim. deerlendirmesinde bulundu.

Ailelerin ise kyaslamaya girmeden ölçülü olarak müdahale etmesi gerektiini vurgulayan Tosun, Örenci motivasyonunu kaybetmise ona hedefiyle ilgili bask ve iddet olmadan küçük hatrlatmalar yapmak lazm. Üniversiteye bu sebepten hazrlanyorsun, unu olmak istiyordun deil mi? gibi hatrlatmalar yaplabilir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git