Yks'da tercih startı aldı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için tercih işlemleri bugün başlıyor

Haberler 05.08.2021 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezi (ÖSYM) Bakanlnca Yükseköretim Kurumlar Snav (2021-YKS) tercih ilemleri bugün alnmaya balayacak.

YKSye giren adaylar, tercih ilemlerini 5-20 Austos tarihlerinde 2021-YKS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzunda yer alan kurallara göre, vatandalk numaralar ve ifreleriyle https://ais.osym.gov.tr sayfasndan ve ÖSYM AS mobil uygulamasndan yapabilecek.

Tercih ilemleri, 20 Austos Cuma saat 23.59da sona erecek.

Adaylar, 2021-YKS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzuna ÖSYMnin internet sitesinden ulaabilecek.

- Adaylarn üniversite taban puanlar ve baar sralamalarn incelemeleri yararl olacak

ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, adaylarn üniversite taban puanlar ve baar sralamalarn incelemelerinin çok yararl olduunu belirtti.

Dünyann ilk ülke içi üniversite sralamasnn 1983te ABDde US News and World Report isimli kurum tarafndan yapldn hatrlatan Akbulut, ABDde üniversite adaylarnn ve ailelerinin ülke içi sralamaya göre tercih yapmaya özen gösterdiini kaydetti.

Her yl milyonlarca adayn, üniversitelerin sralamalardaki son durumunu görerek tercihine karar verdiini belirten Akbulut, yaplan incelemelerin ABDde bir önceki yla göre sadece birkaç sra yükselen üniversiteleri tercih edenlerin saysnda önemli art olduunu gösterdiini aktard.

- URAP Laboratuvar 2009da kuruldu

Akbulut, dünya üniversitelerini sralayan ilk kurum olan ARWUnun ise 2003te çinde kurulduunu ve dünya üniversite sralamas yapan kurumlarn saysnn daha sonra 11e yükseldiini bildirerek, URAP Laboratuvarnn 2009da Türkiye ve dünya üniversitelerini sralamalarn yapmak üzere ODTÜde kurulduunu söyledi.

URAPn her yl 3 bin dünya üniversitesini ve Türk üniversitelerinin farkl göstergelere göre sralamalarn yaptn anlatan Akbulut, unlar kaydetti:

URAP 62 bilim alanna göre bilim alan sralamas da yapmaktadr. ABDde 2015te yabanc örenci adaylarnn görüleri alnarak yaplan bir aratrma, baka ülkelerde üniversite eitimi almak isteyen adaylarn dünya bilim alan sralamalarndan yararlandn gösterdi. Türk üniversitelerinin bazlar 2020de URAPn dünya bilim alan sralamalarnda çok baarl oldu. Bir üniversitemiz yapay zeka, jeoloji ve yer bilimleri alannda, bir üniversitemiz tp, iki üniversitemiz havaclk ve uzay mühendislii ile inaat mühendislii, iki üniversitemiz eitim ve üç üniversitemiz de di hekimlii alanlarnda dünya sralamalarnda üst sralarda yer almay baard.

Akbulut, URAP Laboratuvar tarafndan geçen yl hazrlanan 203 üniversitenin 11 farkl dünya sralamasna göre dünyadaki yerlerini gösteren tablolara newtr.urapcenter.org internet adresinden ulalabileceini aktararak, unlar söyledi:

URAP Laboratuvar 2019da dünya alan sralamas yapan 8 kurumun herhangi birinde en az bir bilim alannda yer alan üniversitelerimizin durumlarn veren tablolar da hazrlad. En az bir bilim alannda dünya sralamalarnda yer alabilen 57 üniversitemizin dünyadaki durumunu veren tablolar ile 2020de hazrlanan ülke içi sralama tablosuna da sitemizden ulalabiliyor.

- Türk üniversitelerinin sralamalarn kolayca örenebilecekler

YKS tercih ilemlerinin bugün baladna hatrlatan Akbulut, sözlerini öyle tamamlad:

Adaylar, ODTÜ URAP Laboratuvarnn Türk üniversitelerinin dünya ve Türkiyedeki sralamalarna ilikin tablolarna newtr.urapcenter.org adresinden eriebilecek. Adaylarn üniversite sralamalarna ilikin bilgileri edindikten sonra ilgilendikleri üniversitelerin ilgili bölümlerini ziyaret etmeleri salkl karar vermelerini salayacak. lgilendikleri üniversiteleri ve ilgili bölümlerini ziyaret edip derslikleri, laboratuvarlar, örenci çalma ve dinlenme alanlarn görmeli, bölümlerdeki akademisyenlerle ve varsa örencilerle görüüp bilgi almalar yararl olur.

Adaylar yakn çevrelerinde varsa ilgilendikleri üniversitelerin örenci ve mezunlaryla da görüerek ek bilgiler almaya çalmaldr. Ayrca üniversitelerin kütüphanesi, yurtlar, spor salonlar ve yemekhanelerinin ziyaret edilmesi karar vermeyi kolaylatrr. Üniversitelerin yetkililerinden veya internet sayfalarndan örenci topluluklar hakknda da bilgi almalar çok yararl olur. çünkü hayatta baarl olmak için sadece mesleki bilgi deil örenci topluluklar sayesinde edinilen genel kültür, hobiler ve sosyal ilikiler de çok önemlidir. Adaylarn, yaadklar ehrin dndaki üniversiteler için ilk üç sradakini ziyaret etmeleri yeterli olabilir.

Ana Sayfaya Git