"YKS’nin kazananı zamanı iyi yönetenler olacak"

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YKS) sonuçları 31 Temmuz Salı günü açıklanacak ve ardından tercih dönemi başlayacak. Süreci değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, “Sınav sonuçları açıklandığında bilginin yanında zamanı ve psikolojik olarak sınav sürecini iyi yönetenlerin başarı sıralarının yüksek olacağını göreceğiz” dedi.

Haberler 03.07.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna 2 milyon 381 bin 784, Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumuna 2 milyon 19 bin 853, Yabanc Dil Testi (YDT) oturumuna ise 31 bin 453 adayn bavurduu snavla ilgili önemli noktalara dikkat çeken Murat Acet, ÖSYMnin sitesinde yaymlad sorular ve örenci deneyimlerinden yola çkarsak YKSnin yaps ve içeriiyle büyük bir sürpriz yaatmadn, ancak soru tarzlar bakmndan örencileri özellikle zaman yönetimi açsndan zorladn söyleyebiliriz. Bu noktada snav sonuçlar açklandnda bilginin ve bilenin yannda zaman ve psikolojik olarak snav sürecini daha iyi yöneten örencilerin puan ve baar sralarnn daha iyi ve yüksek olacan görecek gibiyiz diye konutu.

Acet, 2018 YKS tespitleri öyle sralad:

Genel olarak deerlendirildiinde hem TYT hem de AYT testlerinde sorulan sorularn lise müfredatna ayn zamanda ÖSYMnin yaymlad örnek YKS sorularna uygun hazrland söylemek yanl olmayacak. Hem TYT hem de AYT testlerinde en çok dikkat çeken durum soru tarzlarna getirilen yenilikler. Tüm testlerde ama en çok matematik ve geometri gibi saysal derslerde birçok sorunun hikayeletirmeye dayal bir anlayla hazrlandn, temel bilgileri ve okuduunu anlama, yorumlama becerileriyle beraber kyaslama, çkarmda bulunma, gündelik hayatla ilikilendirebilme, sonuçlara ulaabilme becerisini ölçtüünü söyleyebiliriz. Ayrca tüm testlerdeki sorular geçmi dönem snavlaryla kyaslandnda daha uzun metinler ve görseli fazla sorulardan olumutur. TYT Türkçe oturumunda geçmi yllarla kyaslandnda dilbilgisi sorularnda ksmi artn olduu, uzun - youn paragraf ve anlam sorularna yer verildiini gözlemlemekteyiz. Matematik testinin daha az ilem gerektirse de daha fazla yorum içerikli olduu ve felsefe testi sorularnn da örencileri zorlam olduu görünüyor. AYT için genel yorumlamalarmzla beraber matematik sorularnn bilgi arlkl olmas nedeniyle örencileri zorladn, yine saysal örenciler için özellikle fizik, eit arlk ve sözel örenciler için ise tarih sorularnn orta ve üst düzey alan bilgisi ölçmesi açsndan belirleyici testler olacan öngörebiliriz.

YKS SONRASI ADAYLARI NELER BEKLYOR?

YKS sonuçlarn iyi deerlendirilmesi gerektiini söyleyen Acet, Analiz etmeliyiz, çünkü bugünden sonra artk tek bana bizim yaptklarmz ya da yapamadklarmz kadar genel içinde kendimize bulacamz yer önem tamakta. YKS bir sralama snav. Tercih döneminde yeni açlacak bölümler, artan-azalan kontenjanlar, tercih eilimleri ve YKSnin ilk kez uygulanyor olmas gibi faktörler bizleri hiç beklemediimiz sonuçlarla kar karya brakabilir ifadelerini kulland.

K KONU çOK ÖNEML

Tercih konusunun önemine deinen Acet sözlerini u tavsiyelerle noktalad:

YKS nasl geçmi olursa olsun asl yarn tercih dönemiyle devam edeceini söylemek yanl olmayacak. Bu bilgiler nda istediimiz sonuçlara ulatmz bir tercih sürecini planlamak ve uygulayabilmek için öncelikle iki önemli konuya dikkat etmemiz gerekiyor. lk olarak tüm yl süren ve snavla sonuçlandrdmz youn ve yorucu sürecin ardndan kendinize zaman ayrarak yln yorgunluunu atmanz tavsiye ederim. çünkü snav sonuçlarnn açklanmasndan sonra tercih için yaklak 10 gün gibi bir süremiz olacak. En az snav süreci kadar önemli ve anlaml bir tercih süreci yaamak ve doru kararlar verebilmek için snav sürecinin yorgunluunu ve telan geride brakm psikolojik olarak rahatlam, salkl bir zihne ihtiyacmz olacak.

kinci olarak ksa bir tatil ve moladan sonra snav baarnz ama en çok da isteklerinizi ve hayallerinizi göz önünde bulundurarak tercih sürecine hazrlklar yapmalsnz. çünkü tercih döneminde birçok örencinin sürenin azlndan, yeterince aratrma yapamamaktan ikyet ederek tercih haklarndan ve üniversiteye yerleme frsatndan vazgeçtiini ya da aceleci kararlar verdiini biliyoruz. Bu nedenle tercih etmek isteyeceiniz üniversite, bölümler ve özel koullarla ilgili ayrntl ve net bilgilere ulamanz yararnza olacaktr. Bu konuda öncelikle ÖSYMnin büyük ihtimalle Temmuz aynn ortalarnda yaymlayaca 2018 ÖSYS Yükseköretim Programlar ve Kontenjanlar Klavuzu olmak üzere üniversitelerin tantm dokümanlarndan, internet sitelerinden, daha önce üniversiteye yerlemi tandk örencilerin düüncelerinden bilgi sahibi olabilirsiniz. Ne kadar çok bilgi ve deneyim sahibi olursanz kararlarnz ve tercihleriniz o kadar isabetli olacaktr.

Ana Sayfaya Git