YKS’ye geri sayımda öğrencilere öneriler

Sınava girecek adayların son haftayı nasıl değerlendirecekleri hakkında Dr. Görkem İldaş, 'Yolun Başındayken' programını hazırladı. Programda konuşan Rehberlik Koordinatörü Nevin Çiftel, üniversite adaylarına önerilerde bulundu.

Haberler 23.06.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) için geri saym balad. Tüm adaylarn girmek zorunda olduu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran, lisans programlarna girecek adaylarn katlaca Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve dil puan ile yerlemek isteyen adaylarn katlaca Yabanc Dil Testi (YDT) ise 27 Haziranda yaplacak.

Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel örencilere, Geçmiin muhasebesini yapmayn. Bu hafta muhasebe yapma zaman deil. Bu hafta akademik çalmalarn, taktik ve akademik yönden gözden geçirme, geçmi yllarn sorularn çözme, süreç olarak deerlendirme ve davranma zaman. Düünmeyin davrann diye seslendi.

YÜZ YÜZE DENEMELERE KATILIN

Okullarnzda yüz yüze denemeler yaplyorsa onlara katlmakta fayda olduunu belirten Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel, çünkü snava yalnz banza girmeyeceksiniz. çevrenizde insanlar olacak, nasl etkileiyorsunuz bir bakn. Deneme snavlarn her gün yapn, bunu seriye balayn. Süre tutun ve mümkünse optik kullann. Deneme snavlarn sonuç olarak deerlendirmeyin. Geçmi yllarn sorularna bakn. çünkü ÖSYMnin bir snav ve soru tarz vardr. Bu tarz, yllar içerisinde deimez. imdi TYT diyoruz, daha önce YGS vard. O sorulara da bakn. Tarz olarak almaya çaln dedi.

TURLAMA TEKNN UYGULAYIN, SORUYLA NATLAMAYIN

Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel, Taktik önemli. Turlama tekniklerini mutlaka uygulayn. Turlama, snav süresince bütün sorular görebilmektir. u ana kadar birçok turlamay denediniz. Kendiniz için en doru turlamay yerletirin. TYTde her yaptnz soru ve net saynz çok kymetli. Matematikte bir soruyla inatlap, dier tarafta yapabileceiniz baka sorular kaçrmamalsnz. Baz sorular zaten tuzak sorulardr, sanki çözülebilecekmi gibi gözükür ama size süre kaybettirir. Bu tuzaa dümeyin. lk turda mutlaka bütün sorular görün açklamasnda bulundu.

UZUN SORULARDAN KORKMAYIN, YEN KONUYA GRMEYN

Her uzun sorunun zor olmadn ifade eden Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel unlar söyledi:

Uzun sorular gözünüzü korkutmasn. Aslnda bakarsanz paragrafl sorularn içerisinde mutlaka cevaba ait küçük ipuçlar bulursunuz. Bu hafta hiç bilmediimiz yeni bir konuya girmeyelim. Biliyorum ki ufak tefek tamiratlara ihtiyacnz var, evet tamiratlar yapalm. Ama sfrdan yeni bir konuya balamann anlam yok. Bu kafanz kartracaktr, olumsuz duygulara neden olacak ve sizde yetersizlik hissi yaratacaktr.

PSKOLOJK GÜCÜNÜZ FARK YARATACAK

Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel, Bu tür sralama snavlarnda yani belli bir sürede, belli sayda soruyu cevaplamak üzere girdiiniz snavlarda, psikolojik gücümüz bizi gerçekten farkl klacak olan ksmmz. Bu haftay nasl geçirdiimiz, sonucu göüsleyebilmek ve snav doru bir duyguyla karlayabilmek, soukkanl olmak önemli. Dierlerine oranla fark yaratacak olan ksmmz psikolojik gücümüz olacak diye konutu.

SINAV YOLUN SONU DEL, BAI

Üniversite snavnn yolun sonu olmadn ifade eden Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel, Tam tersine yolun ba. Yolun sonuna geldiinizi zannetmeyin. Bir turnikeden geçeceksiniz bu snavla beraber, bir tercih koyacaksnz ve yeni bir yolun bana geçmi olacaksnz dedi.

BU HAFTA UYKU VE BESLENMEYE DKKAT

Snav haftasnda uyku ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Rehberlik Koordinatörü Nevin çiftel son olarak unlar söyledi:

Snav akam uyuyamyorum diye kayglanmayn. Heyecanl olabilirsiniz, biraz daha geç uykunuz gelebilir, salkl uyku önemli. Uykunuz gelince gidin ve yatn. Bu hafta sizi sakatlayabilecek fiziksel aktivitelerden uzak kaln. Bu hafta sabahlar 7 buçuk 8 gibi kalkp bir eyler attrn, sindirim sisteminizi de lütfen buna dahil edin. Son gün ben mükellef bir kahvalt yaparm ve snava giderim dediinizde sindirim sisteminiz size kötü sürprizler hazrlamasn. Bu hafta içerisinde snava gireceiniz yeri görün. Giri belgelerinizin çktlarn aln. Dosyanz imdiden hazrlayn.

Ana Sayfaya Git