YKS’ye girecek adaylara tavsiyeler

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) koronavirüs salgını şartlarında yapılacak. Salgın koşullarında sınava evlerinde hazırlanan 2 milyon 433 bin 219 aday 27- 28 Haziran günlerinde geleceklerine yön verecek olan üniversiteye gidebilmek için ter dökecek. Bu yıl evde YKS’ye hazırlanan öğrenciler bir yandan sınav kaygılarını yenmek, diğer yandan salgın endişelerinden kurtulmak için mücadele ediyor.

Haberler 24.06.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Nesteren Gaziolu, snav heyecan içindeki örenciler ve anne-babalarna YKSye sayl günler kala önerilerde bulundu. Bu snavn en ayrt edici özelliinin maske takmak olduunu dile getiren Gaziolu, örencilerin son hafta en az bir kez daha maskeli olarak bir deneme snav çözmelerinin snavda faydas olacan söyledi. Kayglarn azaltmak için sosyal medya ve medyaya ayrdklar zaman snrlandrabileceklerini belirten Gaziolu, Belli bir saatte yatp erken kalkmaya bedeninizi altrn. Yemeklerinizi düzenli yemeye özen gösterin. Yürüyüler yapn. Bol bol nefes teknikleri deneyin dedi.

KENDNZE ODAKLANIN

Bakalarnn kaç soru çözdüünü, kaç puan alabileceini merak etmek yerine adaylarn kendilerine odaklanmas gerektiine dikkat çeken Nesteren Gaziolu, örencilerin sk sk Elimden gelenin en iyisini yapacam diyerek kendilerine telkinde bulunmalarn önerdi. Gaziolu, öyle devam etti:

Snava gireceiniz yeri önceden görmeniz snav meknn içselletirmenizi salayacaktr. Ulam zamanlamas açsndan da bunun yarar büyük. Snavdan önceki gün kendinizi çok yormayn. Ancak ksa bir yürüyü ve bedensel hareket iyi gelecektir. Snav öncesinde kafein (kahve, çay) tüketiminiz arttysa, son hafta snrlandrmanz uyku düzeni açsndan önemli. Uyku tutmuyorsa banyo yapmak rahat hissetmenizi salayacaktr. Snav öncesinde uykunuzu almanz çok önemli. Geç yatmayn. Yannza alacaklarnz, giyeceklerinizi hazrlamay snav sabahna brakmayn. çinde rahat hissedeceiniz giysileri seçin.

Gaziolu, snava girenlerin çocuk deil, birer yetikin olduunun unutulmamas gerektiini de söyleyerek, ailelerin sakin olmasn ve gençlere alan tanmasn istedi.

SINAV GÜNÜ TÜYOLARI

Nesteren Gaziolu, snav günüyle ilgili u önerilerde bulundu:

Snav günü iyi bir kahvalt yapn. Enerji verecek ve zindelik salayacaktr.

Snava gireceiniz okula mümkün olduu kadar erken gidin. çünkü geç kalma endiesi sizi olumsuz yönde etkileyecektir. Riskleri göz önünde tutun. Binann etrafnda ksa bir yürüyü yapn.

Snav kd gelmeden içinizdeki pozitif sese arlk verin. Yapabilirim, Yapacam, Yeterliyim cümlelerini tekrar edin.

Gözlerinizi kapatp kendinizi mutlu ve güvenli bir yerde hayal edin. Bu zihinsel resim snav zamannda ve kayglandnzda çok iinize yarayacaktr. Derin nefes alp verin. Ayrca kollarnz yukar ve yana doru gerip esnetmenin de rahatlamanza faydas olacaktr.

Snav salonunda biri öksürürse, haprrsa panik olmayn, kayg duymayn. Eskiden de öksürenler, hapranlar oluyordu. Salonda sizin güvenliinizi salayan görevliler var. Endielenmeyin, snava odaklann. Panik olmaya balarsanz bir kutu hayal edin. Kaygnz daha sonra analiz edeceinizi düünerek bu kutunun içine kapatn. Sonra da snav kdna geri dönün. Bilmediiniz soruyu iaretleyip geçin. Sonra geriye dönüp bakabilirsiniz. Devam etmek önemlidir.

Bedensel olarak kendinizi rahat hissetmek için ellerinizi kavuturup kendinize sarlabilirsiniz. yi gidiyorsun! diyerek snava devam edebilirsiniz.

Snavn sadece belli bir süre olduunu ve sürekli snav ortamnda kalmayacanz unutmayn. Snavn bir süre sonra biteceini ve hayat çizginizin sadece bir bölümü, parças olduunu kendinize sk sk hatrlatn.

TYT SONRASI AYT-YDT

Snav sonras örencilerin kendilerine ne iyi geliyorsa onu yapmalarn, snavla ilgili konumak istemiyorlarsa bunu arkadalarna ve ailelerine söylemeleri gerektiini anlatan Nesteren Gaziolu, TYTden sonra güldürecek videolar, filmler izleyin. Gülmek, kahkaha atmak hem zihninize hem bedeninize iyi gelecektir. TYTden sonra bir konuya bakmak gerekirse bakn ama sadece sorunun cevabn bulup kitaplar kapatmak dorusudur. TYT ve AYT-YDT arasndaki zaman ders çalma deil, kendine iyi bakma zamandr. dedi.

Ana Sayfaya Git