YKS'ye iki dil daha eklendi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı yabancı dil oturumunda, İngilizce, Almanca, Fransızca'ya ek olarak Arapça ve Rusça testleri de yer alacak.

Haberler 05.01.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunca (YÖK), Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) yabanc dil oturumunda ngilizce, Almanca, Franszca testlerine ek olarak Arapça ve Rusça testlerinin de yer alaca duyuruldu.

YÖKün internet sitesinde yer alan Yükseköretim Kurumlar Snav (YKS) ile ilgili skça sorulan sorular ve cevaplar bölümü güncellenerek yeni bilgiler paylald.

YKSnin birinci oturumu olan TYTde Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin arlklarnn ne olaca sorusu üzerine, TYTde her bir testin, daha önce açkland üzere soru says ile ilikili olaca hatrlatlarak, Dolaysyla TYT snavnda, Türkçe testinin arl yüzde 33, sosyal bilimler testinin arl yüzde 17, temel matematik testinin arl yüzde 33, fen bilimleri testinin arl ise yüzde 17dir. açklamas yapld.

Yabanc dil oturumunda hangi testlerin yer alacana ilikin bir soru, Bu sene bir ilk olarak ngilizce, Almanca, Franszca testlerine ek olarak yabanc dil oturumunda Arapça ve Rusça testleri de yer alacaktr. eklinde yantland.

2017-2018 eitim öretim yl verilerine göre, ortaöretim sisteminde yabanc dil eitimi verilen ilk be dilin ngilizce, Almanca, Franszca, Arapça ve Rusça olduuna iaret edilerek, Dolaysyla Yükseköretim Kurulu olarak bu be dil, dil snav kapsamna alnm bulunmaktadr. deerlendirmesi yapld.

Konuya ilikin YÖK yetkilileri, son dönemde Rusya ile olumlu gelien ilikilerin ve YÖKün üniversitelerde Rus dili ve edebiyat bölümlerinin açlmasna yapt katklarn Rusça dilinin snava eklenmesinde rol oynadn belirtti.

- Sözel puan türünde test arlklar

Öte yandan YKSde sözel puan türü ile yerleilebilen lisans programlarnn birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testinde (TYT) ve ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testinde (AYT) yer alan testlerin arlklar ve katks u ekilde açkland:

Sözel puan türü ile yerleilebilen lisans programlarnda daha önce açkland üzere soru says ile ilikili olarak, TYTde Türkçe testinin arl yüzde 13, sosyal bilimler testinin arl yüzde 7, temel matematik testinin arl yüzde 13 ve fen bilimleri testinin arl yüzde 7 olmak üzere TYTnin yerletirme puanna katks yüzde 40, AYTde ayn ekilde soru saylar ile ilikili olarak Türk dili ve edebiyat-sosyal bilimler-1 testinin arl yüzde 30, sosyal bilimler-2 testinin arl yüzde 30 olmak üzere AYTnin yerletirme puanna katks yüzde 60dr.

- Saysal puan türünde test arlklar

Saysal puan türü ile yerleilebilen lisans programlarnn, TYTde ve AYTde testlerin arlklar ve katks ise öyle:

Saysal puan türü ile yerleilebilen lisans programlarnda daha önce açkland üzere soru says ile ilikili olarak, TYTde Türkçe testinin arl yüzde 13, sosyal bilimler testinin arl yüzde 7, temel matematik testinin arl yüzde 13 ve fen bilimleri testinin arl yüzde 7 olmak üzere TYTnin yerletirme puanna katks yüzde 40, AYTde ise ayn ekilde soru saylar ile ilikili olarak matematik testinin arl yüzde 30, fizik, kimya ve biyoloji testlerinin arl yüzde 10 olmak üzere, AYTnin yerletirme puanna katks yüzde 60dr.

- Eit arlk puan türünde test arlklar

Eit arlk puan türü ile yerleilebilen lisans programlarnn, TYTde ve AYTde testlerin arlklar ve katks u ekilde olacak:

Eit arlk puan türü ile yerleilebilen lisans programlarnda daha önce açkland üzere soru says ile ilikili olarak, TYTde Türkçe testinin arl yüzde 13, sosyal bilimler testinin arl yüzde 7, temel matematik testinin arl yüzde 13 ve fen bilimleri testinin arl yüzde 7 olmak üzere TYTnin yerletirme puanna katks yüzde 40, AYTde ise ayn ekilde soru saylar ile ilikili olarak matematik testinin arl yüzde 30, Türk dili ve edebiyat-sosyal bilimler-1 testinin arl yüzde 30 olmak üzere AYTnin yerletirme puanna katks yüzde 60dr.

- Dil puan türünde testlerin arlklar

Dil puan ile yerleilebilen lisans programlarnn, TYTde ve AYTde testlerin arlklar ve katks öyle:

Dil puan ile yerleilebilen lisans programlarnda daha önce açkland üzere soru says ile ilikili olarak, TYTde Türkçe testinin arl yüzde 13, sosyal bilimler testinin arl yüzde 7, temel matematik testinin arl yüzde 13 ve fen bilimleri testinin arl yüzde 7 olmak üzere TYTnin yerletirme puanna katks yüzde 40, yabanc dil oturumunda ise ayn ekilde soru saylar ile ilikili olarak yabanc dil testinin arl yüzde 60, yabanc dil testinin yerletirme puanna katks yüzde 60dr.

- Baar sras art devam edecek

Öte yandan, YÖK tarafndan ilk kez 2015 ÖSYSde uygulanmaya balayan ve 2016 ÖSYSde de devam eden baz programlar için baar sras artnn bu yl da devam edecei açkland.

Önceki yllarda belirlenen asgari baar sras artlarnda bu yl bir deiiklie gidilmedii, tp programlarnda saysal puan türünde baar srasnn 40 bin, hukuk programlarnda eit arlk puan türünde baar srasnn 150 bin, mühendislik programlarnda saysal puan türünde baar srasnn 240 bin, mimarlk programlarnda saysal puan türünde baar srasnn 200 bin, öretmenlik programlarnda baar srasnn 240 bin olduu anmsatld.

Bunun yannda, vakf yükseköretim kurumlarnn, ilgili programlar için belirlenen asgari baar sras artnn daha üzerinde bir baar sras art belirleyebilecei ifade edildi.

Ana Sayfaya Git