YÖK, 400 araştırma görevlisine yurt dışı eğitim bursu verecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, her yıl tez aşamasındaki 400 araştırma görevlisine, aylık 2 bin 500-3 bin 500 lira arasında değişen oranlarda burs ile yurt dışında eğitim imkanı sağlayacak Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu (YÖK-YUDAB) Programı'nı başlattıklarını bildirdi.

Haberler 08.03.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saraç, YÖKte düzenledii basn toplantsnda, tez aamasndaki aratrma görevlilerine yönelik yeni balatlan YÖK-YUDAB Programna ilikin bilgiler verdi.

Türkiyenin 2023 ylnda dünyann 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alndnda, bu hedefe ulaabilmenin ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabileceine dikkati çeken Saraç, bunun da küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköretim sistemine sahip olmay gerektirdiini vurgulad.

YÖK olarak bu amaca yönelik yeni programlarn balatldn dile getiren Saraç, bu kapsamda YÖK-TEBP ve 100/2000 YÖK Doktora Bursunun hayata geçirildiini, ayrca temel bilim programlar olan fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarnda YÖK Temel Bilimler Programlar (YÖK-TEBP) Üstün Baar Snflarnn oluturulduunu anmsatt.

Yekta Saraç, bu programlarn dnda yükseköretim tarihinde ilk kez YÖK-YUDAB Programn balattklarn duyurdu.

Bu kapsamda, YÖK tarafndan verilecek burslar sayesinde baar öncelenerek doktora eitiminde tez aamasnda olan aratrma görevlilerine kendi alanlarnda yurt dnda aratrma yapma imkannn sunulacan aktaran Saraç, program ile belirlenen öncelikli alanlarda, devlet üniversitelerinin aratrma görevlisi kadrolarna atanan ve doktora eitiminin tez aamasndaki örencilerin, en az 6 ay en fazla bir yl süreyle tezleri ile ilgili aratrmalar yapmak üzere yurt dna gönderileceini belirtti.

- Devlet üniversitesinde çalan aratrma görevlileri bavurabilecek

Saraç, YÖK-YUDAB Programna Yükseköretim Kurulunca belirlenmi öncelikli alanlarda doktora derslerini tamamlam, yeterlilik snavn geçmi ve halen tez aamasndaki 2547 sayl Kanun uyarnca bir devlet üniversitesinde aratrma görevlisi olarak çalan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandalarnn gerekli koullar tamak kaydyla bavuru yapabileceini kaydetti.

Bavuru yapacaklarn belirli bir yabanc dil yeterliliinin olmas gerektiini ifade eden Saraç, adaylardan son 5 yl içinde YÖKDL, YDS, E-YDS, ÜDS, KPDSden veya ÖSYM tarafndan edeerlii kabul edilen uluslararas yabanc dil snavndan muadili en az 65 puan aldn gösterir dil snav sonucunu belgelendirmelerinin istendiini söyledi.

Saraç, bavuru için istenen dier koullar öyle anlatt:

Adaylarn, bavuru tarihi itibaryla, son üç yl içinde doktora eitimine balam olmalar ve dünyadaki baarl üniversitelerden kabul almalar art bulunuyor. Bu kapsamda Times Higher Education (THE), Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve QS tarafndan yaplan dünya üniversite veya alan sralamalarnda son 3 yl içerisinde ilk 500 içerisine giren üniversitelerden birinden en az alt ay en fazla bir yl süreyle kabul almalarn istiyoruz. Hoca-talebe ilikisi de deerlendirmede rol oynayacak. Bu destek programndan sadece bir kez faydalanabilecek olan aratrma görevlilerinin, tez danmanlarndan onay almalar gerekecek. Her bir tez danman ilgili ilan döneminde danmanln yapt aratrma görevlileri arasndan en fazla iki kiiye referans olabilecek.

- Burs miktar ülkeye göre belirlenecek

Saraç, adaylarn bavurularn YÖKe yapacaklarn belirterek, u bilgiyi paylat:

Her yl 400 tez aamasndaki aratrma görevlisine, aylk 2 bin 500-3 bin 500 lira arasnda deien oranlarda burs ile yurt dnda eitim almalarna imkan salanacak. YÖK-YUDAB Programnda burs miktar aratrma görevlilerinin gittikleri ülkeye göre belirlenecek. Avrupa, Asya Pasifik, Kuzey Amerika, Latin Amerika ülkelerindeki üniversitelerden kabul alacak adaylara aylk 3 bin 500 lira, Orta Asya, Sahraalt Afrika ülkelerindeki üniversitelerden kabul alacak adaylar 3 bin lira, Güney Asya, Güney Kafkasya, Orta Dou ve Kuzey Afrika ülkelerinden kabul alacak adaylar ise 2 bin 500 lira burs alacak.

Saraç, burs almaya hak kazanan aratrma görevlilerinin yurt dna gidi-dönü yol masraflarnn da karlanacan bildirdi.

- Potansiyel aday 2 bin 624

Saraç, burs programna bavuru yapacak potansiyel adaylara ilikin de bilgiler paylat. Bu kapsamda doktora eitiminde tez aamasnda olan toplam aratrma görevlisi saysnn 10 bin 53 olduunu bildiren Saraç, yeni burs programna bavuru yapabilmek için aranan kriterleri salayan aratrma görevlisi saysn 2 bin 624 olarak açklad.

Bursa bavurabilecek aratrma görevlileri arasnda salk bilimlerinde 342, sosyal ve beeri bilimlerde bin 319, fen ve mühendislik bilimlerindeki aratrma görevlisi saysnn ise 963 olduunu belirten Saraç, fen ve mühendislik bilimleri içerisinde temel bilimlere ayr bir kotann tahsis edileceini belirtti.

YÖK Bakan Saraç, burs programna bavurularn YÖKSS sistemi üzerinden alnacan, programa ilikin duyurunun üniversitelere iki hafta içinde gönderileceini söyledi.

- Doktora tezleri kamuoyuna açlacak

Saraç, yeni burs programna ilikin açklamalarn ardndan dünkü Resmi Gazetede yaymlanan 7100 sayl Yükseköretim Kanunu ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanuna ilikin deerlendirme yapt.

Doçentlikle ilgili süreçte, bin 400 dolaynda yaynlardan geçmi, sözlü aamasn bekleyen adayn bulunduunu bildiren Saraç, Üniversiteleraras Kurul (ÜAK) ile temas halinde olduklarn ve bu adaylarn en ksa süre içerisinde unvanlarnn belirlenmesi konusunda youn çalma yapldn belirtti. Saraç, Orada herhangi bir gecikmeye mahal olmadan bu husus gerçekleecek diye düünüyoruz. Herhangi bir maduriyet orada yaanmaz. diye konutu.

Lisansüstü tezlerin elektronik olarak eriime açlmasnn yükseköretim sisteminde beklentilerin üstünde nitelik açsndan kazanm olacana iaret eden Saraç, Bundan sonra doktora tezlerini yönetecek danmanlar da tezlerin sahibi olan örenciler de tezlerin kamuoyuna açlacan bilecek ve o ekilde daha ciddiyetle doktora tezlerine önem vereceklerine inanyoruz. Bu pakette, sistemi iyiletirici pek çok madde var. Bunun da ülkemize, yükseköretim sistemimize hayrl olmasn diliyorum. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git