YÖK 7 üniversiteyi daha ihtisaslaşma kapsamına aldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı'na Batman, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Karamanoğlu Mehmet Bey, Munzur ve Hacı Bektaş Veli Üniversitelerinin de dahil edildiğini bildirdi.

Haberler 13.11.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özvar, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin (MAKÜ) ev sahipliinde Bölgesel Kalknma Odakl Üniversite Ziyaretleri kapsamnda bir otelde düzenlenen toplantya katld.

Programda yer alan üniversitelerin faaliyet performanslarnn izlenmesi ve tecrübe paylam amacyla 2019dan bu yana belli aralklarla toplantlarn düzenlendiini hatrlatan Özvar, bu toplantlarn srasyla Düzce, Bingöl, Krehir Ahi Evran ve Uak Üniversitelerinde yapldn kaydetti.

Özvar, salgn nedeniyle uzun süre ara verilen bulumalara bugün MAKÜ ile devam edildiini dile getirerek gelecek aylarda da program kapsamnda yer alan üniversitelere ziyaretlerin gerçekletirileceini bildirdi.

NTELKL BLG VE YETTRLEN NSAN KAYNAININ KATKISI ÖNEML

YÖKün kalite, çeitlilik, farkllk ve bölgesel gelime odakl bir planlama anlayn ve yaklamn önemsediini aktaran Özvar, üniversitelerin misyon farkllamas odakl ihtisaslamasna yönelik çalmay da bu kapsamda deerlendirdiklerini söyledi.

Özvar, üniversitelerin mevcut durumlar deerlendirildiinde tümünün birbirinin benzeri olma yönünde bir eilimi olduunun görüldüüne dikkati çekerek tüm üniversitelerin birbirine benzemeye çalmalar ve ayn misyona sahip olmalarnn gelimeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum olduunu vurgulad.

Türkiyenin 2023 hedeflerine ulamas için gereken iki önemli unsurun yükseköretimde nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan olduunun altn çizen Özvar, üretilen bilginin ve yetitirilen insan kaynann da öncelikle üniversitenin bulunduu bölgeye katksnn büyük önem tadn dile getirdi.

Özvar, üniversitelerin program çerçevesinde, bölgesel kalknmann salanmasnda öncü, yönlendirici ve aktif rol oynamalarnn hedeflendiini belirterek unlar kaydetti:

Yine bu programla üniversitelerin bölgesel kalknmay salamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle iliki kurarak yeniden tanmlamalar, vizyon ve misyonlarn bölgenin ihtiyaçlar kapsamnda farkllatrmalar beklenmektedir. Halihazrda Bakanlmz tarafndan yürütülmekte olan Bölgesel Kalknma Odakl Misyon Farkllamas ve htisaslama Program kapsamnda 2016 ylnda 5, 2018 ve 2019 yllarnda ilave 5er üniversite olmak üzere toplam 15 üniversite ile sürece devam edilmektedir. Bugün sürece 7 üniversitemizi de dahil ederek 22 üniversitemize bölgesel kalknma odakl misyon yüklemi olacaz. Programa yeni katlan üniversitelerimizi de tebrik ediyorum.

ÜNVERSTELER VE HTSASLAMA ALANLARI

Özvar, 29 Eylül 2021 tarihli YÖK Yürütme Kurulu kararyla 7 üniversitenin programa dahil edildiini anmsatarak öyle devam etti:

Giresun Üniversitesi fndk, Idr Üniversitesi katma deeri yüksek tarmsal ürünler, Munzur Üniversitesi stratejik hammaddeler ve ileri teknoloji uygulamalar, Nevehir Hac Bekta Veli Üniversitesi doal ve kültürel miras turizmi, Batman Üniversitesi enerji, Karamanolu Mehmet Bey Üniversitesi hassas tarm ve yenilikçi iletme teknolojileri ve Gümühane Üniversitesi madencilik alanlarnda bölgesel kalknma üniversite olarak kabul edilmesi ve tabiri caizse etiket sahibi olmasna karar verilmitir.

Program kapsamndaki üniversitelerin bölgesel kalknmaya yönelik verdikleri katklar daha da artracaklarn söyleyen Özvar, bölgesel kalknmada üniversitelerin yan sra bölgedeki merkez tekilatlarn, bakanlklarn, STKler ve mahalli tekilatlarn da üzerine düen önemli rolleri olduunu sözlerine ekledi.

Program kapsamna alnan üniversitelerin rektörlerine beratlarn vermesinin ardndan günün ansna fotoraf çektirildi.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Özvara el yapm sipsi ve kabak kemane ile stiklal Marnn kabulünün 100. yl ansna hazrlanan kitab hediye etti.

15 ÜNVERSTENN HTSASLAMA ALANLARI

Proje kapsamnda, Aksaray Üniversitesinin spor ve salk, Artvin çoruh Üniversitesinin tbbi ve aromatik bitkiler, Bartn Üniversitesinin akll lojistik ve bütünleik bölge uygulamalar, Bingöl Üniversitesinin tarm ve havza bazl kalknma, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin hayvanclk, Düzce Üniversitesinin salk ve çevre, Hitit Üniversitesinin makine ve imalat teknolojileri, Krklareli Üniversitesinin gda, Krehir Ahi Evran Üniversitesinin tarm ve jeotermal, Kastamonu Üniversitesinin ormanclk ve tabiat turizmi, Mu Alparslan Üniversitesinin hayvanclk, Recep Tayyip Erdoan Üniversitesinin çay, Siirt Üniversitesinin tarm ve hayvanclk, Uak Üniversitesinin tekstil, dericilik ve seramik ve Yozgat Bozok Üniversitesinin endüstriyel kenevir ihtisaslatklar alan olarak belirlenmiti.

Ana Sayfaya Git