YÖK başkanının soruşturma açma yetkisine iptal

Anayasa Mahkemesi, YÖK başkanına öğretim elemanları hakkında doğrudan soruşturma açabilme yetkisi veren kuralın iptaline karar verdi

Haberler 18.07.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Mahkeme, yükseköretim kurumlar personelinin, kamu görevlileriyle herhangi bir ayrm gözetilmeksizin ayn disiplin hükümlerine tabi tutulmasn düzenleyen kanun hükmünü de iptal etti, iptal karar 9 ay sonra yürürlüe girecek

Anayasa Mahkemesi, YÖK bakanna öretim elemanlar hakknda dorudan soruturma açabilme yetkisi veren kural, bilimsel özerklii zayflatt, YÖKün denetim yetkisini at gerekçesiyle iptal etti.

Resmi Gazetede yaymlanan karara göre CHP, 2547 Yükseköretim Kanununa eklenen baz düzenlemelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu.

Dava dilekçesinde, devlet ve vakf yükseköretim kurumlarnn personeline uygulanabilecek disiplin cezalarn gerektiren fiillere 657 sayl Kanundaki fiil ve hallerin de ilave edildii, bu ekilde 657 sayl Kanunda saylan fiil ve hallerin 2547 sayl Kanun kapsamna alnd belirtildi.

Dilekçede, üniversite öretim elemanlarnn memur statüsünde olmad halde bu statüye ilikin disiplin hükümlerine tabi tutulmalarnn amac aan bir düzenleme olduu savunuldu.

Dava dilekçesinde ayrca 2547 sayl Yükseköretim Kanununun, disiplin cezas verme yetkisini düzenleyen maddesine eklenen ve öretim elemanlar hakknda dorudan YÖK Bakan tarafndan soruturma açlmasn öngören kuraln da Anayasaya aykr olduu ileri sürülerek, iptaline karar verilmesi istendi.

Anayasa Mahkemesi, her iki düzenlemeyi de Anayasaya aykr bularak iptal etti. Öretim elemanlarnn disiplin sorumluluu kapsamna 657 sayl Kanunda saylan fiillerin tamamn dahil eden kuralan iptaline ilikin karar, 9 ay sonra yürürlüe girecek.

- Gerekçeden

Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesinde, yükseköretim kurumlar personeline uygulanabilecek disiplin cezalarna yer verilen kuralda, bu kurumlarnda çalan kamu görevlilerinin herhangi bir ayrm gözetilmeksizin ayn disiplin hükümlerine tabi tutulduu belirtildi.

Gerekçede, Anayasada üniversiteler, bilimsel ve idari özerklie sahip klnarak dier kamu kurumlarndan farkl deerlendirilmitir. Buna göre öretim elemanlar hakknda yaplacak düzenlemelerde de söz konusu farklln dikkate alnmas gerektii açktr. tespitleri yer ald.

-Anayasal bakmdan sorunlara yol açar

2547 sayl Kanunun disiplin ve ceza ilerine ilikin maddelerine, 6764 sayl Kanun ile eklenen, 657 sayl Kanundaki fiillere ilave olarak... eklindeki ibarelerle, 657 sayl Kanunun 125. maddesinde saylan fiillerin tamamnn, 2547 sayl Kanun kapsamna alnd belirtilen gerekçede, unlar belirtildi:

Bu fiillerin bir ksmnn öretim elemanlarna uygulanmas anayasal bakmdan sorunlara yol açacak niteliktedir. öyle ki, 657 sayl Kanunda yetkili olmad halde basna demeç vermek knama cezasn gerektiren fiiller arasnda saylmtr. Bir öretim elemannn bilimsel faaliyet alanna ilikin bir konuda basn veya medya araclyla kamuoyuna açklamada bulunmasnn disiplin yaptrmna balanmas ise bilim hürriyeti ile badamamaktadr.

Gerekçede, 2547 sayl Kanunda siyasi parti faaliyetinde bulunmamak kaydyla yükseköretim kurumlarndaki öretim elemanlarnn siyasi partilere üye olabileceklerinin düzenlendii hatrlatld.

Ana Sayfaya Git