YÖK Başkanı'ndan üniversiteye girişte baraj puanı ve soru sayısı açıklaması

Saraç, "Yeni sistem arayışı gündemimizde yok. Bu yıl soru sayısında, baraj puanında ve sürede bir değişiklik olmayacak" dedi.

Haberler 19.04.2019 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraçn verdii röportajdan satr balar öyle:

BU SENE HATTA ÖNÜMÜZDEK SENE YEN BR SSTEM ARAYII DYE BR GÜNDEM MADDEMZ YOK

Yükseköretim sistemi skça deien bir durum arz etmemekte. 8 yl devam eden bir sistem vard. Bu mükemmeliyeti arayan bir sistemdi.ama mükemmeliyette bir boulma söz konusu oldu. Yan tesirleri oldu. Olumsuz etkilerden kurtarmak için daha basit sade yaln ve örenci dostu eitim ve öretim odakl yeni bir sistem kurguladk. Dört aya yaylan bir sistemde bir hasta sonuna topkanlan bir sisteme geçtik.

Örencilerimizinde temel yeterlilik zemininde saysal ve sözel okur yazarlnn sorguland bir sistem ile örencilerimizi tantrdk.

Soru saylarnda da bir deiiklik yoktur. Baraj puannda da herhangi bir deiiklie gidilmeyecektir. Testlerde belirlenen sürelerle de ilgili herhangi bir deiiklik söz konusu olmayacaktr. süre de aslnda ayrt edici bir unsurdur. snavn bir parças. Snavn bir sorusu gibi düünülmesi lazm.

ADAYLARIN SUKUNET çNDE SINAVA GRMELERN STYORUZ

Bu arada aslnda bir snav stresi söz konusu halbuki biz örencilerimize sukuneti tavsiye ediyoruz. Ellerinden geleni yapmlardr, derslerini çalmlardr. Hocalar onlarn hayatlar boyunca en önemli rehberleri yetitirmek için gayret sarf etmilerdir. Artk kendilerine bir özgüven duysunlar ve sukunet içinde bu snava girdinler istiyoruz. snavla ilgili u ya da bu deiiklik bunlar artk gündemlerinden çkartsnlar çünkü bizim gündemimizde böyle bir balk yok..

GEçEN YIL K TYT PUANLARINI KULLANABLECEKLER

Biz bunu geçen sene beyan etmitik. Beyanmz bir taahhüttü. Ayn ekilde snavda ylmalar da engelleyici bir unsurdu. ÖSYM ile birlikte bu konuda bir çalma yapld. Geçen sene alm olduklar tabi ki belli bir notun üzerinde alm olduklar notun bu seneki güncellenmi halinin korunaca hususu ve maduriyete yol açmadan bu sürecin sürdürülmesi hususu açk net. Kullanabilecekleri örenci lehine her iki durumda hangisi daha yüksek ise onu kullanabilecek. Bu senede girmi ise geçen seneki daha yüksek ise onu da kullanabilecek veya bu sene girmemeyi düünüyorsa onu da kullanmayabilir.

Önceki snav ile yeni getirilen snav arasnda edeerlilik saladk. Yani güncelledik yani tpta 40 binden 50 bine düürmedik. 40 binin yeni sistemdeki karln getirmi olduk. Ayn ekilde öretmenlik, mühendislik hukuk için de geçerli. Onlar güncellendi.

Baar sralamas art Türkiyenin en dousundan en batsna tüm akademik çevreleri tüm sosyal siyasi görüte olanlarn ve tüm bilim çevreleri bunu hüsn-ü kabul gösterdiler. Aslnda biz unu da gösterdik. Yükseköretim ayrma deil bir uzla noktas da olabilir.

Bu hususta taviz vermemiz geri adm atmamz söz konusu deil. Zaten toplumun tüm katmanlar da bu adm olumlu karlad.

ÖRETMENLK VE BAZI SALIK ALANLARINDA KONTENJANLAR AZALTILACAK

Bu kurul istihdam odakl yükseköretim politikalarnn oluturulmas görev tanmyla kuruldu. Bizim talebimiz üzerine ve bu kurulda, Milli Eitim Bakanl, Salk Bakanl, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakanl var. SGK var. Özel sektör de TOBB vastas ile yer ald.

Eitim programlar ve kontenjanlarnn mezun istihdam ilikisi dikkate alnarak ilikilendirilmesi hususunda bu kurulun ilevsel olmasna önem veriyoruz.

Bu hafta Milli Eitim Bakanlmzn ve Salk Bakanlmzn sunumlar oldu ve ileriye yönelik projeksiyonlar oldu istihdama ilikin ayn zamanda da TÜKten de gelip brifing verdiler. Her iki bakanlnda görüleri oldu.

Salk politikalarnn bir parças salk alanndan mezun olanlarn saylar dolaysyla Salk Bakanlnn ayn ekilde Milli Eitim Bakanlnn bu konularda söz söyleme yetkisi kadar tabi olan bir husus yok.

MEBin bize kontenjanlarn azaltlmas yönünde bir önerileri oldu.

Öretmenlikte bir iki alan dnda tüm öretmenlik alanlar için geçerli olacak.

Geçen sene de öretmenlik alanyla ilgili düzenleme yapmtk. Kullandmz ergumanda baar sralamas artyd. Bunu getirdik o baar sralamas art zaten kontenjanlarda eksiltmeye yol açt. Bu sene daha rasyonel kontenjan esasl bak açmz olacak.

Tedrici olarak Salk Bakanlnn önerisi dorultusunda, ikinci öretim ile ilgili baz programlarda kontenjan azaltlmasna gidilecek. Kapatlma gibi bir durum söz konusu deil. Örenci kontenjanlarnda bir planlama gidilmesi söz konusu.

Rasyonel planlama da ülke ihtiyaçlar ve mevcut potansiyel.

ÜNVERSTE SINAVINA GRECEK ADAYLARA MESAJI...

Eitim öretimlerinin önemli merhalesini bitiriyorlar. Kendileri öretmenleri ve onlarn iyiliini her zaman isteyen ailelerinin de gayretleri ve emelleri dorultusunda kendi emellerine uygun olmak üzere programlara girerler. sukunetlerini ve özgüvenlerini kaybetmemeleri ve hayatn en önemli merhalesinin de bu snavda baarl olmak olduu yanl düüncesine de kaplmamalar lazm.

Ana Sayfaya Git