YÖK Başkanı Saraç: Doktoralı insan kaynağımızı artırmamız şart

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, doktoralı mezun sayısının Çin'de 1000 kişiye 2,2, ABD'de 1000 kişiye 1,7, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 1000 kişiye 1,5 kişi düşerken, Türkiye'de bu oranın 1000 kişiye 0,4 olduğunu söyledi. Saraç, "Kalkınmış ülkeler arasındaki sıralamamızı yükseltebilmemiz için doktoralı insan kaynağımızı da artırmamız şart" dedi.

Haberler 30.04.2019 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK 100/2000 Doktora Bursiyerleri program kapsamnda Akdeniz Üniversitesinde (AÜ) farkl üniversitelerin rektörleri, akademisyenler ve örenciler ile bir araya geldi. Antalya Valisi Münir Karalolunun da katld Atatürk Kültür Salonundaki toplantda Prof. Dr. Saraç, Türkiyedeki üniversitelerde 43 bin 265i kz örencilerden oluan 97 bin örencinin doktora yaptn söyledi. Prof. Dr. Saraç, bu doktora örencilerinden bir ksmnn aratrma safhasnda tam zamanl üniversite koridorlarnda, laboratuvarlarda olamadklar için potansiyellerini tam göremediklerini söyledi. Dünyann ilk 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefini önüne koymu Türkiye için yetimi doktoral eleman saysnda çok büyük mesafe kaydetmeleri gerektiini belirten Prof. Dr. Saraç, yüksek öretim kurumu saysnn 206, örenci saysnn da 7 milyon 737 bine ulatn söyledi.

ÖNCELMZ KALTE

Bu rakamlarn saysal büyümeyi gösterdiini kaydeden Prof. Dr. Saraç, YÖK Bakanlna atandmda, bu saysal büyümeye nitelik, keyfiyet ve kalitenin de elik etmesi gerektiini söylemi ve önceliimizin kalite olduunu ifade etmitik. Bu çerçevedeki çalmalarmzla yllardr konuulan idari ve mali açdan bamsz bir kalite kurulunun kurulmasn gerçekletirdik. Yine onlarca yldr konuulan misyon farkllamas ve ihtisaslamas da gerçekletirdiimiz ve yürüttüümüz ikinci proje oldu. Bunu Bölgesel Kalknma Odakl Üniversiteler ve Aratrma Üniversiteleri olmak üzere iki ana kulvarda sürdürüyoruz. Hedef odakl uluslararaslama da üçüncü projemizdi. 2014te 48 bin olan yabanc uyruklu örenci says an itibaryla 148 bini am durumda. Dördüncü projemiz ise bugün toplanmamza vesile olan doktoral insan kaynann nitelik ve nicelik olarak artrlmasna yönelik projemiz diye konutu.

DOKTORALI KAYNAIMIZI ARTIRMAMIZ ART

Prof. Dr. Saraç, çinde 1000 kiiye 2,2, ABDde 1000 kiiye 1,7, AB ülkelerinde 1000 kiiye 1,5 doktoral kii düerken, Türkiyede bu orann 1000 kiiye 0,4 olduunu söyledi. Saraç, Kalknm ülkeler arasndaki sralamamz yükseltebilmemiz için doktoral insan kaynamz da artrmamz art. 100/2000 projesi de bu fikirle ortaya çkt. YÖK olarak çou kurgusu itibaryla bir ilk olan bakaca burs programlarmz da var. Fakat biz YÖK 100/2000i sradan bir burs program olarak görmüyoruz. 100/2000 projesini biz bir Türkiye projesi, bir prestij projesi olarak görmekteyiz dedi.

100 ÖNCELKL TEMATK ALANDA PROGRAM

Projenin; kurgusu, amac ve süreçleri itibaryla Türkiye için ilk olduunu vurgulayan Prof. Dr. Saraç, öyle devam etti:

Bu program kapsamnda her çar döneminde bakanlmz tarafndan belirlenen 100 öncelikli tematik alanda devlet üniversitelerinin doktora programlarnda örenim gören ve görecek örencilerin desteklenmesi hedeflenmektedir. 2000li yllara kadar doktora programnn ana hedefi, gerek Türkiyede gerek dünyadaki örneklerinde akademisyen, öretim üyesi yetitirmek olarak görülüyordu. 2000li yllardan sonra özellikle gelimi üniversitelerde doktora programlarn inovatif doktora programlar, endüstriyel doktora programlar, gelecein akademiye hedeflenen doktora programlar olarak snflayabilmek mümkün.

SZLERE CDD ÜMTLER BALAMI DURUMDAYIZ

novatif doktora programlar için kapsaml aratrma laboratuvarlarnda farkl aratrma ekiplerinin geni aratrma projelerini üretmesini beklediklerini kaydeden Prof. Dr. Saraç, örencilerin ayrca uluslararas iletiimler kurmasn beklediklerini söyledi. Üniversitelere akll uzmanlama konusunda kapsayc çalmalar yapmalarn önerdiklerine dikkati çeken Saraç, te tam da bu noktada YÖKün doktora konusuna verdii önem ve akademide ve endüstride ülkemizin geleceinin deeri noktasnda sizlere ciddi ümitler balam durumdayz. 100/2000 YÖK Doktora Burs Program ile burs verilen alt alanlar temel bilimler ve mühendislik, salk, sosyal bilimler ile mimarlk ve tasarmdan oluan 4 ana balk altnda kurgulanmtr. Bu üst alanlar altnda 100 alt alan oluturulmutur. Bu burs programnda 2018-2019 eitim öretim yl bahar dönemi itibaryla 5inci kez çarya çklm olup hali hazrda yaklak 3 bin 700 örenci burslandrlmtr diye konutu.

TOPLUMUN YOLUNU AYDINLATACAK SOSYAL BLMCLER

Prof. Dr. Saraç, bilim kurumlarnn her eyden önce kendi ülkesinin deerlerini referans aldn belirterek, bu deerleri evrensel olanla kucaklatrdn söyledi. çinde bulunduu toplumun bir üyesi olarak ülkesine hizmeti ve ülkesi için üretmeyi öncelediini kaydeden Saraç, Bu nedenledir ki üniversiteler toplumun mükemmeliyet merkezi olarak addedilir. Bunun için üniversiteler ülke kalknmasna katk salayan bilimsel icatlar yapan insanlar yetitirir. nsan mutluluunun en temel unsuru salkta uzmanlar yetitirir, insann doasnda, ftratnda bulunan estetik ve güzellik duygularn bilimsel bir zeminde yeertecek sanatçlar yetitirir, karanlk çöktüünde bir k olarak toplumun yolunu aydnlatacak sosyal bilimciler yetitirir dedi.

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraçn konumasnn ardndan farkl üniversitelerden bursiyer örenciler, yaptklar çalmalar hakknda bilgi verdi.

Ana Sayfaya Git