YÖK Başkanı Saraç: Ortak Araştırma Merkezi, Türkiye için ilk defa uygulanacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Yükseköğretim Kurulu Kanunu'na ilişkin, "Bu noktada da önemli bir adım atılıyor. İlaç, aşı, tohum gibi stratejik önem taşıyan projelerin desteklenmesi için alanında temayüz etmiş birden daha fazla üniversitenin güç, bilgi ve tecrübelerini birleştirebilecekleri 'ortak araştırma merkezi' kurulması öngörülmektedir. Bu model Türkiye için ilk defa uygulanacaktır" dedi.

Haberler 17.04.2020 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖK Bakan Yekta Saraç, TBMM Genel Kurulunda dün kabul edilen Yükseköretim Kurulu Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Teklifi ile yazl açklama yapt.

Yasalaan kanun teklifinin, 2016 tarihinde YÖKün önerileri ile Üretim Reform Paketi içinde yasalaarak hayata geçen ve kamuoyunun bütününde olumlu karlanan deiikliklerden sonra yükseköretim ile ilgili yapsal deiiklikleri barndran ikinci yasa paketi olduunu belirten Saraç, radikal deiikliklerin söz konusu olduunu bildirdi.

23 BN AKIN ÖRETM ELAMANI çN GÜZEL HABERMZ VAR

Saraç, yasa paketinde vakf üniversiteleri ile ilgili toplumun ve bu üniversitelerde çalan öretim elemanlarnn beklentisini karlayan maddelerin bulunduunu belirterek, unlar kaydetti:

Son dönemlerde baz vakf üniversitelerinin kötü uygulamalar dolaysyla ticarethane eklinde alglanmalarna yönelik oluan bu olumsuz algy ortadan kaldrmaya yönelik baz düzenlemeler de bu pakette yer alyor. Vakf üniversitelerinin YÖK kararyla örencilerinin yüzde onunu burslandrd malum. Bu oran imdi yasa güvencesiyle yüzde 15e çkarlyor. Dolaysyla vakf üniversitelerinde ücretsiz okuyan örenci says geçen seneye göre yaklak 10 bin daha artacak. Bu, sosyal devlet anlay ve vakf mantyla uyuan ve örencilerimizi sevindirecek bir düzenleme. Yine ayn ekilde vakf üniversitelerinde çalan 23 bini akn öretim eleman için güzel bir haberimiz var. Vakf üniversitelerinde çalan öretim elemanlarna ödenen ücretin devlet üniversitelerinde çalan emsallerinden daha düük olamayaca eklinde bir düzenleme de bulunuyor. Dier taraftan vakf üniversitelerimizdeki yaklak 15 bine yakn öretim üyeleri de devletteki uygulamayla ilikilendirilmi belli bir yl artna bal olarak yeil pasaport alabilecekler. Bu son iki madde uzun zamandr vakf üniversitelerinde çalan hocalarmzn beklentisiydi. imdi bu da gerçeklemi oluyor.

TÜRKYE çN LK DEFA UYGUALANACAK

Yeni YÖK olarak önem verdikleri bir konunun da Türk yükseköretim sistemine, birlikte i yapma modelini kazandrmak olduunu vurgulayan Saraç, Bu noktada da önemli bir adm atlyor. laç, a, tohum gibi stratejik önem tayan projelerin desteklenmesi için alannda temayüz etmi birden daha fazla üniversitenin güç, bilgi ve tecrübelerini birletirebilecekleri ortak aratrma merkezi kurulmas öngörülmektedir. Bu model, Türkiye için ilk defa uygulanacaktr. Bilindii üzere önümüzde bata a, ilaç ve tohum gelmek üzere akademide yapmamz atmamz gereken admlar var. Her üniversitemiz ayn konularda ayr ayr çalmakta, kamu kaynaklar planl ve hedef odakl harcanamamakta, ortaya onbinlerce bilimsel aratrma projesi çkmakta, fakat ülkemiz için bunlarn somut çktlar az olmaktadr. Artk ulusal ölçekte belli bir konuda temayüz eden üniversitelerimizin birlikte i yapacaklar, birden fazla üniversitemizin insan kaynaklarn, laboratuvarlarn, ekipmanlarn birlikte kullanabilecekleri bir modeli Türkiyeye kazandryoruz inallah ifadelerini kulland.

SÜREç DEVAM EDECEK

Prof. Dr. Yekta Saraç, yasa paketinde doçent adaylar için de güzel bir düzenlemenin yer aldn, doçentlik snavlarnn ylda ikiden fazla yaplmasn engelleyen kstlamann ortadan kalkacan belirtti. Saraç, açklamasnda u ifadelere yer verdi:

Artk doçent adaylarnn bekleme süreleri daha da ksalacaktr. Ayrca doçentlik süreçlerini hzlandrmak maksadyla dijital imkanlardan yararlanmak da bu yasal düzenleme ile mümkün olacaktr. Bakaca bir düzenleme ile de açköretim fakültelerinde gelir fazlas olan miktarn belli bir ksm doktoral insan kayna yetitirilmesine harcanacak. Dier bir ifade ile önümüzdeki yl daha fazla örencimize ülkemiz için öncelikli alanlarda doktora bursu vereceiz. Bu da doktora yapmak isteyen örencilerimiz için güzel bir haber. Meclisimizden geçen yükseköretim ile ilgili maddeler aslnda sistemin gittikçe daha salam bir zemine oturduunun göstergesi. Pek çok alanda iyiletirmeler barndryor. Bu süreç elbette devam edecek. Bu maddelerin özü, YÖKün yetki devri ve paylam sürecinin devam etmesi, Vakf üniversiteleri ile ilgili toplumun beklentilerinin önemli bir ksmnn karlanmas, eitim öretimde kalite ile ilgili düzenlemeler, AR-GE ile ilgili düzenlemeler, üniversitelerin ilaç, a, tohum, yüksek teknoloji gibi stratejik alanlarda birlikte i yapma modelini getirmesi, öretim elamanlar ile ilgili iyiletirici düzenlemelerdir.

Saraç, desteklerinden dolay Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana teekkür etti.

Ana Sayfaya Git