YÖK Başkanı yeni üniversite giriş sistemini açıkladı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni"nde konuştu. Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sistemi ile ilgili olarak, "Sınavı 1 haftada gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Bir değişiklik de puan türünde olacak. 18 puan türünü de azaltmayı planlıyoruz" dedi. Saraç, "Türkçe ve Matematik, bu sınavın merkezinde olacak. Milyonlarca öğrenci ve aileye belirtmek isterim ki asla tedirgin olmasınlar, sorular aynen eskisi gibi Milli Eğitim müfredatından olacak" diye konuştu.

Haberler 27.09.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Betepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yl Açl Töreninde YÖK Bakan Yekta Saraç, üniversite geçi sistemine ilikin önemli açklamalarda bulundu. Üniversitelerin giderek çoalacana iaret eden Saraç unlar söyledi: Üniversitelerimizin yeni eitim ylna balad bugün üniversite giri snavlarna da ksaca temas etmek istiyorum. Yüksek öretim dünyann her yerinde dinamiktir. Özellikle de son 10 ylda ülkemizde sürekli genileyen ve büyüyen bir yapdadr. Dolaysyla bu durum belli zaman aralklarnda, birtakm deiiklikleri de getirmektedir. Türkiyenin içinde bulunduu artlarda bugün için sosyal adalet ve frsat eitlii bakmndan üniversiteye snavsz geçi mümkün olmamakla birlikte, giri sisteminde aksayan taraflar giderecek, snav stresini azaltacak, karmaklktan uzak, daha yaln ve gerekli düzenlemenin Türkiyeye kazandrlmasnn kaçnlmaz olduu da bir gerçektir. Eitim öretimin bütün kademelerinde örencilerimiz üzerinde snav stresini azaltmamz icap etmektedir. Zira bunun eitim öretimin nitelii üzerinde olumsuz tesirlerini görüyoruz. Bilindii üzere u an uygulanmakta olan giri sistemi iki aamal olarak gerçekletirilmekte. Snavlarn ilki mart, dieri haziran aynda ve toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yaylan bu durum lise eitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile snav bir hafta sonunda balayp, bitirmeyi planlamaktayz.

PUAN TÜRLER DE DEECEK...

Dier önemli deiikliin ise puan türlerinde gerçekleeceini belirten Saraç, u an var olan 18 puan türü aslnda programlarn arad yeterlilikleri salamak açsndan önemli bir ilev görmekte ise de bu kadar puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlatrmakta. Ayrca, baz programlar için aday havuzunu daraltmakta, ilaveten baz puan türleri arasnda da akademik farkllk zaten çok az olarak ortaya çkmakta. Bundan dolay bu 18 puan türünü de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar, çok az sayda adayn girdii dil puan dnda temel olarak saysal, sözel, eit arlk puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel Matematiin katks bulunacak. Yeni sistemde önemli bir deiiklikte, Türkçe ve Matematik snavn merkezinde olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yllarda telafisi en güç olanlardr. Bu, dier müfredatn sorulmayaca anlamna da asla gelmemelidir. Milli Eitim müfredat daha önce olduu gibi yine snavda sorgulanmaya devam edecek eklinde konutu.

25 ÜNVERSTE BELRLEND

YÖK Bakan Saraç, Üniversite eitimine, bütün branlardaki eksikliklerin olumsuz etkileri olmakla birlikte özellikle bu iki daldaki eksiklik, sonraki yllarda telafisi en güç olanlardr. Bu, dier müfredatn sorulmayaca anlamna da asla gelmemelidir. Milli eitim müfredat daha önce olduu gibi yine snavda sorgulanmaya devam edecek dedi.

Üniversite snavlarnn milyonlarca kiiyi etkilediine iaret eden Saraç öyle konutu: Milyonlarca örenciye ve ailelerine belirtmek isterim ki, ailelerimiz ve örencilerimiz, asla tedirgin olmasnlar, endieye kaplmasnlar. Sorular, aynen eskisi gibi milli eitim müfredatndan sorulacak. Örencilerimiz, çalma yöntemlerini deitirmesinler, sadece sk skya derslerine sarlsnlar. Yeni düzenleme ile snav örencilerimiz, aileleri, rehber hocalar ve bu sistemi yöneten bizler için daha yaln, daha sade ve daha sistemli, yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Yapmak istediimiz aynen budur. Saraç,Aratrma üniversitelerinin belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesi niyet beyannda bulundu. Sonunda 25 üniversite belirlendi dedi.

Ana Sayfaya Git