YÖK Dersleri Platformu öğrencilerin erişimine açıldı

Üniversiteler tarafından üretilen dijital ders içerikleri, Yükseköğretim Kurumları Dersleri adı verilen web ara yüzünde bugün itibarıyla üniversite öğrencilerinin erişimine sunuldu.

Haberler 24.03.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖKten yaplan açklamaya göre, Yeni YÖKün 2020 yl hedefleri arasnda yer alan YÖK Dersleri Projesi kapsamndaki hazrlklar tamamland.

Bu kapsamda üniversiteler tarafndan üretilen dijital ders içerikleri, YÖK Dersleri Platformu (Yükseköretim Kurumlar Dersleri) ad verilen web ara yüzünde bugün itibaryla üniversite örencilerinin açk eriimine sunuldu.

YÖK Dersleri Platformuna https://yokdersleri.yok.gov.tr/ internet adresi üzerinden giri yaplacak. Ayrca YÖKün kurumsal web sitesi ve mobil uygulamas gibi farkl kanallardan da sisteme girilecek.

YÖK, platformun tasarmnda kullanc dostu bir yöntem izleyerek, üniversitelerin akademik sayfalarna benzer bir ara yüz oluturdu.

Platformun ana sayfasnda sol tarafta yer alan ana menülerde Fakülte/MYO/Lisans Tamamlama/Ortak Dersler/Dijital Eitim Dersleri ana balklarna giri yapldnda, ilgili programlardan biri seçildiinde, o programa ait kitaplara dijital ortamda annda eriilecek.

Seçilen dijital eitici materyal (kitap) kullanc tarafndan bilgisayara indirilebilecei gibi istenildii takdirde çkts da alnabilecek.

lk aamada Anadolu, Atatürk ve stanbul Üniversitesinin dijital ders içeriklerinin yer ald bu platformun, ksa süre içerisinde dier üniversitelerin de katklaryla hem program ve ders says hem de dijital içerik çeitlilii açsndan daha da gelitirilip zenginletirilmesi hedefleniyor.

Platformda imdilik 27 lisans, 47 önlisans programnn dijital ders materyali bulunuyor. Ayrca 7 programn da lisans tamamlama materyali yer alyor.

Süreç içerisinde sisteme yeni programlar da eklenerek platform içerik bakmndan daha da zenginletirilecek. Dijital ortamda sunulan kitaplara ek olarak yakn bir zamanda üniversiteler tarafndan derslerin video kaytlar, ders sunumlar gibi yeni dijital eitim malzemeleri de platformda örencilerin hizmetine sunulacak.

YÖK Dersleri Platformu ile artk farkl üniversitelerdeki akademisyenlerin dersleri ve birikimleri ülkedeki bütün üniversite örencilerine açlm olacak. Böylelikle örencilerin farkl akademik kültürler ile tanmas da salanacak.

- Yükseköretimde kalite çtasnn yükselmesine katk salayan bir zemin

Platformda, YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraçn örencilere mesaj da yer ald.

Saraç, YÖK Dersleri Projesinin, Yeni YÖKün 2020 yl hedefleri arasnda geçen aylarda kamuoyuyla paylaldn anmsatt.

Üniversiteler tarafndan üretilen dijital ders içeriklerinin YÖK Dersleri Platformu üzerinden açk eriime sunulduunun altn çizen Saraç, unlar kaydetti:

lk aamada Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve stanbul Üniversitesinin ders içeriklerinin yer ald bu platform, inanyoruz ki dier üniversitelerimizin de katklaryla hem program ve ders says hem de içerik çeitlilii açsndan daha da geliecek ve zenginleecektir. Bu platform, yükseköretimde kalite çtasnn daha da yükselmesine katk salayan bir zemindir. Bu dersleri örencilerinin seçmelerine imkan salayacak üniversitelerimizin bölümleri, ayn zamanda örencilerinin farkl akademik kültürler ile tanmasn da temin etmi olacaklar.

Sosyal adalet ve frsat eitlii bizim yükseköretim anlaymzn temelini tekil etmektedir. Yeni YÖKün izledii Açk Bilim ve Açk Eriim politikasnn da deerli bir ürünü olan bu projede, eriime sunulan ders içeriklerini hazrlayan akademisyenlerimize ve bu sürece katk veren bu üç üniversitemize teekkür ederiz. YÖK Dersleri Platformu, ülkemizin deerli akademisyenlerinin derslerini ve birikimlerini bütün örencilerimize açmaktadr. Daimi tekamül esasnda bu platform, örencilerimizin nitelikli ders kaynaklarna eriimi için sürekli gelitirilip zenginletirilecektir. Ve son olarak, eitimin kamusal bir hizmet olduuna inandmz ifade etmek isteriz.

Ana Sayfaya Git