YÖK, üniversitelerde "Engelliler Destek Programı"nı açıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ön lisans düzeyinde ilk kez açılacak "Engelliler Destek Programı" ile yurt dışında "gölge eğitici" adıyla bilinen kişilerin akademik ortamda yetiştirileceğini, bu program mezunlarının engelliler refakat, rehberlik etme noktasında önemli bir işlevi olacağını söyledi.

Haberler 04.12.2019 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saraç, 3 Aralk Dünya Engelliler Günü dolaysyla yükseköretim kurumlarndaki engelli bireyleri temsilen baz engelli örenciler ile YÖKte bir araya geldi.

Engelleri ortadan kaldrmann, bu yolda hizmet etme ve kalc çözümler üretmenin herkesin en önemli görevi olduunu vurgulayan Saraç, Yeni YÖK olarak yükseköretim kurumlarnda engelsiz bir ekosistemin oluturulmasna büyük önem verdiklerini, YÖK bünyesinde yer alan Engelli Örenci çalma Grubu ile engelli adaylara ve yüksekörenim gören örencilere yönelik çalmalar yürütüldüünü anlatt.

Yükseköretim sistemimizdeki örenci saymz 8 milyona yaklat ve YÖKSS verilerine göre, yükseköretim sistemimizdeki bu örencilerimizin 47 bin 751ini engelli örencilerimiz oluturuyor. diyen Saraç, bu saynn yükseköretim sistemindeki örencilerin ciddi bir orann tekil ettiine dikkati çekti.

Saraç, 2015te 13 bin 235 olan engelli örenci saysnn bugün 47 bin 751e çkmasnn önemine dikkati çekerek, bu örencilerin 25 bin 136snn ön lisans, 22 bin 289unun lisans ve 290nn da lisans üstü programlarda eitim gördüünü kaydetti.

Engelli örencilere engelsiz bir eitim öretim ortam salamak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katlmlar için tevik edici çalmalar ve projeler gelitirdiklerini, kararlar aldklarn dile getiren Saraç, YÖK olarak iitme engelli örencilerin yabanc dil muafiyeti, engelli örenciler için TYT puan 100 ve üzerinde olanlarn özel yetenek snavlarna kabul edilmesine ilikin düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anmsatt.

Özel yetenek snav ile örenci alan programlarn kontenjanlarnn yüzde 10unun engelli örenciler için ayrldn aktaran Saraç, ayrca sadece özel yetenek snavnda geçerli olmak üzere kullanlacak baraj puannn snavn yapld yl dahil olmak üzere 2 yl süreyle geçerli olmasna karar verdiklerini söyledi.

Saraç, ÖSYMnin de engelli adaylar için dezavantajlar önleyen snav uygulamalarnn yürütüldüüne de iaret ederek, 100/2000 Doktora Projesinde öncelikli alanlar kapsamnda ilk kez Türk aret Dili Tercümanl Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programlar ile Türk aret Dili Doktora Programn sisteme dahil ettiklerini dile getirdi.

- Eitimleri de eriilebilir olsun istiyoruz

YÖK Bakan Saraç, ayrca Otizm Spektrum Bozukluu Erken çocuklukta Otizm Spektrum Bozukluu Yüksek Lisans Programlarnn açldn belirterek, Engelli örencilerimizin sorunlarna çözüm üretebilmek, daha etkin bir eitim-öretim ortamnn oluturulmasna katkda bulunabilmek için çalmalarmza devam ediyoruz ve yükseköretim kurumlarmzn da engelli örencilerimize yaklam hususunda daha duyarl olmalarn ve üniversitelerimizin de daha fazla sorumluluk almalarn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

lk kez 2018de engelli bireylerin eitime tam, etkin ve eit katlmn salamak için baarl çalmalar yapan üniversiteleri tevik etmek üzere Engelsiz Üniversite Ödüllerini balattklarn, programlarn farkl engel gruplarna eriebilir klan üniversitelerin ilgili programlarna da Engelsiz Program Nian verildiini anmsatan Saraç, öyle konutu:

Üniversitelerimizden engellilere yönelik toplantlarn yan sra engellilerin yapt, aktif katld, sosyokültürel faaliyetler de bekliyoruz ve her örenci kulübünde yer alsnlar istiyoruz. Üniversitelere sadece rampa yaplmasn, geldiklerinde eitimleri de eriilebilir olsun istiyoruz. Bir programn görme engelliye uyarlanmas farkl, otizmli bir örenciye uyarlanmas farkl. Yükseköretimimiz, Anadolunun kucaklayc iklimi ve asrlardr kapsayc kültürüyle tüm engelleri aacak ve engelleri kaldrarak özel örencilerimizi eitim sistemimize ve kampüs yaamna dahil edecektir. Buna inancmz tamdr.

- Üniversitelerde Engelliler Destek Program

YÖK Bakan Saraç, Engelsiz Üniversite Ödüllerine bavurularn da bugün itibaryla baladn bildirerek, Yükseköretim Kurulu olarak aldmz kararlar Ankara Üniversitesinin katksyla iaret diline çevirerek artk web sitemize ekliyoruz. dedi.

Saraç, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün yükseköretim sistemimizde de bir deiiklik meydana getiren hususu sizlerle paylamak istiyoruz. Uzun yllardr bir eksiklik ve aray olarak dile getirilen bir konu ile ilgili çalmalarmzn tamamlandn kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Engelliler Destek Programn eitim öretim program olarak sisteme dahil ediyoruz. Bu program iki yllk bir ön lisans program olacak.

Yurt dnda gölge eitici adyla bilinen kiileri akademik ortamda yetitirecek olan bu program mezunlarnn engellilerin hayatnda önemli bir yer tutacan, onlara refakat, rehberlik etme noktasnda önemli bir ileve sahip olacan ve onlarn topluma kazandrlmasnda daha aktif bireyler olarak yer almalarna katk salayacan düünüyoruz. Engelliler Destek Program, önümüzdeki sene sisteme dahil olacak. lk yl bu program 3 devlet, 2 vakf üniversitemizde açlacak ve örenci alacaktr. Bu husus Türk yükseköretim sistemi için olduu kadar üniversitelerin toplumda mükemmeliyet merkezi olmalar hasebiyle toplum için de çok önemli bir gelime olduunu düünüyoruz.

- MEB ile eitim fakültelerinde yürütülecek yeni model

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, konumasnn ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad. Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun açklamalar anmsatlarak, eitim fakültelerinde öretmen yetitirmeyle ilgili ne gibi yeni çalmalar yürütüleceinin sorulmas üzerine Saraç, YÖKün öretmen yetitirme konusundaki çalmalar her zaman MEB ile koordineli bir ekilde sürdürdüünü vurgulad.

Eitim fakültelerindeki öretmen yetitirme programlarnn müfredat, kazanmlar, aranan yetkinlikler ve yeterliklerin MEBin talepleri çerçevesinde ekillendiini aktaran Saraç, Milli Eitim Bakanlmzla uzun bir müddetten beri baz eitim fakültelerinin pilot uygulama olarak seçilmesi, orada baz yeni modellerin denenmesi yönünde bir çalmay balattmz ve sürdürdüümüzü ifade etmek isterim. açklamasnda bulundu.

Saraç, uygulamann baarl olacana inandn vurgulayarak, ilerleyen süreçte dier üniversitelerde de yaygnlatrlmasn düündüklerini ifade etti.

Cumhurbakanl Eitim ve Öretim Politikalar Kurulu tarafndan hazrlanan raporda, YÖKün merkezi ve özel yetenek snavyla örenci alan 14 programda özel yetenek snavnn kaldrmas kararna ilikin olumsuz görü bildirildiine yönelik kamuoyuna yansyan haberlerin anmsatlmas ve YÖKün yeni bir deerlendirme yapp yapmayacann sorulmasna karlk da Saraç, YÖKün alaca kararlarda bilimsellie ve paydalarn görülerine her zaman önem verdiini vurgulad.

Saraç, bütün görüleri dikkate aldklarn, alacaklarn, raporu da ellerine ulatnda inceleyeceklerini söyledi.

YÖK Bakan Saraç, toplantda ayrca engelli örencilerin sorularn yantlad ve önerilerini ald.

- Üniversite örencisi Ömen: Bizleri farkl olarak görmeyin

Toplantya katlan Hacettepe Üniversitesi Gda Mühendislii Bölümü 1. snf örencisi Melike Ömen, lise birinci snfta balkondan dütüünü ve geçirdii bu kaza sonucu yürüme yetisini kaybederek tekerlekli sandalye kullanmaya baladn anlatt.

Ömen, nsan hayatta hiçbir zaman bu olmazsa yaayamam gibi bir ey söylememeli. çünkü her ekilde yaamaya devam ediyorsun. Hayatta hiçbir ey yaamak için engel deil. Ben 14 yana kadar gayet salkl hayatn sürdüren bir insandm. nsann hayat bir saniyede deiebiliyor. lk iki yl bu travmay atlatmaya çaltm, almak hiç kolay deil. Balarda herkes size bakyormu, acyormu gibi hissediyorsunuz. nsanlar farkl görmeyin. Onlarn aranzda bulunmas için çabalayn ama sadece engeli bulunduu için yannzda tutuyormu hissini de vermeyin. Farkl bakmayalm. çars yapt.

- Mezunlar Engelli Destek Teknikeri unvann alacak

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Engelliler Destek Programnn ön lisans düzeyinde olmas nedeniyle Salk Meslek Yüksekokullarnda açlmas planlanyor.

Özel ve kamuda istihdam alanlarnn bulunduu program bitirenler, Engelli Destek Teknikeri unvann alacak.

Ana Sayfaya Git