YÖK "yerli ve milli" savunma sanayisi için doktoralı mühendis yetiştirecek

Yükseköğretim Kurulu, Türkiye'nin savunma sanayisinde yerli ve milli teknoloji hamlesine katkı amacıyla, "YÖK 100/2000 Doktora Projesi"ne yönelik yeni bilim alanları ekledi.

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK), Türkiyenin savunma sanayisinde yerli ve milli teknoloji hamlesine katk amacyla, YÖK 100/2000 Doktora Projesine aralarnda denizalt tasarmlar, bacakl robotlar, biyomekanik robotlar, uydu tasarm, radar ve görünmezlik teknolojilerinin bulunduu 7 yeni bilim alan daha ekledi.

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, Yeni YÖK olarak ilk kez kurgulayarak 2016-2017 akademik ylnda hayata geçirdikleri YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsamnda, Türkiyenin ihtiyaç duyduu 100 öncelikli tematik alanda doktora yapan örenci saysnn 4 bin 250 olduunu, bu sayy yl sonuna kadar 5 bine çkarmay hedeflediklerini ifade etti.

Saraç, 11inci Kalknma Planndaki hedeflerin yl sonuna kadar pek çounu gerçekletirmi olacaklarn buna 100/2000 Doktora Projesinin de dahil olduunu söyledi.

YÖKün verdii burs miktarnn yannda TÜBTAK tarafndan tanmlanm baar ölçütlerini yerine getiren adaylarn da çift burs imkanndan yararlandn belirten Saraç, böylece burs miktarnn aylk 4 bin 700 liray bulacan bildirdi.

Proje kapsamnda burs verilecek Türkiyenin öncelikli bilim alanlarna yönelik kapsaml bir çalma yaptklarn anlatan Saraç, tematik alanlar belirlenirken kurum ve kurululardan kendi alanlarnda doktoral insan yetitirilmesi için gelen talepleri dikkate aldklarn vurgulad.

Son olarak Savunma Sanayii Bakan Prof. Dr. smail Demir ile savunma sanayisinde doktoral insan gücüne hangi alanlarda ihtiyacn bulunduu konusunu da görütüklerini aktaran Saraç, sonrasnda YÖK ve Savunma Sanayii Bakanlndan uzmanlarn bu konu üzerine çalma yürüterek önerilerini YÖKe aktardn dile getirdi.

Saraç, çalmaya ilikin u bilgileri verdi:

Yükseköretim Kurulunun Sayn Cumhurbakanmzn önderliinde balatlan Türkiyenin yerli ve milli savunma sanayi hamlesine katk için özellikle ihtiyaç duyulan niteliklerin hangi alanlarda olmas gerektii konusundaki çalmay tamamladk. YÖK olarak, her çar döneminde, ülkemizin öncelikleri dorultusunda 100 öncelikli alanmz, ilgili kamu kurumlarmzla yaptmz istiareler neticesinde gözden geçiriyoruz ve güncelliyoruz. Bu dönem de YÖK 100/2000 Doktora Projesindeki öncelikli alanlarmza, geçmi çar dönemlerinde açlanlarn yan sra yeni alanlar ekledik. Bu kapsamda, daha önce savunma teknolojileri, savunma sistemleri entegrasyonu, savunma biliimi, modelleme ve simülasyon alanlar açlmt.

Bu alanlara, Savunma Sanayii Bakanlnn önerileri dorultusunda, savunma malzeme teknolojilerini kapsayan akll ve yenilikçi malzemeler, denizalt tasarmn da içeren deniz ve gemi mühendislii, görünmezlik teknolojileri, uydu tasarm, radar teknolojileri, güdüm teknolojilerini içeren savunma teknolojileri, bacakl robotlar, biyorobotik, biyomekanik, insan-robot beraber çalabilme gibi alanlar içeren ileri robotik sistemler ve mekatronik, ileri düzeyde veri ileme konularn içeren uzaktan alglama ve corafi bilgi sistemleri, büyük veri teknolojilerini içeren veri bilimi ve bulut biliim ile yapay zeka ve makine örenmesi olmak üzere 7 yeni bilim alann daha ekledik. Bu yeni bilim alanlar, ayn zamanda gelecein teknolojilerine de iaret ediyor. Bu teknoloji alanlar, savunma sanayi içinde bu açdan da fevkalade önemli.

Saraç, YÖK olarak yeni savunma sanayi alanlarnda doktora program açp çarya çkarak yükseköretim kurumlarnn bavurularn aldklarn, sürecin önemli bir ksmnn tamamlandn anlatt.

Bavurularn YÖK tarafndan deerlendirilme sürecinin sona erdiini duyuran Saraç, Belirlenen üniversitelerde doktora yapmak isteyenler, 1-2 gün içinde YÖKün belirledii bu üniversitelere bavurabilecek. Türkiyenin yerli ve milli savunma sanayi hedefine katk vermek isteyen idealist, vatanperver, bilim sevdals genç aratrmaclarmz bu alanlarda doktora yapmaya davet ediyoruz. diye konutu.

Saraç, Yeni YÖKün balatt ve Türkiyeye kazandrd yurt içi ve dnda örnei bulunmayan YÖK 100/2000 Doktora Projesinin artk mezunlarn vermeye baladn, bu projenin ülkenin geleceinin inasnda önemli rol oynayacan aktard.

- Türkiyede savunma sanayisinde yerlilik oran yüzde 70e çkt

Türkiyede Savunma Sanayii Bakanl bünyesinde yürütülen savunma projesi says 700e yaklat. Savunma sanayisi bütçesi 60 milyar dolarlk proje hacmine ulat.

Sektörün cirosu, 2002 ylnda 1 milyar dolarken bugün 9 milyar dolar düzeyine yükseldi. Alandaki aratrma-gelitirme harcamas 1,5 milyar dolar buldu. Türkiyede gelitirilen savunma teknolojilerindeki yerlilik oran da yüzde 70e çkt.

- Ülkenin ihtiyaç duyduu dier yeni güncel alanlar da eklenmiti

YÖK, Türkiyenin Otomobilinin üretiminde ihtiyaç duyulacak doktoral insan gücünün yetitirilmesi için YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsamna enerji depolama, güç elektronii ve motor teknolojileri alanlar olmak üzere 3 yeni bilim alan eklemiti.

Üniversitelere yaplan son çarda eklenen ülkenin ihtiyaç duyduu yeni güncel alanlar arasnda ayrca Dou Akdeniz çalmalar, uluslararas çatma çözümleri/müzakere ve arabuluculuk, kamu diplomasisi ve soykrm çalmalar gibi alanlar da yer ald.

Ana Sayfaya Git