YÖK'te hemşirelik lisans programları masaya yatırıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu'na göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Haberler 13.01.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖKten yaplan açklamaya göre, Saraç, Hemirelik Lisans Eitimi çaltaynn açlndaki konumasnda saln korunmas ve gelitirilmesinde hemireliin çok önemli ve gerekliliini ortaya koymu bir meslek olduuna iaret etti.

Hemirelik bölümlerinin üniversitelerin salk bilimleri fakülteleri, hemirelik fakülteleri ve salk yüksekokullar içinde yer aldna dikkati çeken Saraç, Türkiye genelindeki hemirelik bölümlerinde yürütülen lisans ve lisansüstü programlardaki derslerin büyük ölçüde birbirine benzemekle birlikte genel olarak üç modelin uygulandn belirtti.

Hemirelik eitiminin en az dört yl veya 4 bin 600 saatlik teorik ve klinik eitimi kapsadn, toplam eitim süresinin en az üçte birinin teorik eitim, yarsnn ise klinik eitim olduunu anlatan Saraç, bu nedenle hemirelerin salk ekibi içinde önemli roller üstlendiini vurgulad.

Hemirelik programlarnda 71 bin 538 lisans, 6 bin 157 yüksek lisans, bin 359 doktora örencisi olmak üzere toplam 79 bin 54 örencinin bulunduunu bildiren Saraç, bin 562 öretim eleman, 125 profesör, 140 doçent, 429 yardmc doçent olmak üzere 694 öretim üyesinin bulunduunu aktard.

Yükseköretim Kurulunca, bu alanda son dönemlerde yaplan çalmalardan örnekler veren Saraç, Yükseköretim Kurulu olarak salk insan gücünün planlamasnda Eitim, Salk ve Maliye bakanlklar ile i birlii içinde çalmay sürdürdüklerini belirtti.

Saraç, ubat 2014 tarihli Türkiyede Salk Eitimi ve Salk nsan Gücü Durum Raporuna göre Türkiyede aktif çalan 129 bin 383 tp doktoru, 21 bin 160 di hekimi, 26 bin 617 eczac, 149 bin 12 hemire, 5 bin 821 fizyoterapist, 52 bin 351 ebe ve 130 bin 611 dier salk personeli olmak üzere toplam 514 bin 955 salk personelinin bulunduunu kaydetti.

Bu verilerin ülkede hizmet veren salk insan gücünün kapasitesini gösterdiinin altn çizen Saraç, u bilgileri paylat:

Toplam ülke nüfusunun yaklak yüzde 1ini aktif çalan salk personeli ile salk alannda eitim gören örenciler oluturmaktadr. Bu rapora göre, mezun olan ve mezun olacak olan kiilere göre hekim ve hemire ihtiyacnn 2024 ylnda, ebe ve tbbi sekreterlik meslei ihtiyacnn ise 2025 ylnda tamamlanaca öngörülmektedir. 2024 yl ve sonras dönemin, eitim kontenjanlar ve mezunlarn istihdam gözden geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Salk i gücü planlamasnn salkl yaplmas ve yürütülmesi için, Salk Bakanl ile Yükseköretim Kurulu birlikte bir planlama yapma gerektii açktr.

Ayrca salk eitiminin her alannda uygulamal eitimlerin önemi aikardr. Nazari ve tatbiki müfredatn hemirelik eitiminde de aksamadan yürütülmesi hususunda eitim kurumlarmza önemli görevler dümektedir.

TABAN PUANI ÖNERLD

YÖKün açklamasna göre, konuya ilikin sorunlar ve çözüm önerilerinin tartld çaltayda, öne çkan balklar öyle sraland:

Hemirelik eitim kurumlarnda öretim üyesi saysnn yetersizlii, hemirelik lisans eitimi alan örenci saysnn fazla olmas, puan baraj olmamas, hemirelik lisans eitimi veren kurumlarda eitim programlar açsndan farkllklar olmas, hemirelik bölümlerine yönetici olarak hemirelerin atanmamas, derslerin klinik uygulamalar için gerekli alanlarn yetersizlii, stajlarn ücretlendirmesi, i kazas ve sigorta konularndaki belirsizliklerin ve farkl uygulamalarn varl, klinik rehberlik uygulamasnn standart olmamas.

çaltayda ayrca bu sorunlarn net olarak ortaya konulmas ve çözüm süreçlerinin takibi için bir çalma grubunun oluturulmasnn faydal olaca konusuna görü birliine varld.

Hemirelik Lisans Eitimi çaltaynn sonuç raporuna da sorunlara çözüm önerileri arasnda öne çkan u balklar yer ald:

Hemirelik lisans programlara yerletirmelerde bir puan barajnn getirilmesi eitimde yaanan sorunlarn daha aza indirilmesi kadar nitelikli hemirelerin yetitirilmesine de katk salayacaktr. Ülkemizdeki tüm devlet üniversitelerindeki hemirelik lisans programlarna ayn puan türüne göre (yeni snav sistemindeki deiikliklerle birlikte) ve taban puan baar barajna göre (örnein en az 350.000 taban puan) örenci alnmas.

Örenci kontenjanlarnn hazrlanacak bir program çerçevesinde yaplandrlarak azaltlmas. Hemirelik Eitim kurumlarndaki öretim üyesi/eleman saysnn artrlmas ve mevcut öretim üyesi/eleman olabilme yeterliliine sahip yüksek lisans ve doktora mezunlarnn istihdamnn kolaylatrlmas konularnda düzenlemelerin yaplmas gerekmektedir.

Hemirelik eitim programlarnn yaplandrlmas bakmndan ulusal bir standart salanmas son derece önemlidir.

Ana Sayfaya Git