YÖK'ten şehit yakınlarına 'özel öğrenci statüsü' hakkı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, şehit yakınlarına özel öğrenci statüsü hakkı verileceği belirtilerek, "3713 özel öğrenci statüsünde eğitim alacak öğrenciler yükseköğretim kurumlarındaki kayıtlı diğer öğrencilerle aynı haklara sahip olup bu öğrenciler diğer öğrenciler gibi yemek, sosyal tesisler, kütüphane, yurt ve benzeri olanaklardan aynı şekilde yararlanacaklardır. Bu öğrencilerden farklı ücret alınamayacağı gibi diğer öğrencilerin yararlandığı olanaklar için kısıtlama getirilemeyecektir" denildi.

Haberler 15.09.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÜKSEKÖRETM Kurulu (YÖK) tarafndan yaplan açklamada, ehit yaknlarna özel örenci statüsü hakk verilecei belirtilerek, 3713 özel örenci statüsünde eitim alacak örenciler yükseköretim kurumlarndaki kaytl dier örencilerle ayn haklara sahip olup bu örenciler dier örenciler gibi yemek, sosyal tesisler, kütüphane, yurt ve benzeri olanaklardan ayn ekilde yararlanacaklardr. Bu örencilerden farkl ücret alnamayaca gibi dier örencilerin yararland olanaklar için kstlama getirilemeyecektir denildi.

YÖKten yaplan yazl açklamada, u ifadelere yer verildi: 3713 sayl Terörle Mücadele Kanunu kapsamnda terörle mücadele ederken hayatn kaybeden Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Sahil Güvenlik Komutanl ve Türk Silahl Kuvvetler personeli ile 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekletirilen darbe giriiminde ehit olanlarn 2018-2019 eitim öretim ylnda Türkiyedeki yükseköretim kurumlarnda kaytl e ve çocuklarnn ülkemizdeki yükseköretim kurumlarnda özel örenci olarak eitim alabilmelerine ilikin olarak aada yer alan usul ve esaslarn uygulanmasna karar verilmitir.

Açklamann devamnda u ifadelere yer verildi:

Halen kaytl olduklar yükseköretim program ile ayn artlar salayan ve örencinin devam edebilecei snf bulunan programlara sahip yükseköretim kurumlarna, 3713 özel örenci statüsü için bavuru yaplabilecek, ikinci öretim programlarnda kaytl örenciler de birinci öretim programlarna bavuru yapabilecektir. Örencinin kaytl olduu yükseköretim kurumunun bulunduu il dndaki dier illerde devlet yükseköretim kurumlarnda kaytl örencilerin devlet yükseköretim kurumlarndaki programlara, vakf yükseköretim kurumlarnda kaytl örencilerin vakf yükseköretim kurumlarna örencinin bavuraca ilde vakf yükseköretim kurumu bulunmamas halinde devlet yükseköretim kurumlarna bavuru yapabilecektir. Örenciler, yükseköretim kurumlarna 19 Eylül-2 Ekim 2018 tarihleri arasnda bavuru yapabileceklerdir. Örencilerin bavuru srasnda 3713 sayl Kanunun yukarda belirtilen kapsamnda olduklarna dair belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumundan temin ederek ilgili yükseköretim kurumuna teslim etmeleri gerekmektedir. Yükseköretim kurumlar tarafndan teslim alnan belgelere ilikin olarak örencinin söz konusu karar kapsamnda olup olmadnn ihtiyaç duyulmas halinde Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilebilecektir.

ÖZEL ÖRENCLK çN KONTENJAN SINIRLAMASI YOK

Açklamann devamnda, örencilerin halen kaytl olduklar yükseköretim kurumundan alacaklar örenci belgesi ile örenim gördükleri programn öretim diline ilikin belgeleri özel örenci olarak devam etmek istedikleri yükseköretim kurumuna teslim edecei belirtilerek, u ifadelere yer verildi:

3713 Özel örenci statüsünde bavuru yaplan yükseköretim kurumlar örencilerin yukarda yer alan artlar salayp salamadklarn kontrol edeceklerdir. artlar salayan ve söz konusu karar kapsamnda olduu saptanan örenciler özel örenci olarak kabul edilecektir. Bu ilemler 2 Ekim 2018 günü mesai bitimine kadar tamamlanacaktr. 3713 Özel örencilik ilemleri için kontenjan snrlamas bulunmamakta olup yukarda yer alan artlar salayan tüm örenciler 3713 özel örenci statüsünde kabul edilecektir. 3713 Özel örenci statüsünde kabul edilen örencilere ilgili yükseköretim kurumu tarafndan anlan Yükseköretim Kurulu karar uyarnca 3713 özel örenci statüsünde kabul edildiklerine ilikin belge verilecektir. 3713 özel örenci statüsünde kabul edilen örenciler bu belgelerini kaytl olduklar yükseköretim kurumuna en geç 16 Ekim 2018 Sal günü mesai bitimine kadar teslim edeceklerdir. 3713 Özel örenci statüsünde kabul edilen örenciler 2018-2019 eitim öretim yl güz döneminde eitime balayacaklardr. 3713 Özel örenci statüsünde baka bir yükseköretim kurumuna devam etmek isteyen örencilerden, devlet yükseköretim kurumlarnda kaytl olanlardan; programn öretim süresi içinde olanlarn katk paylar Maliye Bakanl tarafndan örencinin kaytl olduu üniversiteye aktarldktan sonra ilgili üniversite tarafndan örencinin özel örenci olarak eitim ald yükseköretim kurumuna aktarlacak, program süresini geçiren örenciler katk payn özel örenci olarak eitim alacaklar yükseköretim kurumuna ödeyecek, ikinci öretim programnda kaytl örenciler öretim ücretini özel örenci olarak eitim alacaklar yükseköretim kurumuna ödeyeceklerdir.

Ana Sayfaya Git