YÖK'ten doktoralı genç araştırmacılara yabancı dil desteği

Kurul, genç bilim insanlarının, uluslararası dergilerde yabancı dilde yayın yapma becerilerini geliştirmek ve Türkiye'deki bilimsel araştırmaları uluslararası düzeyde daha görünür kılmak için Yabancı Dilde Bilimsel Metin Yazma Programı başlatacak

Haberler 18.05.2022 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK), yabanc dilde akademik yazma becerisini gelitirmek isteyen doktoral genç aratrmaclar için Yabanc Dilde Bilimsel Metin Yazma Programn hayata geçirecek.

YÖK Bakan Erol Özvar, yapt açklamada, Türkiyedeki üniversitelerde kaliteli ve kapsaml yaynlar yapldn ve bu yaynlarn, uluslararas görünürlüünün hak edilen düzeye gelmesi için bu projenin önemli katk salayacan vurgulad.

Türk akademisyenlerin üniversitelerdeki çok nitelikli bilimsel aratrmalarnn uluslararas düzeyde daha görünür klnmas gerektiini belirten Özvar, unlar kaydetti:

Bugün dünyada bilimin dili arlkl olarak ngilizcedir. Dolaysyla, bilimsel dergilerin büyük bir ksm ngilizce yaynlanmakta ve dili ngilizce olan makalelere daha fazla atf yaplmaktadr. Türkiyede bilimsel üretimimizi daha görünür klmann yolu büyük ölçüde bilimsel yaynlarmzn bu dergilerde yaymlanmasndan geçmektedir. Bunun için de akademisyenlerimizin yabanc dilde yazma becerilerinin gelitirilmesi önem arz etmektedir. Yeni projemiz bu açdan çok çok önemlidir. nallah önümüzdeki yllarda hem katlmc saysn artrmay hem de projenin içeriini daha da zenginletirmeyi planlyoruz.

PROGRAMDAN 200 AKADEMSYEN FAYDALANACAK

Program kapsamndaki eitimlerin, eitim dili yüzde yüz ngilizce olan ve akademik ngilizce konusunda deneyimli ODTÜ tarafndan çevrim içi verileceini bildiren Özvar, bu yl, program kapsamndaki eitimlerden gerekli artlara sahip toplam 200 akademisyenin faydalanabileceini belirtti.

Özvar, katlm için, doktora derecesine sahip olmak, mays 2019dan itibaren, son üç yl içinde YÖKDL, YDS, E-YDS veya ÖSYM tarafndan e deerlii kabul edilen uluslararas bir yabanc dil snavndan muadili en az 70 puan aldn belgelendirmek, Yükseköretim Yürütme Kurulunca belirlenen 20 devlet üniversitesinden birinde aratrma görevlisi, öretim görevlisi veya doktor öretim üyesi kadrosunda çalyor olmak artlarnn arandn ifade etti.

ETMN SÜRES 90 SAAT

Eitimleri 2022-2023 eitim öretim ylnn güz döneminde balayacak programn ilk aamasnda, YÖK tarafndan belirlenen kontenjan çerçevesinde, yeterli dil puanna sahip kursiyer adaylarnn listelerinin ilgili üniversiteler tarafndan belirlenerek YÖKe iletmesi gerektiini belirten YÖK Bakan Özvar, programla ilgili u bilgileri verdi:

Yaplan incelemeler neticesinde kurs için uygun bulunan adaylar ikinci aamada, ODTÜ tarafndan gerçekletirilecek çevrim içi bir seviye belirleme snavna alnacak ve adaylarn hedef becerilerdeki seviyeleri belirlenecek. Eitimi almas uygun bulunan kursiyerlerin, eitimin gereklerini yerine getirmelerini ve eitimden en üst derecede fayda alabilmelerini salamak amacyla eitim süresince devam durumu, verilen sunum/yazma ödevlerinin yaplmas gibi performans kriterleri eitimi verecek kurum ile YÖK tarafndan takip edilecek. çevrim içi verilecek eitimin süresi 90 saat olarak planland.

Ana Sayfaya Git