YÖK'ten öğrencileri sevindirecek kararlar

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere öğrencileri sevindirecek kararlar alındığını bildirdi. Buna göre, TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, yalnızca bu yıl için 30 dakika daha ilave edilerek 165 dakikaya çıkarıldı. Ayrıca merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla 170'e çekildi.

Haberler 05.05.2020 - 22:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saraç, Twitterdan, YÖKün 2020-YKSye ilikin ald kararlarla ilgili yapt açklamada, 2020-YKSye yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere örencilerimizi sevindirecek güzel haberlerimiz var. deerlendirmesinde bulundu.

YÖKün konuya ilikin açklamasnda da, Türkiyede Kovid-19 küresel salgnyla mücadele kapsamnda YKSnin 20-21 Haziran olarak belirlenen tarihinin, küresel salgnn pek çok ülkedeki seyri de dikkate alnarak, Türkiyede vakalarn artmaya balad, salgnn seyrinin henüz tam olarak belli olmad ve adaylarla birlikte ailelerin psikolojik durumunun oldukça önemli olduu bir dönemde 25-26 Temmuza ertelendii hatrlatld.

Alnan ilk erteleme kararnda yegane amacn snava girecek örencilerin salgnn muhtemel sonuçlarndan mümkün olduunca az etkilenmesi olduunun alt çizilen açklamada, erteleme kararyla birlikte bu dinamik sürecin an be an takip edildii, alnacak kararlarn en ince ayrntsna kadar irdelendii aktarld.

Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoann liderlii ve milletimizin her türlü takdire ayan sabr ile yürütülen koronavirüse kar baarl mücadelede gelinen noktada her anlamda normalleme sürecinin balad müahede edilmektedir. ifadelerine yer verilen açklamada, alnan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdii ve salgnn önemli ölçüde kontrol altna alndnn tüm kamuoyunun malumu olduu vurguland.

Bu gelinen aamada, örencilerin üniversite tercihleri, bu tercihler için ayrlacak vakit, kayt, yerleme gibi süreçler ve eitim öretim için ayrlmas gereken süre dikkate alndnda, snavn haziran aynn sonunda yaplmasnn adaylarn lehine bir durum oluturacann ortaya çktna iaret edilen açklamada, Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun da görüü dikkate alnarak Cumhurbakanl Kabinesi tarafndan, ilan edilen normalleme süreci ile birlikte snav tarihlerinin de yeniden güncellendii hatrlatld.

YKS, LK OLARAK BELRLENEN TARHNDEN BR HAFTA SONRA YAPILACAK

Kabine tarafndan bu çerçevede belirlenen snav tarihlerinin güncellenmesi ile ilgili olarak baz hususlarn da dikkate alnmas gerektiine vurgu yaplan açklamada, Kabine karar olarak duyurulan tarihin, aslnda tedbir maksadyla ertelenmeden önceki YKS tarihinden (21-22 Haziran) bir hafta sonraki tarih olduuna (27-28 Haziran) dikkat çekildi.

Açklamada, duyurulan yeni tarihlere ilikin, YKSnin ilk olarak belirlenen tarihinden bir hafta sonra bu snav yaplacaktr. Adaylarmzn endieye kaplmamalarn gerektiren önemli bir dier husus da bu yl snava girecek örencilerin, geçtiimiz yllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacadr. Bu yl yaplacak olan YKSde örencilerimiz lise son snfn ikinci dönemindeki derslerin tamamndan muaf tutulacaktr. Bu durum yalnzca bu yla mahsustur. Örencilerimizin snavda muaf tutulaca bölümler, toplam müfredatn önemli bir bölümünü oluturmaktadr. deerlendirmesi yapld.

BU YILK SINAV AVANTAJLI BR SINAV OLARAK FORMÜLE EDLMTR

Yükseköretim Kurulunun açklamasnda, içinde bulunan olaanüstü artlar dikkate alnarak sadece bu sene snava girecek adaylar için uygulanacak iki karar öyle bildirildi:

TYT snavnda geçen yl verilen 135 dakikalk süre, yalnzca bu yl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çkarlmtr. Bunun yan sra yine küresel salgnn oluturduu olumsuz artlar göz önünde bulundurularak, merkezi yerletirme yaplan lisans programlarn tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puan da bu yl ile snrl kalmak artyla 170e çekilmitir. Bu kararla birlikte, geçtiimiz ylki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday örencimizin lisans programlarna yerleebilecekleri tahmin edilmektedir.

Yükseköretim Kurulu, dünyada pek çok alanda olduu gibi yükseköretimde de olaanüstü artlarn yaand bir süreçten geçtiimiz gerçeinin bilinciyle, küresel salgnn oluturduu durumun dünün kararlar ile yönetilemeyeceinin farkndadr. Görüldüü üzere bu ylki snav, bu ylki aday örencilerimiz için geçtiimiz yla ve gelecek yllara oranla oldukça avantajl bir snav olarak formüle edilmitir. Son olarak bu yl gerçekletirilecek olan snavn Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun görüleri dorultusunda koruyucu önlemler alnarak en uygun artlarda gerçekletirileceini bata aday örencilerimiz ve aileleri olmak üzere kamuoyuna sayglarmzla arz ederiz.

Ana Sayfaya Git