YÖK’ün doçent aday yönetmeliği Danıştay’dan döndü

Danıştay, “olumsuz” sonuçlanan başvurularına karşı dava açan doçent adaylarının, yeniden doçentlik başvurusu yapmasını engelleyen yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.

Haberler 24.03.2022 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulunun (YÖK) Doçentlik Yönetmelii 15 Nisan 2018de Resm Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi. 10 Austos 2021 tarihinde ise doçentlik yönetmeliinde deiikliklere dair yönetmelik yaymland ve yeni maddeler eklendi.

Doçentlik Yönetmeliinin 4üncü maddesine eklenen 6nc fkra ile, doçentlik bavurusunda bulunup eser deerlendirme aamasnda baarsz saylan, asgari bavuru artlarn salamad veya etik ihlalde bulunduu gerekçesiyle bavurusunun iptaline karar verilen adayn, bu ilemlere kar dava açmas durumunda ayn bilim/sanat alannda yeniden doçentlie bavuru yapmas açt davasnn kesinlemesine baland. Yönetmelikle, doçentlik bavurusu reddedilen adayn, itiraz yargsal olarak sonuçlanmadan yeniden doçentlik bavurusu yapmasnn önüne geçildi.

YENDEN BAVURU YAPAMAYAN DOçENT ADAYI DANITAYDA DAVA AçTI

Bir doçent aday, Ekim 2020de doçentlik bavurusunda bulundu. Etik ihlali gerekçesiyle doçent adaynn bavurusu 30 Haziran 2021 tarihinde iptal edildi. Doçent aday bavurusunun iptal edilmesi kararna kar Ankara 16nc dare Mahkemesinde dava açt. Eylül 2021 döneminde tekrar bavuru yapmak isteyen doçent aday, yönetmelik uyarnca yarg karar kesinlemedii için yeni bavuru yapamad.

Aday bunun üzerine, bavurma hakknn elinden alnd ve dava konusu düzenlemenin doçent adaylarnn haklarn aramaktan caydrmay amaçladn ileri sürerek yönetmeliin iptali ve yürütmesinin durdurulmas talebiyle Yükseköretim Kurulu Bakanl ile Üniversiteleraras Kurulu Bakanlna kar Dantayda dava açt.

DANITAY: CAYDIRICILIK NTEL TAIYOR

Dantay 8inci Daire davay görütü ve Doçentlik Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmeliin 1. maddesi ile Doçentlik Yönetmeliinin 4. maddesine eklenen 6. Fkrann yürütmesinin durdurulmas karar verdi.

Kiilere yarg mercileri önünde dava hakk tannmasnn adil bir yarglamann ön koulunu oluturduu ifade edilen Dantayn kararnda, Mahkemeye eriimi etkisiz klacak ya da yarg yoluna bavurmay caydrc nitelikteki düzenlemelerin, hak arama özgürlüüne uygun olduundan söz edilemez denildi: Dava konusu Yönetmelik hükmü bu balamda incelendiinde; doçentlik bavurusunda bulunan doçent adaynn eser deerlendirme aamasnda baarsz saylmas, asgari bavuru artlarn salamad veya etik ihlalde bulunduu gerekçesiyle bavurusunun iptal edilmesi halinde; bu ilemlere kar dava açlmas durumunda ayn bilim/sanat alannda yeniden doçentlie bavuru yaplmasnn davann kesinlemesine baland ve bu durumun hak arama özgürlüünü kullanmak suretiyle dava açm olan doçent adaylarnn yarg yoluna bavurmas yönünden önemli ölçüde caydrc nitelik tad anlalmaktadr.

AKADEMSYENLER YARGIYA BAVURMAKTAN CAYDIRMAK STEDLER, DANITAY DUR DED

Konuyu yargya tayan doçent adaynn Avukat Abdullah Enes Baltac, söz konusu yönetmeliin doçent adaylarnn yarg yoluna bavurmasn engelleyen nitelikte olduunu belirterek u deerlendirmeyi yapt: Kiilere yarg mercileri önünde dava hakk tannmas, adil bir yarglamann ön koulunu oluturmakla birlikte, hak arama özgürlüü bakmndan tek bana yeterli bulunmamaktadr. Mahkemeye eriimi etkisiz klacak ya da yarg yoluna bavurmay caydrc nitelikteki düzenlemelerin, hak arama özgürlüüne uygun olduundan söz edilemez. Bu düzenleme de, yapt ilemlerin çounluu hukuka aykr olan ÜAKn, dava açlmasnn önüne geçme giriimlerinden biriydi. Akademisyenleri bavuru iptal ederek cezalandrmak istediler ve yargya bavurmaktan caydrmak istediler. Ancak Dantay dur dedi.

BAVURU YAPABLECEKLER

Dantayn yürütmeyi durdurma karar vermesinin ardndan, davas devam eden doçent adaylarnn 20 Martta balayan 2022 Mart Doçentlik Bavuru döneminde bavuru yapabilmelerinin önü açld.

Ana Sayfaya Git