YÖK'ün e-Kayıt hizmeti ile yaklaşık 400 milyon lira tasarruf sağlandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, 627 bin 532 üniversite öğrencisinin kaydını elektronik kayıt (e-Kayıt) üzerinden dijital ortamda yaptırmasıyla yaklaşık 400 milyon lira tasarruf sağlanırken, işlemlerdeki yoğunluk azaltılarak koronavirüs salgınına karşı tedbir alma imkanı da sağlandı.

Haberler 11.09.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖK, koronavirüs tedbirleri kapsamnda ahsen kayt ilemlerindeki younluu ve sosyal mesafe risklerini azaltmak amacyla örencilerin de taleplerini dikkate alarak üniversitelere e-Kayt tarihleri 6 Eylül Pazar saat 23.59a kadar uzatlmasna karar vermiti.

Bu kapsamda, üniversite adaylarnn, tüm devlet üniversiteleri ile e-Kayt hizmeti sunan 61 vakf üniversitesine e-Kayt ilemleri bu tarihte sona erdi.

AA muhabirinin YÖK yetkililerinden ald bilgiye göre, elektronik kayt yapabilecek örencilerin çok büyük bir çounluu YÖKün e-Kayt kolaylndan istifade etti.

- 627 bin 532 örenci e-kayt kolayln tercih etti

Bu yl tüm devlet üniversiteleri ile elektronik kayt uygulamasna dahil olan 61 vakf yükseköretim kurumu, isteyen örenciler için e-Devlet kapsndan kayt yaptrma imkan sundu.

Elektronik kayt yapabilecek 729 bin 57 kiiden 627 bin 532si üniversite kaydn YÖKün 2014-2015 öretim ylndan beri e-Devlet kaps üzerinden örencilerin hizmetine sunduu e-Kayt uygulamas üzerinden gerçekletirdi.

- Yüzde 86s e-Kayt yaptrd

e-Kayt olma imkanna sahip olan örencilerin yüzde 86s üniversite kaydn üniversitesine gitmeden elektronik ortamda kolayca yapm oldu.

Devlet üniversitelerinde 626 bin 776 kiiden 571 bin 9u, elektronik kayt uygulamasna dahil olan 61 vakf yükseköretim kurumunda ise 102 bin 281 kiiden 56 bin 523ü e-Kayt kolayln tercih etti.

- Devlet üniversitelerindeki örencilerin yüzde 91i tercih etti

Bu yl elektronik kayt yapabilecek devlet üniversitelerindeki örencilerin yüzde 91i, vakf üniversitelerindeki örencilerin ise yüzde 55i elektronik kayd tercih etmi oldu.

Geçen yl bu oranlar, devlet üniversitelerinde yüzde 83, vakf üniversitelerinde ise yüzde 29 eklinde gerçeklemiti. Bu yl özellikle vakf üniversitelerindeki örencilerin e-Kayt yöntemi ile kayt yaptrma oranndaki art dikkati çekti.

YÖK yetkilileri, üniversitelere kayt ilemlerinde büyük bir kolaylk salayan e-Kayt uygulamasna olan ilginin her geçen yl artarak örenci ve ailelerin kaytlarda bir numaral tercihi olduunu belirterek, devlet üniversitelerine nazaran vakf yükseköretim kurumlarndaki orann daha düük olmasnn sebebinin bu kurumlardaki örenim ücreti ödeme ilemlerindeki baz prosedürlerden kaynaklandn ifade etti.

- Kayt ilemlerinde örenci ve ailelerine büyük tasarruf saland

Bu yl, elektronik kayt sayesinde yaklak 400 milyon lira tasarruf saland tahmin ediliyor. Hesaplama örencilerin kayt yaptrmak için en az bir veli ile üniversitenin bulunduu ehre gittii, bir gece konaklad, gidi dönü yol paras ve yemee harcad miktar göz önüne alnarak yapld.

Bu rakamn, kayt yaptran örencilerin bir bölümünün arkadalar veya ailesinden daha fazla kiiyi götürdüü dikkate alndnda daha da fazla olduu düünülüyor.

- Geçen ylki tasarruf tahmini 280 milyon lira idi

YÖKün geçen ylki verilerine göre elektronik kayt yaptrabilecek 647 bin 716 adaydan yüzde 78ine karlk gelen 504 bin 271i elektronik kayt yaptrm ve bu sayede tahmini 280 milyon lira tasarruf salanmt. Bu sene bu tasarruf orannn 120 milyon liralk artla yaklak 400 milyon liraya çkt tahmin ediliyor.

- Kaytlarda salgn bulama riskleri büyük oranda azaltld

Bu yl e-Kayt ile örenci ve aileleri ile üniversiteler büyük oranda maddi tasarruf salarken ayn zamanda küresel koronavirüs salgnna yönelik sosyal mesafe kural dorultusunda tedbir de alnm oldu. Üniversite örencileri, kayt yapmak için üniversitelerine gitmek zorunda olmayp evlerinde bilgisayar banda bu ilemlerini kolayca yapabildiler.

Bu sayede ahsen kayt ilemi yapan örenci saysnda büyük oranda düme yaand. Bu düü sayesinde bavuru ilemleri esnasnda sosyal mesafenin salanamamas ve ehirler arasndaki hareketlilik gibi riskler de azaltld.

- Bürokratik ilemlerde büyük ölçüde azalma ve tasarruf imkan

YÖK, örenci ve velilerinin hem hayatlarn kolaylatrma hem de potansiyel harcamalarn azaltma için son yllarda elektronik kayt, e-Örenci belgesi, online denklik bavurusu ve e-Mezun belgesi gibi birçok uygulamay e-Devlet kaps üzerinden hayata geçirdi. Üniversiteler tarafndan verilen örenci transkript belgelerinin (not dökümü belgesi) e-Devlet kaps üzerinden dijital ortamda verilebilmesi için üniversitelerle balatlan çalmann da kasm ay içerisinde bitirilerek örencilerin hizmetine sunulmas planlanyor.

YÖKün hizmete sunduu bu uygulamalar sayesinde bürokratik ilemler büyük ölçüde azald. Özellikle yükseköretim kurumlarnn kayt ilemlerindeki krtasiye giderlerinde büyük tasarruf saland. Üniversitelerin bu örenciler için harcayaca i gücü de büyük bir oranda azalm oldu.

Ana Sayfaya Git