Yönetmelik değişti, yurt açma izni bakanlıktan alınacak

ÖĞRENCİ yurdu açılması için ruhsat verme yetkisinin geçen aralık ayında yapılan değişiklikle belediyelerden alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmesinin ardından, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Haberler 07.05.2017 - 12:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adanann Alada lçesinde, ortaokulda okuyan kz örencilerinin kald ve Süleymanc cemaatine ait Özel Kz Örenci Yurdunda, 29 Kasm 2016 tarihinde, elektrik sisteminden çkan yangnda 11i örenci 12 kiinin yaamn yitirmesinin ardndan örenci yurtlarnn durumu gündeme geldi. Örenci yurtlarna daha önce ruhsat verme yetkisi belediyelerden alnd ve Milli Eitim Bakanlna verildi. Ardndan da yeni yönetmelik çkarld.

Milli Eitim Bakanlnn internet sitesinde yeni düzenlemenin detaylar yer ald. Resmi Gazetede yaymlanan Özel Örenci Barnma Hizmetleri Yönetmeliine göre, daha önce belediyelerden aldklar ruhsatla açlan örenci yurtlar, bundan böyle Milli Eitim Bakanlnn verecei kurum açma izni ile i yeri açma ve çalma ruhsat çerçevesinde faaliyet gösterecek.

Yeni düzenlemeyle örencilere yönelik barnma hizmeti verecek kurum binalar, her yl öretim yl balamadan önce yangn güvenlii, elektrik tesisat güvenlii snma sistemi güvenlii, su ve gaz tesisat güvenlii açsndan ilgili kurum ve kurulularca kontrol edilecek.

TÜRKçE DIINDA SM VERLEMEYECEK

Örenci yurtlarnn yan sra örenci apart, örenci stüdyo dairesi ve örenci pansiyonlarna ilikin de önemli düzenlemelerin yer ald yönetmelie göre, barnma hizmeti veren yerler, yönetmelik kapsamnda gerçek ve tüzel kiilerin yan sra, üniversiteler gibi kamu tüzel kiilikleri tarafndan da açlabilecek.

Kurum açma izni almasna ramen 6 ay içinde örenci kayd yapmayan kurumlarn izinleri iptal edilecek. Kurumlara ülke, millet, kta, yabanc kurum ve kurulu adlar içeren, kurumun amacna veya düzeyine uygun olmayan ve Türkçe haricinde baka bir dilde kurum ad verilemeyecek.

ÜNVERSTE MEZUNU OLMAYANLAR FAALYETTE BULUNAMAYACAK

Yönetmelikle örenci barnma hizmeti vermek isteyen kiilerde aranacak nitelikler de düzenlendi. Buna göre, lisans mezunu olmayan kiiler, barnma faaliyetinde bulunamayacak, bu kurumlarda müdür veya müdür yardmcs olamayacak. Kurum müdürü olmak için ayrca mevzuat bilgisi, kurum yönetimi, iletme, kurumun fiziki ve hizmet standartlarnn iyiletirilmesi ve iletiim becerilerinin gelitirilmesi konularnda Mill Eitim Bakanlnca düzenlenecek eitimlerden geçerek baarl olma ve örenci barnma hizmetleri yönetici sertifikas alma art da getirildi.

Yönetmelikte yer alan kurucu, kurucu temsilcisi, müdür, müdür yardmclar ve görevlendirilecek tüm personelde devlet memuru olmak için aranan belli suçlardan mahkum edilmemi olmann yan sra terör örgütlerine veya mill güvenlie kar faaliyette bulunan yap, oluum veya gruplara üyelii, mensubiyeti veya irtibat olmama art da aranacak.

4 KURUM TÜRÜNDE HZMET VERECEK

Barnma hizmeti verecek kurumlardan ortaokul ve imam-hatip ortaokulu örencilerine sadece örenci yurtlarnda, ortaörenim örencilerine ise örenci yurt ve pansiyonlarnda barnma hizmeti sunulmasn öngören yönetmelik, yüksekörenim örencileri için yurt, pansiyon, stüdyo daire ve apart eklinde 4 kurum türünde de hizmet verilebilmesini hüküm altna ald.

Ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaörenim örencilerine hizmet verecek kurumlar müstakil binalarda, yüksekörenim örencilerine barnma hizmeti verecek kurumlar ise bamsz girii bulunan bir binada veya etraf ihata duvaryla çevrili ortak bir tanmazn üzerinde bulunan ve tamam kuruma ait birden fazla binada açlabilecek. Düzenlemeye göre, örenci yurtlar en az 40, örenci pansiyonlar en az 30, örenci apartlar ile örenci stüdyo daireleri ise en az 10 örenci kontenjan ile açlabilecek.

Ortaokul, imam-hatip ortaokulu veya ortaöretim kurumlar örencilerine barnma hizmeti veren kurumlarda yatakhaneler en az 3, en fazla 6, yüksekörenim örencilerine hizmeti verecek örenci yurt ve pansiyonlarnda yatakhaneler en az 1 veya 3, en çok 6, örenci apartlar en az 1 veya 3, en çok 6, örenci stüdyo daireleri ise 1 veya 3 örenci barnacak ekilde düzenlenecek.

ALKOLLÜ çK SATILAN YERLERE EN AZ 100 METRE UZAKLIK

Yönetmelikte yüksekörenim örencilerine hizmet veren kurumlar da dahil yurt ve pansiyonlarda açk veya kapal alkollü içki satlan yerlere en az 100 metre uzaklkta bulunma art getirildi. Apart ve stüdyo daireler için ise bu gibi yerlerle ayn binada bulunmamak yeterli görüldü. Tüm kurumlarn bina ve bahçelerinde baz istasyonlar bulunmas da yine yeni düzenlemede yasakland.

Yönetmelikte ayn zamanda bina güvenlii noktasnda da oldukça hassas ve sk kurallar öngörüldü. Buna göre, barnma hizmeti verecek kurum binalar her yl öretim yl balamadan önce yangn güvenlii, elektrik tesisat güvenlii, snma sistemi güvenlii, su ve gaz tesisat güvenlii hususlarnda ilgili kurum ve kurululara kontrol ettirilecek.

Yeni düzenlemeye göre, örenci barnma hizmeti verecek binalarn iç ve d duvarlar ile tavan döemelerinde ahap ve yanma özellii yüksek malzemelerden yaplm giydirmeler kullanlamayacak. Yangn merdivenleri ve kaç yollarnn, acil çk kaplarnn, ikaz ve otomatik söndürme sistemlerinin nitelikleri de yönetmelikte ayrca detaylandrld.

REHBER ÖRETMEN ARTI

Kurum binalarnda ilgili kurum ve kurulularca yaplan yangn, elektrik, su ve gaz tesisatlarnn kontrolleri sonucu düzenlenen raporlarda, tespit edilen eksikliklerin örencilerin barnmas esnasnda can ve mal güvenliini tehlikeye düürmesi durumunda ise valilikçe kurumun faaliyeti geçici olarak durdurulabilecek. Kuruma kaydolan her örenciye kurum yönetimi veya belletici tarafndan kurum binas tantlacak ve acil durumlar için tahliye yollar ile toplanma yerleri gösterilecek. Ayrca kurum binalar, kurulularna esas olan örenci barnma hizmetleri dnda baka bir amaçla kullanlamayacak. Kurumlar örencilere, düzeylerine uygun olmak kaydyla geçici barnma hizmeti de sunabilecek.

Personele ilikin önemli düzenlemelere de yer veren yönetmelie göre, kz örencilerin barnd kurumlarda kadn, erkek örencilerin barnd kurumlarda ise erkek yönetici ve personel görevlendirilebilecek. Ortaokul ve imam hatip ortaokulu örencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda en az bir, ortaöretim örencilerine yönelik hizmet veren kurumlarda ise istee bal olarak rehber öretmenin görev yapmas art getirildi.

Yeni düzenlemede, kurumlarda doktor, gda mühendisi veya teknikeri, teknisyen, salk memuru, hemire ile oför görevlendirilmesi ihtiyari iken kurum kontenjan 150 ve üzeri olan kurumlarda hemire veya hemire yardmcs ya da acil tp teknisyeni veya teknikeri görevlendirilmesi zorunluluk olacak.

YURT MÜDÜRLERNE SERTFKASI ZORUNLULUU

Yönetmeliin geçici maddeleri gereince ise mevcut özel örenci yurtlarnda görev yapmakta olan personelin görevleri sürecek, müdürlerin görevlerinin devam ise yönetmelikte öngörülen yönetici sertifikasn 1 Austos 2018 tarihine kadar almalar kouluna baland. Yönetmeliin yürürlüe girdii tarihte Bakanla bal olarak faaliyette bulunan özel örenci yurtlarnn i yeri açma ve çalma ruhsatlar, 26 Austos 2017 tarihine kadar bakaca bir ileme gerek kalmakszn Bakanlkça düzenlenecek, ancak her halükarda bu kurumlarn umuma açk yerlerle ilgili artlar hariç olmak üzere binalarn 1 Austos 2019a kadar yönetmelikte belirlenen artlara uygun hale getirmeleri gerekecek.

Yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama tesisi ruhsat ald halde örenci barndrma hizmeti veren örenci yurdu, örenci pansiyonu, örenci apartlar, örenci stüdyo daireleri gibi çaltrlan yerlerden bir ay içinde il veya ilçe milli eitim müdürlüüne müracaat etmeyenler valilikçe kapatlacak. Kurumlarla ilgili tüm ilemlerin gerçekletirilmesinde, Milli Eitim Bakanl Biliim Sistemlerinde (MEBBS) oluturulan e-Yurt Modülü kullanlacak. Yönetmelik deiti, yurt açma izni bakanlktan alnacak.

Ana Sayfaya Git