Yükseköğretim kurumları için katkı payları değişmedi

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, yükseköğretim kurumlarında 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, öğrenci ve devlet katkısı olarak alınacak paylar bir önceki yılla aynı kaldı

Haberler 08.07.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim kurumlarnda 2018-2019 eitim-öretim ylnda cari hizmet maliyetlerine örenci ve devlet katks olarak alnacak paylarda bir önceki yla göre deiiklik yaplmad.

Yükseköretim kurumlarnda 2018-2019 eitim-öretim ylnda cari hizmet maliyetlerine örenci katks olarak alnacak katk paylar ve örenim ücretlerinin belirlenmesine dair Bakanlar Kurulu karar, Resmi Gazetede yaymland.

Milli Eitim Bakanlnn (MEB) ilgili sayl yazs üzerine, 2018-2019 eitim-öretim ylnda yükseköretim kurumlarnn cari hizmet maliyetlerine birinci öretim ile açk öretimde devlet ve örenci tarafndan yaplacak katk pay ile ikinci öretim ve uzaktan öretim örencilerinin örenim ücreti tutarlar açkland. Buna göre, örenci ve devlet katks miktarlar bir önceki yla göre deimedi.

Yükseköretim programlarna kayt yaptrma ya da yenileme srasnda, Engelliler Hakknda Kanun ve Özürlülük Ölçütü, Snflandrmas ve Özürlülere Verilecek Salk Kurulu Raporlar Hakknda Yönetmelik uyarnca, engelli olduuna dair raporu ilgili yükseköretim kurumuna sunan örencilerin ödemesi gereken örenim ücreti tutarlarndan, program süresi ve kaytl olunan program says snrlamas olmakszn engellilik oran kadar indirim yaplacak.

Ayrca, birinci öretim ve açk öretim programlarna devam eden veya yeni kayt yaptran örencilerden program süresi ve kaytl olunan program says snrlamas olmakszn örenci katk pay alnmayacak.

Engelli olduu halde, 2018-2019 eitim-öretim ylna ilikin kayt yaptrma veya kayt yenileme srasnda, engelli olduuna dair raporu ibraz edemeyen örencilere, ilgili belgeyi ibraz ettii tarihte, bu eitim-öretim ylna ait ödedikleri örenim ücretlerinden engellilik oran kadar yaplacak indirim tutar veya örenci katk pay tutar, ret ve iadeler kaleminden iade edilecek.

Örenci katk paylar ve örenim ücretleri, ilgili dönem balarnda kayt olma veya kayt yenileme srasnda ödenecek.

Süresi içinde katk pay veya örenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayt yaptramayacak ve örencilik haklarndan yararlanamayacak.

Örenim ücreti tutarlar

Kararda, yurt dndan kabul edilecek örencilerden alnacak örenim ücreti tutarlar da belirlendi.

Buna göre, yurt dndan örenci kabul kontenjanlar dahilinde kayt yaptracak örencilerden alnacak örenim ücreti, önlisans ve lisans programlarnda ilgisine göre örenci katk pay ve örenim ücretinin 3 katndan az olmamak ve cari hizmet maliyetinin 5 katn amamak, lisansüstü programlarda ise örenci katk paynn 3 katndan az olmamak üzere yükseköretim kurumlar tarafndan belirlenecek.

Suriye vatandalarndan, burslandrlmalar yurt d kurulular tarafndan yaplanlar hariç, Yükseköretim Kurulu (YÖK) tarafndan belirlenen esaslara göre yurt dndan örenci kabul kontenjanlar kapsamnda, ayrca belirlenecek kontenjan dahilinde, yükseköretim kurumlarna yerletirilen örenciler, örenim ücreti bakmndan bu kararn ilgisine göre birinci öretim ve açk öretim için katk pay, ikinci öretim için örenim ücreti esaslarna tabi olacak.

Ayrca birinci öretim ve açk öretim programlarnda, program sürelerinde örenimlerine devam eden ve yeni kayt yaptracak örencilerin ödemeleri gereken örenim ücretleri, bu örenciler adna Yurtd Türkler ve Akraba Topluluklar Bakanl bütçesinden karlanacak.

Örenim ücretinin kullanlmas

kinci öretimde alnacak örenim ücretlerinin yüzde 10u, örencilerin bata beslenme olmak üzere barnma, salk, spor, kültür ve dier sosyal hizmetlerinde kullanlacak. Kalan ksm ise üniversite bütçesine dahil edilerek YÖK tarafndan tespit edilen usul ve esaslara göre kullanlacak.

Yabanc dille öretim yapan yükseköretim programlarnda örenim ücreti, 1,5 kat olarak alnacak.

Ana Sayfaya Git