Yurt dışından öğrenci akını başladı

Koronavirüs salgını, hayatlarının en kritik dönemlerini yaşayan üniversite öğrencilerinin durumunu da etkiledi. En çok etkilenenler arasında bin bir emekle yurt dışında üniversite okumaya gitmiş gençler de başı çekiyor. Şenay Gümüş, Covid-19 şartları yüzünden birçok öğrencinin ülkesine dönmek istediğini belirterek yurt dışından yatay geçişle dönmek için üniversitelerine başvuran öğrenci sayısının geçen yılkinin üç katına yaklaştığını söyledi.

Haberler 23.07.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi nedeniyle çou örencinin, yeni öretim ylnda yurt dnda okumak istemediini ifade eden Gümü, çünkü hem ne zaman gidebilecekleri belli deil hem de hastalanrsam bama ne gelir korkusu var. O yüzden bir ekilde yurt dnda üniversite okumaya balam binlerce genç, Türkiyeye dönü yapmak, buraya yerlemek istiyor dedi.

BU YILA ÖZEL YATAY GEç KOLAYLII

çocuklarnn durumuyla ilgili çok kaygl olan velilerin youn bavurular üzerine YÖKün yatay geçile ilgili snrlamalar, bu yla özel olmak üzere yumuattn kaydeden enay Gümü, Daha önce yurt dndaki üniversitelerde hazrlk snfn tamamlayanlar ve üçüncü snftan son snfa geçenler, Türkiyedeki üniversitelere geçi yapamyorlard. Bu yl hazrlk snflar da dahil, hangi snfta olursa olsun Türkiyedeki üniversitelere geçi yapabilecekler diye konutu.

SIRALAMA KRTER DE YUMUATILDI

Snf ve dönem artlarn yerine getirseler de yurt dndaki tp ve hukuk fakültelerinde okuyan örencilerin, Türkiyedeki ÖSYM snavnda srasyla ilk 30 bin ve ilk 150 bin kii arasna girme art aranyordu. Bu kriteri yerine getiremeyen örencilerin, Times Higher Education tarafndan açklanan dünyann ilk 500 üniversitesi listesine giren kurumlara kaytl ise yatay geçi yapabildiini hatrlatan enay Gümü, YÖKün bu yla özel olmak üzere bu kriteri de yumuattn belirterek Bu yl için Times Higher Educationda ilk 1000e giren üniversitelerden birinde örenciyseniz yine Türkiyedeki üniversitelere geçi yapabiliyorsunuz dedi.

AKIN AKIN DÖNME BAVURUSU

u anda yurt dndaki üniversitelerde okuyan gençler arasnda youn bir Türkiyeye dönme çabas olduunu anlatan enay Gümü unlar söyledi: Eskiden bavurularn birçounu geri çeviriyorduk çünkü kontenjanmz kstlyd. imdi daha çok bavuruyu karlyoruz. çünkü özellikle hazrlk snfndan geçecek örencilerin kontenjan snrlamas olmakszn geçi yapmasna imkan tannd.

Ana Sayfaya Git