Yurtdışı bursu için rehberiniz hazır

Üniversite adayları, 31 Ağustos’ta yerleştiği bölümü öğrenecek. Kazanamayanlar bir sene daha hazırlanacak. 2019’da sınava ilk kez girecekler için de hazırlık heyecanı başlayacak. Ayrıca yurtdışında eğitim düşünen bazı adayların arayışı sürüyor. Dünyanın iyi üniversitelerinde eğitim için öğrenim ücretine yurt gibi diğer masraflar da eklendiğinde yüzbinlerce liraya varan ödeme yapmak gerekiyor. Ancak başarılı bir öğrenciyseniz ve nereye bakmanız gerektiğini biliyorsanız, kapsamlı burslar bulabilirsiniz.

Haberler 25.08.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Londra merkezli yükseköretim derecelendirme kuruluu QSin Yurtdnda Nasl Burs Bulursunuz rehberi hayalinizdeki üniversite için nasl bir yol izlemeniz gerektii konusunda fikir verebilir. Burslar nasl bulabilirim? Bavuruda neye dikkat etmeliyim? te yantlar:

KAç TÜR BURS VAR?

ÜSTÜN BAARI BURSU: Bu, sizin etkileyici akademik performansnza göre verilir. Lisans için lise, yüksek lisans içinse özellikle lisanstaki not ortalamasna baklr. Bu düükse, bavurmamalsnz.

HTYAç BURSU: Burada akademik baarlar ikinci planda. Örencinin finansal durumu dikkate alnr. Adayn, not ortalamas da çounlukla etkili olur. Ancak kariyer hayalleri, kendisi ve toplum için nasl bir gelecek düledii daha çok dikkate alnr. Essaylerde (makale) genelde bu konular istenir.

ÖRENCYE ÖZEL BURSLAR: Bir gruba özeldir. Örnein, aznlk gruplarna yönelik olabiliyor.

ALAN BAZINDA BURSLAR: Bölümlere özel verilir. Tp, mühendislik ve iletme gibi dallar kapsayabilir.

ÜNVERSTE BURSLARI: Üniversiteye bavuru hakk kazanan örencilere verilen bu desteklerde, farkl kriterler aranabilir. Fulbright gibi baz vakf, STK ve iletme gibi kurumlar da üniversitelerle anlamal olarak burslar verebilir.

NEREYE BAKMALIYIM?

Öncelikle dil ve not ortalamas gibi yeterliliklerinizin farknda olarak, aklnzdaki üniversitelerin internet sitelerini inceleyin. Ayrntlar iyice anlamaya, kriterlere özen gösterin. Bata milliyet ile cinsiyet gibi detaylara dikkat edin. Örnein, baz burslar sadece kadnlara yönelik olabilir. Birçok organizasyon ve hükümet kurumu da burs veriyor. Onlarn sitelerine de göz atn. Hükümet burslarnda destein uluslararas adaylara açk olup olmadndan emin olun. Bazen sadece göçmenleri kapsayabiliyor. Burslarn tartld forum ve özel siteleri incelemeyi alkanlk haline getirin. Üniversitelerin sosyal medya hesabn takip edin. Eitim sonbaharda balayacaksa, yazn son aylarnda bavurular sona erer. Son bavuru tarihlerinden emin olun.

Üç ADIMDA HAYALLERDEK BURS

QS, rehberde adaylara hayallerindeki bursu kazanmak için öneriler de paylayor:

ARATIRMA YAPIN: Saysz burs bavuru bekliyor. Yurtdnda burs aramay bir i olarak görmelisiniz. Sadece karnza çkanlarla yetinmeyin. lgili kaynaklar, forumlar okuyun ve burs veren kurumlarn sitelerine göz atn.

ZAMANINIZI Y YÖNETN: Hükümet, üniversiteler ve dier organizasyonlarn burslarn aratrdktan sonra sosyal medyadan takip edin. Ardndan bavuru tarihlerine göre listeleyin. Bundan sonraki adm, istenen kriterlere göre eleme yapmak. Bavurular, hangi ülkelere açk? Not ortalamas aranyor mu? Beklenen yeterlilikler neler? Bunlar kapsaml ekilde aratrmaya özen gösterin. Aklnza taklanlar gerekirse arayarak örenin.

CDDYE ALIN: Bavurabildiiniz kadar programa kaydolun. Ancak içlerinden gözde olanlarn istedii belge ve yazlar için özel mesai harcayn. Birçok program sizden kendiniz ve kariyer planlarnzla ilgili makaleler ister. Üstelik bunlar birden fazla olabilir. te burada fark yaratabilirsiniz. Bunun için nasl bir makale istendiini belirten açklamay dikkatle okuyun ve sizden tam olarak ne beklendiini iyice anlayn. Yazarken bunu bir plan dahilinde, sizden beklenen kritere göre yapn. Okuyucunun ilgisini uyandracak, dikkat çekici bir girile birlikte okumas kolay ve aklda kalc bir üslup yakalamaya özen gösterin. Kalemi kenara koyduktan sonra, arkada ya da öretmenlerinizin fikrini almak için de vakit ayrn. Makalelerde sizden beklenen ekilsel kriterleri de göz önünde bulundurun. Uzunluk, harflerin büyüklüü ve yaz karakteri gibi snrlandrmalara uyun.

Ana Sayfaya Git