Yüz yüze eğitim gruplaşacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda haftada iki gün yapılacak yüz yüze eğitime ilişkin, "Temelde pazartesi-salı günleri sınıfın yarısının gelmesini istiyoruz. Bu diyelim ki 'kırmızı, yeşil veya mavi grup' olur. İkinci grup da 'mavi' grup olarak perşembe-cuma gelsin, çarşamba günü ve hafta sonu bir ara verelim istiyoruz." dedi.

Haberler 18.09.2020 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, A Haber televizyonunda canl yaynlanan Memleket Meselesi Programnda gündeme ilikin açklamalarda bulundu, sorular yantlad.

çocuu okul öncesi veya ilkokul 1. snfa giden bir veli olsa çocuunu okula gönderip göndermeyecei sorulan Selçuk, bunun bir aile konusu olmasnn yannda toplumsal ve küresel bir konu olduuna iaret ederek, bu tür bir karar veriye dayal olarak vermeyi her zaman tercih edeceini söyledi.

Velilerin bu konuda kayg duymasnn çok doal olduunu dile getiren Selçuk, gerekli koullarn salanabilmesi, riskin en aza indirilmesi ve kontrollü seviyede tutulabilmesi açsndan okullarda yüz yüze eitim kararnn okul öncesi ve ilkokul 1. snflarla, sadece iki günle snrl olacak ekilde alndna dikkati çekti.

Selçuk, Bilim Kurulu Toplantsnn ardndan Salk Bakan Fahrettin Kocann okullarda eitimi 2 art 5 gün olarak formülize ettiinin anmsatlmas üzerine, Bilim Kurulunun tavsiyelerini çok önemsediklerini ve kararlar da istiare ederek aldklarn söyledi.

Bu kararn gerekçelerine deinen Selçuk, 2 gün okula gidip de 5 gün okula gidilmediinde o 5 gün ailede, çevrede, servis öföründe, öretmende belirtilerin ortaya çkp çkmamasyla ilgili bir boyuta da sahip. O nedenle imdilik 2 art 5 gün ama koullar deiirse elbette günler de saylar da deiir. ifadelerini kulland.

Hiç kimseyi zorlamak istemediklerini, bunun sadece akademik bir karar deil psikolojik, sosyolojik bir karar olduunu belirten Selçuk, bu anlamda velilerin güveninin olumasnn da önemine vurgu yapt.

- Okullarmz kamuya açk mekanlarda en güvenilir alanlardan birisi

Bakan Selçuk, okullarn alnan tedbirlerle ilgili velileri bilgilendirdiini, resmi okullardaki yaklak 60 bin ilkokul 1. snf öretmeninin veli toplantlar düzenlediini dile getirerek, Avrupa ülkelerinin tamamna yaknnn tüm snflar tam zamanl olarak açtna dikkati çekti.

Okullarmz kamuya açk mekanlarda en güvenilir alanlardan birisi. çünkü sürekli kontrol, dezenfekte ilemi, takip var. diyen Selçuk, kontrollü ekilde okullar açma kararn da salk uzmanlarna danarak aldklarn söyledi.

- Pazartesi-sal günleri snfn yarsnn gelmesini istiyoruz

Bakan Selçuk, Yüz yüze eitimde 2 gün hangi günler olacak? Tüm Türkiyede ayn günler olarak m düünülüyor yoksa bu illere ya da okul yöneticilerine mi braklacak? sorusu üzerine, Temelde pazartesi-sal günleri snfn yarsnn gelmesini istiyoruz. Bu diyelim ki krmz, yeil veya mavi grup olur. kinci grup da mavi grup olarak perembe-cuma gelsin, çaramba günü ve hafta sonu bir ara verelim istiyoruz. Niye ikiye bölüyoruz, bölmezsek sosyal mesafeyi salayamyoruz. dedi.

kili sralarda tek çocuk oturacak ekilde etiketlerin yaptrldn dile getiren Selçuk, bu yolla snfta sosyal mesafeyi rahatlkla salayabildiklerini ifade etti.

Selçuk, çocuunu okula göndermek istemeyen veliler dikkate alndnda da snf saylarnn azalacana dikkati çekerek, Biz snflarmzda yaptmz hazrlktan eminiz, öretmenlerimizin becerisinden, birikiminden son derece eminiz. diye konutu.

çocuunu okula gönderecek velilere imzalatlacak veli taahhütnamesi ile ilgili soruya karlk Selçuk, bunun baz yerlerde kötü bir ekilde yorumlandn, taahhütnamenin asla veli için bundan sen sorumlusun anlamna gelmediini söyledi.

Ziya Selçuk, bunun veliye bilgilendirme yapldna dair bir onay formu olduunu ifade etti.

- HES takibiyle vaka bilgisinin anlk olarak alnaca sistem kuruldu

Milli Eitim Bakan Selçuk, öyle devam etti:

HES takibiyle herhangi bir pozitif vakann söz konusu olmas halinde, bütün veliler, öretmenler, servis öförleri için söylüyorum, zaten anlk olarak bu bilgiyi alyoruz. Böyle bir sistem kurduk, bugün tamamland. lk defa açklyorum. Milli Eitim Bakanl ve Salk Bakanlnn ortak bir çalmas bu. Bütün velilerimizin takibi konusunda, eer herhangi bir ailede bir pozitif vaka durumu söz konusu ise o çocuumuzun bulunduu snfta öretmenle, çocuklarla ilgili bir tedbir alyoruz. Yani o snf uzaktan eitime davet ediyoruz. çocuumuzla ilgili bir bilgiyi aldmz anda özel bir odaya alacaz, anne-babasna, salk kurumuna haber vereceiz. Gereken bir prosedür var o uygulanacak.

çocuunu okula göndermek istemeyen veliler için uzaktan eitim seçeneinin devam edeceini, çocuunu okula göndermek isteyenlerin de söz konusu formu onaylayacan anlatan Selçuk, çocuunu bu yl okul öncesi eitime gönderip göndermemekte kararsz kalan bir velinin sorusunun yaynda sorulmas üzerine, u deerlendirmelerde bulundu:

Benim önerim tabii ki göndermeleri çünkü o yalar çok kritik yalar, alc ya dediimiz yalar. Dolaysyla çocuklarmzn kaçrd eyleri azaltmamz lazm. Yani eitimle daha çok yüz yüze gelmesi lazm. Bir sene bekleyebilir ama buna ramen göndermesini tavsiye ederim. çocuklarmz okul öncesinde temel kavramlar almadnda ilkokul 1de daha zorluk çekiyorlar. O açdan tavsiye ederim.

Selçuk, lkokul 1. snf örencileri için iki gün yeterli olur mu? sorusuna karlk, bu sürenin yeterli olmayacan ama geri kalan günlerde yaplacak çalmalarla veli ve örencilere destek olacaklarn söyledi.

lk kez okul ortamna giren ilkokul 1. snf örencilerinin öretmenleriyle, okullaryla ba kurmasnn önemine iaret eden Selçuk, çocuklar hiç okula gitmezlerse bu ban olumayacana dikkati çekti.

Selçuk, ki gün de olsa bizim duygusal ba, sosyalleme, okul ortamn tanma hedefimiz var orada. Yani hedefimiz o iki günde sadece akademik deil. Aslnda hedefimiz daha çok çocuun ortama almas, uyum sürecini hzl atlatmas ve öretmeniyle tanmas. Asl hedefimiz bu. çünkü ilk kez görüyor. lk kez gördüünüz, hiç tanmadnz biriyle ekrandan ba kurmak çok zor. Bu nedenle ilkokul 1 çok önemli. Geçen sene ilkokul 1de mart ayna kadar okulda kalp da sonrasnda okula gidemeyen çocuklarmz bile bir an önce devreye almak istiyoruz. çünkü onlar da yarm kald. diye konutu.

Bakan Selçuk, eksiklikleri de müfredat tam olarak EBA TV gibi kanallardan çocuklarla paylaarak tamamlayacaklarn ifade etti.

- Dier snflarla ilgili birkaç hafta sonra tekrar bir deerlendirme yaplacak

Milli Eitim Bakan Selçuk, yüz yüze eitimin dier kademelerde ne zaman balayacana ilikin soruya öyle yant verdi:

Dier snflarla ilgili birkaç hafta sonra tekrar bir deerlendirme yaplacak. Bir takvim yok, olamaz çünkü vaka saysnn seyrini bilemiyorum. Bilim Kurulunun bir ay sonras için ne diyeceini bilemiyorum, onlar da izliyorlar, onlar da u an bilmiyorlar. Bunu bilmezken öyle olacak demek çok doru deil. Biz büyük bir sorumluluk altndayz ve bu sorumluluk altnda da çok dikkatli karar vermeliyiz. Amacmz, temennimiz hepsini açmak.

Selçuk, dier kademelerle ilgili de kademeli ve seyreltilmi bir model mi düünülecei sorusu üzerine u an için böyle düünüldüünü söyledi. Selçuk, il hfzsshha kurullar eitimle ilgili tavsiyede bulunursa bunu dikkate alacaklarn belirtti. Selçuk, Her ilde her ey ayn olacaktr, böyle bir katiyetle konuamayz. Biz duruma bakarak esnek bir deerlendirme yapmak zorundayz. ifadelerini kulland.

- Okullarda snav yaplmas konusunu gündeme getiriyoruz

Snavlara hazrlanan 8. ve 12nci snflar için bir müfredat düzenlemesi olup olmayacana ilikin soru üzerine Selçuk, Bu sene örencilerimizin, müfredatn tamamndan sorumlu olmasn ve ölçme deerlendirme açsndan okullarda snav yaplmas konusunu gündeme getiriyoruz. Resmi açklamay yaknda yapacaz. lkokulda snav yok, ortaokullar, liseler için yani mevzuatta snav muhatab olan bütün çocuklarmz için snavlarmz okullarda yapacaz. diye konutu.

Bakan Selçuk, bu durumun uzaktan eitim devam etse de geçerli olacan belirtti.

Ders snavlarnn nasl olacann sorulmasna karlk da Bakan Selçuk, Randevulu sistemle snav yapmak durumundayz. çünkü tüm örencileri ayn gün okula çaramayz. Diyelim ki 7nci snflarn snav varsa, onlarn günü, saati ayr olabilir, biri sabah biri öleden sonra gelebilir. Bunlar okullar ayarlar. Bunlarla ilgili çerçeve hazr. bilgisini paylat.

Bakan Selçuk, Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamnda gerçekletirilen merkezi snavlarn bu yl da haziranda yaplacan belirterek, tarihe ilikin kararn o günkü artlara göre verileceini bildirdi.

Selçuk, örencilerin, gerekli artlar saland takdirde derslerde isterlerse maskelerini çkarabileceklerini de sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git