Yüz yüze eğitim startını alıyor

Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül'de gerçekleştirilecek uyum programı, okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda "1 gün yüz yüze eğitim" şeklinde yapılacak

Haberler 21.09.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), okullarda yüz yüze eitim, seyreltilmi uygulamalarla anasnf ve ilkokul 1inci snflarda haftada bir gün olacak ekilde bugün balyor.

Yeni eitim öretim dönemi, TRT EBA, EBA ve canl dersler kullanlarak uzaktan eitim yoluyla 31 Austosta balatlmt. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle uzaktan yürütülen yeni eitim öretim döneminde yüz yüze eitim, anasnf ve ilkokul 1inci snflarda bugün balatlyor.

Okullarn açld ilk hafta olan 21-25 Eylülde gerçekletirilecek uyum program okul öncesi eitim kurumlarnda ve ilkokul 1inci snflarda 1 gün yüz yüze eitim eklinde olacak. Örencinin yüz yüze eitime katlm zorunlu tutulmayacak, veli yazl bir bavuruda bulunmakszn kendi isteiyle örencisinin uzaktan eitime devamn salayabilecek.

Okul yönetimlerinin 21-25 Eylül haftasnda hangi gün olacana öretmenlerle birlikte karar verecei uyum program, okul öncesi eitim kurumlarnda 30ar dakikalk 5 etkinlik saati olacak ekilde 1 gün, ilkokul 1inci snflarda ise 30ar dakikalk 5 ders saati ve aralarda 10ar dakikalk teneffüsler olacak ekilde 1 gün üzerinden planlanacak.

mkan ve artlara göre snf mevcudunun sosyal mesafe kurallarna uygun ekilde iki ayr gruba ayrlmas ve her grubun okula uyum programnn birbirinden farkl günlerde olmas salanacak. Teneffüs saatlerinde örencilerin sosyal mesafeye uymalar için gerekli yönlendirmeler yaplacak.

Uyum haftasndan sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamnda da haftada 2 gün her biri 30ar dakikalk 5 ders saati yüz yüze eitim yaplacak. Ders saatleri arasnda 10ar dakikalk dinlenme süresi verilecek.

Okul yönetimlerince teneffüs saatlerinde örenciler arasndaki sosyal mesafenin korunmas için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar gerçekletirilecek.

OKULLARA ZYARETç KABUL EDLMEYECEK

Bu süreçte okullara zorunlu olmadkça ziyaretçi kabul edilmeyecek, zorunlu durumlarda ise ziyaretçinin kayd tutularak tedbirler dorultusunda kabulü salanacak.

Okul öncesi ve ilkokul 1. snflar uyum program etkinliklerinde, çocuklar salkl yaam konusunda bilgilendirilecek. Hijyen, sosyal mesafe, korku ve kayglardan kurtulma gibi etkinliklerin yan sra örencilerin okulu ve çalanlar tanmalarna yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Salk Olmadan Eitim Olmaz parolasyla hazrlanan etkinliklerde, eitimle ilgili tüm paydalarn uymas gereken hususlar ve beklentiler yer alacak.

Öretmenlerin kendi özgün çalmalarna yön verecek örnek balklar çocuklarn Tanma Etkinlii, Salkl Yaam Etkinlikleri (Hijyen Kurallarna Uyma), Sosyal Mesafe Kurallarna Uyma Etkinlii (Snf çi) Ailelerin Tanma Etkinlii, Korku ve Kayglardan Kurtulma Örenme Merkezlerini/Okulun Bölümlerini Tantma Etkinlii, Snf Kurallarn Tantma Etkinlii, Salkl Yaama Etkinlii (Beslenme Kurallarna Uyma), Sosyal Mesafe Kurallarna Uyma Etkinlii (Okul D), Okulu ve çalanlarn Tanma Etkinlii, Salkl Yaama Etkinlii (Okul Sonras Beslenme ve Hijyen) eklinde olacak.

Öte yandan ilkokul 1inci snf öretmenleri, okullardaki yüz yüze eitimde yeni normale uyum aamasnda veli iletiimini güçlendirmek için ülke genelinde çevrim içi veli toplantlarna balad. Velilere, çocuklarnn hangi gün okula gelecei konusunda bilgilendirme yapld.

TEMASSIZ OYUNLARLA OKULA BALAYACAKLAR

Bakanlk, okul öncesi ve ilkokul 1. snf örencilerinin maske, sosyal mesafe ve kiisel hijyen koullarn daha kolay bir ekilde içselletirerek, yeni normale elenceli bir ekilde uyum salayabilmeleri için Temassz Oyunlar Kitab hazrlad. Kitaplar, 21 Eylül itibaryla tüm okullarda uygulanmak üzere öretmenlere ulatrld.

Kitapta yer alan ve hiçbir fiziksel temas içermeyen 60 oyunun her biri, çocuklarda tanma, iletiim, dikkat, hareket ve i birliinin gelimesine yardmc olacak ekilde tasarland. Hem snfta hem de açk alanlarda oynanabilecek ekilde tasarlanan oyunlar, örenciler arasnda yeterli sosyal mesafe salanarak ortak materyal kullanmna ihtiyaç duyulmayacak ekilde hazrland.

UYUM HAFTASINDAN SONRA HAFTADA K GÜN OKULA GDECEKLER

Uyum haftasndan sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamnda ise Türkçe dersi haftada 2 gün 3er ders saati olmak üzere 6 ders saati, matematik haftada 2 gün 1er ders saati olmak üzere 2 ders saati, hayat bilgisi haftada 2 gün 1er ders saati olmak üzere 2 ders saati yüz yüze eitimle verilecek.

Söz konusu derslerin yüz yüze ilenemeyen ders saatleriyle ilkokul 1inci snf programndaki dier dersler ise EBA TV ve EBA portal canl snf uygulamalaryla uzaktan eitim sistemleriyle uygulanacak.

OKULLAR YÜZ YÜZE ETME HAZIR

Öte yandan, Milli Eitim Bakanlndan yaplan açklamaya göre, yüz yüze eitimin balayaca 21 Eylül öncesinde, okul öncesi eitim ve ilkokul birinci snf örencilerini okullaryla buluturmaya yönelik hazrlklar tamamland, Bakanln merkez ve saha koordinasyonunun anlk bilgilendirmelerle saland ve tüm birimler koordineli bir ekilde çalma yürüttü.

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun yüz yüze eitim hazrlklarna ilikin açklamasna göre, ülke genelinde okullarda gerekli tüm dezenfeksiyon çalmalar tamamland, gerekli hijyen ve dezenfektan ihtiyaçlarnn da il müdürlükleri tarafndan karland.

Ayrca ihtiyaç durumunda kullanlmak üzere tüm okullarda ate ölçer bulundurulmas saland. Önümüzdeki üç hafta içinde tüm örencilere ücretsiz maske destei verilecek. 81 ilde ihtiyaç duyulan maskeler, mesleki eitim kurumlar ve halk eitim merkezlerinde üretilerek okullara ulatrld.

Örencilerin okullara ulamlar için servislerle ilgili planlamalar tamamland. Ayrca tüm illerde servis oförlerine yönelik örenci tamasnda uymalar gereken tedbirleri kapsayan eitimler de tamamlanarak gerekli bilgilendirmeler yapld. Tüm illerde, il müdürlükleri koordinasyonunda velilere yönelik bilgilendirme toplantlar yapld. Ayrca randevu vermek suretiyle okul ziyaretleri planlanarak velilerin okullardaki hazrlklar ve salgn önlemlerine yönelik tedbirleri görmeleri saland.

UYARI MEKANZMASI HAZIR

Ayrca, Kovid-19 tedbirleri kapsamnda, Milli Eitim Bakanl ile Salk Bakanl arasnda oluturulan entegrasyon sistemi ve uyar mekanizmas da hazrland. Sistem sayesinde örenci, öretmen, eitim kurumlarndaki tüm çalanlar ve okul servisi oförlerinde olas bir risk ortaya çkmas durumunda, eitim kurumu yöneticilerine anlk bildirimler yaplacak.

Okul yönetimleri, alnan bildirimin ardndan hemen harekete geçerek Salk Bakanl rehberindeki prosedürleri uygulayacak ve gerekli tedbirler alnacak. Sistem, olas bir risk durumunda örencinin snfndaki, hatta okul servisinde birlikte seyahat ettii dier örenciler için uyar bildirimi yaparak tedbir alnmasn salayacak.

Ana Sayfaya Git