Yüz yüze eğitimde 4 tehdit bulunuyor

Yüz yüze eğitim 15 Şubat'ta başlar mı? Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü, 4 tehdidi sıraladı

Haberler 28.01.2021 - 03:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Yüz yüze eitime 15 ubatta geçilecek mi? sorusuna yant verdi. Özlü, 10 ya da 15 örencinin olduu snflarla 50 kiilik snflar ayn görmemek lazm. Bu da önemli bir ey bulatrma açsndan. Okul bazl, kent bazl deerlendirilmesi gerekir. Ulusal karar yerine bölgesel bazl, okul bazl, hatta fizibilite yaplabilir dedi. Uyarlarda bulunan Özlü, koronavirüsle mücadelede 4 tehdidi öyle sralad: Büyük aile yaps yani çocuklarn nineleri ve dedeleriyle ilikisi, kalabalk snflar, mutasyonlu virüs ve vaka saylarnn artm olmas...

l il, okul okul bakmak lazm diyen Özlü, u açklamalar yapt: Önce unu söylemek isterim. Ben bir hekimim, okullarn açlmasyla ilgili riskleri söyleyeceim. Ama bunlar okullar açlmasn, geç açlsn anlamna gelmez. Ben tehlikeyi dile getirmek zorundaym, bu benim sorumluluum. Ben bu riskleri, olaslklar konuurum ama karar verici deilim. Karar verici Milli Eitim Bakanl.

Ben burada sözü söylerken kendimi eer frenlersem denge iyi kurulamaz. Salk açsndan risk nedir; dile getireceim. Kamu yönetimi tüm taraflar dinleyecek ve kendisi bir karar verecektir.

Okullarla ilgili dünyadaki durum her ülkede ayn deil. Baz deerler söz ediliyor ama bunlar ayn deil. Baz okullar, baz kültürler, yaam farkllklar var. Okullarn açlmasnn salgnn yaylmasnda katks olmad gösterildi. Okul içinde enfeksiyon görüldü ama yaygn bir bula rapor edilmedi. Okuldan da bula olduu yönünde kantlar yok.

Okullar öncelikli olarak kapatlmas gereken yerler olarak görülmüyor. Veya açlmas için de öncelikli olarak söylenebilir.

srailde örnein, okullarda ciddi enfeksiyon riski art görülüyor. Bizdeki durum nasl? Bunu destekleyecek veri yok. Ama dünyada bu konudaki çalmalar ben de okumutum.

Bizim bir riskimiz u. Geni aile yapmz var. Okul çocuklarmz nineleriyle, dedeleriyle devaml iletiim halindeler. Kalabalk aile, bir arada olma, birbirinin evine gidip gelme, yeme-içme, vakit geçirme. çocuklar biliyorsunuz daha düük riske sahip ama yallar tam tersi. Bu iki jenerasyon arasndaki ilikinin dikkate alnmas gerekir.

Her aile ayn deil. çekirdek aile var, evine dönen var, haftada bir iki defa büyük babasyla bir araya gelen aile var. Yani burada homojen bir durum yok. Konuurken genelleme yapmak, etkili olur-olmaz demek doru olmayabilir. Buna dikkat çekmek isterim. çocuklarn bulatrma olasl bizim gibi toplumlarda biraz daha yüksek.

10 kii, 15 kii örencinin olduu snflarla 50 kiilik snflar ayn görmemek lazm. Bu da önemli bir ey bulatrma açsndan. Okul bazl, kent bazl deerlendirilmesi gerekir. Ulusal karar yerine, bölgesel bazl, okul bazl hatta fizibilite yaplabilir.

ÖRETMENLERE AI ÖNCEL çARISI

Bu yaplan sralamann da kendine göre bir mant var. Ama unu söyleyemeyiz. Öretmenler a olursa okullarda risk biter diye bir ey yok. Ama öyle düünmeyelim. Öretmenleri aladk, artk risk olmaz gibi bir düünce yanl.

MUTASYONLU VRÜS

Üçüncü dile getirilmesi gereken; mutasyon var virüste biliyorsunuz. Ve dünyada yaylyor. Türkiyede de vakalar tespit edildi. Bunun özellii de genç yata, çocuk yata daha fazla hasta çkmas ve ar seyretmesi. Dolaysyla daha net olarak bilemediimiz artm bir tehdit görünüyor.

Bu üçünü bir araya getirerek Milli Eitim Bakanl kararn verecektir.

SALGIN AZALMADI, HIZ KESMED

Benim 31 Austos ile ilgili çekincelerim vard. Maalesef bu çekinceler ilerleyen dönemde tekrar kapanmaya gidecek ekilde dorulanm oldu. Umarm bu dönemde bu admlar atlacaksa tedbirli, kademeli ve acele edilmeden atlr. çünkü dünyada salgn durmad. Bakn ben dördüncüsünü de söyleyeyim.

Biz okullar kapattmzda, Türkiyedeki vaka says imdiki vaka saysndan daha düüktü. Biz o dönemde okullar kapattk. Türkiyedeki vaka says da azalm deil. Dünyadaki vaka says da çok daha fazla. Salgn azalmad, hz kesmedi.

Ben açlmasn demem, diyemem. Ben de örencilerimi özledim. Bir an önce okullarn açlmasn istiyorum.

Ana Sayfaya Git