Zamanı iyi yönet!

LGS kapsamındaki merkezi sınavda zamanı iyi yöneten başarıda fark atacak

Haberler 25.05.2022 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Hasan Eici, 5 Haziranda yaplacak Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamndaki merkezi snavda adaylarn zaman yönetimi konusunda dikkatli olmalar gerektiini belirterek, Sakn bir soruda taklp 10-15 dakika harcamayn. Bu tür sorularla inatlamayn. çünkü bu sürede belki de sonraki 8-10 soruyu kolaylkla ve zaman etkili kullanabildiiniz için o ilk bata karmak gelen sorular kolaylkla çözebileceksiniz. dedi.

SINAVDA ZAMANI Y YÖNETEBLMEK

Eici, snavda örencilerin okuduunu anlama, yorumlama, analiz etme, problem çözme, muhakeme etme, neden-sonuç ilikisi kurma gibi akademik becerilerinin yannda stresle baa çkma, zaman yönetimi, karar verme, duygu yönetimi gibi yaam becerilerinin de ölçülmesinin hedeflendiini söyledi.

Örencilere yöneltilen yeni nesil sorularda gerçek hayatla ilikiye önem verildiinden çözüm için birden fazla becerinin kullanlmas gerektiini anlatan Eici, örencinin kendine uygun snav stratejisi gelitirmesi ve karlat soru tiplerine göre esnek düünerek stratejisini yeni duruma göre uyarlayabilmesi gerektiinin altn çizdi.

SÖZEL VE SAYISAL TESTLERE ZAMAN AYARI

Doç. Dr. Hasan Eici, sözlerini öyle sürdürdü:

çünkü sözel ve saysal testlerde, örencilerin zaman etkili kullanabilmesini zorlatran uzun sorular yer alabilmekte ve baz örenciler, ne kadar çok çalm olsalar bile ilk defa karlatklar bu soru tipleri karsnda panik yapabilmektedir. Özellikle adaylar snav çknda, baz sorular karsnda ters köe oldum ve ondan sonra bildiim sorular da yapmakta zorlandm. veya zor bir soruda takldm zamann nasl geçtiini anlamadm, dier sorulara yeterince vakit kalmad için onlar kolay da olsa çözemedim. gibi açklamalar yapabilmektedir. Bu durumdan en az zararla çkabilmek için özellikle snavdan önce bu tür durumlar için örencilerin zihinsel hazrlk yapmas, öretmenler ve velilerin örencilerini böyle bir durum karsnda strateji gelitirebilmesi için desteklemesi önemlidir.

Y OLDUUNUZ DERSLERDEN TESTE BALAYIN

Eici, LGS kapsamndaki merkezi snav annda örencilerin panik, aknlk, odaklanamama gibi problemler ile karlamamas için muhakkak snav sürecinde zaman yönetiminin teknik bir süreç olduunu bilmeleri gerektiini vurgulad.

Örencilere, sorulara kaç dakika ayracan önceden iyi ekilde planlanmasn öneren Eici, snavn sözel testinde 75 dakikada 50 sorunun, saysal testte ise 80 dakikada 40 sorunun çözülmesi gerektiini belirterek, Bu demek oluyor ki ortalama olarak sözel testte bir soruya adayn 1,5, saysal testte ise bir soruya 2 dakika ayrlmas önerilebilir. dedi.

Snav annda her soru için hesaplanan ortalama sürenin ayrlmasnn, zamann etkili ekilde kullanlmasn salayacana iaret eden Eici, unlar kaydetti:

Ortalama süre aldnda artk dier soruya geçilmelidir. Eer testlerde dier bütün sorular yapldktan sonra vaktiniz kalyorsa daha önce baktnz ama zaman kaybetmemek adna çözümünü sona braktnz sorulara tekrar dönebilirsiniz. Böylelikle daha önce okuduunuz soruya yeniden odaklanarak göremediiniz ayrntlar görmeye, üretemediiniz çözümleri üretmeye balayabilirsiniz. Snav annda, zaman yönetimi için önceden planladnz stratejiye tavizsiz uyun. yi olduunuz derslerin testlerinden ve sorularn çözümünden balayn. Böylece hem zaman kazann hem de moral. Sakn bir soruda taklp 10-15 dakika harcamayn. Bu tür sorularla inatlamayn. çünkü bu sürede belki de sonraki 8-10 soruyu kolaylkla çözebileceksiniz. Kendinize güveniniz gelecek, zaman etkili kullanabildiiniz için testin sonunda vakit kalacak ve bu rahatlkla o ilk bata karmak gelen sorular kolaylkla çözebileceksiniz.

KOLAY GÖRÜNEN SORUDAK AYRINTIYA DKKAT

Kolay görünen ve bu nedenle bütün ayrntlarna dikkat etmediiniz sorularn çözümünde zaman kazanmak adna çok acele edip yanl kkn doru olduunu zannedebilirsiniz. Bu nedenle kolay da olsa soruyu dikkatlice okuyup, yanttan emin olduktan sonra karar verip iaretleme yapnz. Zaman kaybna sebep olacak, odaklanmay güçletirebilecek ve paniklemeye sebep olabilecek durumlar için bilisel ve duygusal açdan esneklik kazanmak adna hazrlklarnz önceden yapn. Bunun bir sralama snav olduunu unutmayn. Kendinize hata yapma pay brakn.

Eici, snav sabah ar yemek yenmemesi veya sv tüketilmemesi önerisinde de bulunarak, snav srasnda her sorunun çözümünün ardndan optik forma iaretleme yaplmas gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git