"Zamanın ruhuna saygı göstermek için değişimlerin içindeyiz"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde dünyada ne olup bittiğini çok yakından izlediklerini ve ülkenin durumunu gözden geçirdiklerini belirterek, "Süreç içerisinde Türkiye'nin bu manzarai umumiyesini yeniden tasarlamak ve zamanın ruhuna saygı göstermek için değişimlerin içindeyiz." dedi.

Haberler 10.10.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, OSTM Teknik Üniversitesinin yeni akademik yl açl töreninde yapt konumada, üniversitenin kuruluu ile ilgili hayale ortaklk ettiini ifade etti.

Ankaral olarak OSTMin çarmlar konusunda derin hatralarnn bulunduunu dile getiren Selçuk, çocukluumdan beri herhangi bir problemde ne yapalm diye soru sorulduunda Merak etmeyin OSTMde yaptrrz ifadesini çok sk duyduunu aktard.

OSTMin bu kadar derinlerde yer alan fotorafnn aslnda gelecein de bir müjdesini verdiine dikkati çeken Selçuk, bu gelecei iyi tartmak gerektiini, 2040lara doru yepyeni bir dönemden söz edildiini anlatt.

Tekillik ça ad verilen bu çada, biyolojik olanla, fiziksel ve yazlmsal olann buluacan, insan beynine yazlm yükleneceini, insan vücudunda fiziksel nano robotlarn dolaacan, robotlara organlarn ekleneceini ifade eden Selçuk, çok yakn bu ça, 15-20 yllk bir süreçten söz ediyoruz. Bugün ilkokulda okuyan çocuklarn nasl bir gelecee doru yöneldiine dair basit ipuçlar bunlar. diye konutu.

Bu çada insann aklndan geçenlerin uzaydan okunabilmesi gibi birçok farklln gündeme geleceini dile getiren Selçuk, Bilgi, bilim, teknoloji, inovasyon gibi kavramlar yeniden tarif etme, daha sahih bir hale getirme mecburiyetimiz var. Eer bizler, kendi terminolojimizi kurmazsak sadece ezberin üzerine ina edilen bir i yaparz. Zemin olmadan ekil yapmann çok da büyük faydas yok. deerlendirmesinde bulundu.

Ehliyet ve liyakatn önemine deinen Selçuk, unlar kaydetti:

Bugün yaptmz bütün i ve ilemleri, bu ülkenin topraklarna hürmeti olan, bu ülkenin bayrana saygs olan bütün insanlarmz kucaklayarak yapmazsak bütün beyinlerimizi bir araya getirmezsek çok fazla mesafe almamz söz konusu deil. Ben diyerek bir yere varmamz mümkün deil. Ben yerine hepimiz demeye ihtiyacmz var. Bunun için de ehliyete hürmet etme art var. Benim görüüme yakn ya da benim akrabam, benim hemehrimden ziyade bu iin ehli kimdir meselesi çok çok önemli.

Bilimi ahlakla ykamazsanz o bilim insann hayrna çalmaz. ifadesini kullanan Selçuk, bilimde etik olmadnda finans sektörüne yönelik çabalarn hizmetkar olan bir durumun ortaya çkaca uyarsn yapt.

Dünyann en iyi eitim veren üniversitelerinde yetimi insanlarn dünyaya en çok zarar veren insanlar olduunun görüldüüne iaret eden Selçuk, iklim, açlk gibi meselelerin bilimin ahlakla ykanmamasyla dorudan ilgili olduunu söyledi.

Açln ve obezitenin ayn anda doruk noktaya çkt, eitim seviyesi arttkça çevre kirliliinin artt, eitim yükseldikçe dünyadaki çatmalarn ve silahlarn öldürme gücünün artt bir çan yaandna dikkati çeken Selçuk, Bu çan iyi okunmas lazm. vurgusunu yapt.

Bakan Selçuk, üniversitelerle ilgili u deerlendirmelerde bulundu:

Disiplinleraras ya da interdisipliner üniversitelerden sonra imdi transdisipliner dediimiz bir üniversite anlayndan söz ediyoruz. Bu üniversite, tümüyle hayatn içinde olan, paydalarn ortak üretim yapt ve bütünüyle sektör odakl deil ama çözüm odakl çalan bir bak açsna sahip. Neden çözüm odakl bak açs? çünkü üniversitenin artk laboratuvarlarnn olmasndan ziyade laboratuvarlarn ihtiyaç duyduu üniversitelere gereksinim var. Yani cep telefonu üreteceksen bunun için sosyolog, psikolog, yazlm mühendisi, kimyac gibi çok fazla bilim dalndan insanlara ihtiyaç var. çözüm odakl bir çalmada, bu insanlarn hepsi ayn laboratuvar mant içinde buluurlar ve çözümü üretmek için gayret sarfederler.

Selçuk, bütün bunlar dikkate alnmadnda üniversitenin sadece bir istihdam kaps gibi alglanabileceine iaret etti.

- Talep etmezseniz sadece rutini yerine getirirsiniz

OSTM Teknik Üniversitesini çok önemsediini dile getiren Selçuk, Buras tam da hayal ettiimiz bilimin, uygulamann iç içe olduu yer. Bunun ne anlama geldiinin örenciler tarafndan içselletirilmesi lazm. dedi.

e girerken yazdrlan özgeçmi yerine kendisinin özgelecek kavramna daha çok önem verdiini ifade eden Selçuk, bu kavramn yetikinler tarafndan çok fazla bloke edildiini vurgulad. Yetikinlerin yapamadklarn kendi çocuklarnn kimliine yüklediklerini aktaran Selçuk, Örencilerin muhakkak özgeleceklerine yönelik olarak duygu, düünce ve hareket plan gelitirmeleri gerekiyor. dedi.

yi bir örencinin ders dnda ne yaptnn önemli olduunu vurgulayan Selçuk, Diplomay herkes alyor. 4 sene boyunca hangi kongrelere, hangi sosyal sorumluluk projelerine katldm? Hangi hobileri edindim? Enstrüman çalyor muyum? Halk oyunundan haberdar mym? gibi sorularla ilgili bir hesap cetveline ihtiyaç var. Örencilerin talep etmeye dikkat etmesi lazm. Eer talep etmezseniz sadece rutini yerine getirirsiniz, talep ederseniz talip olmu olursunuz, etrafnz geniler, havzanz büyür. deerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selçuk, üniversite eitimi süresince sadece 3-4 arkada edinmenin örencilerin zihinsel geliimi açsndan uygun olmadn, farkl dünya görülerine sahip insanlarla bir arada bulunmann gerektiini vurgulad.

Bakan Selçuk, unlar kaydetti:

Üniversite bilisel kurum deildir; üniversite, duygu, düünce ve eylemin ayn anda ilenmesi gereken ve bu bütünsellik içinde yönetilmesi gereken bir süreçtir. lkokulda, ortaokulda ve lisede, üniversite ile bütünleik olarak yapmaya çaltmz çerçeve budur. Türkiyenin dünyadaki bu gelimelere bal olarak, zamann ruhuna tabi olarak ilkokulu, ortaokulu, liseyi ve yükseköretimi bu balam içinde ele alma zarureti var. Biz bütünsel olarak bunun gayretindeyiz. Ekip arkadalarmzla beraber bu sistemi bütünsel olarak nasl çerçevelendiririz? sorusuyla muhatabz. Bu anlamda dünyada ne olup bittiini çok yakndan izliyoruz, kendi fotorafmz da gözden geçiriyoruz. nallah süreç içerisinde Türkiyenin bu manzarai umumiyesini yeniden tasarlamak ve zamann ruhuna sayg göstermek için deiimlerin içindeyiz. Bu deiimler, hep alt yaps kurularak, fizibilitesi yaplarak, gereken çalmalar tamamlanarak hayata geçirilmeli.

Ana Sayfaya Git