Zorunlu ders saati indirilsin

Ortaöğretim öğrencilerine yönelik yapılan araştırma sonuçlarına göre, liselilerin "2023 Eğitim Vizyonu" hedeflerinden uygulanmasını en çok istedikleri madde, "zorunlu ders saatlerinin azaltılması" oldu.

Haberler 29.03.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrmaya göre örencilerin büyük çounluu, ders çeitlilii ve saatlerinin fazla olmas sebebiyle sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere vakit ayramyor

Örencilerin yüzde 91i ilgi, yetenek ve mizaca göre seçmeli ders yapsnn oluturulmas ve bilimsel yöntemlere bavurularak kariyer yönlendirilmesinin yaplmasn istiyor

Ortaöretim örencilerine yönelik yaplan aratrma sonuçlarna göre, liseliler Milli Eitim Bakanlnca (MEB) hazrlanan 2023 Eitim Vizyonu kapsamnda en çok zorunlu ders saatlerinin azaltlmasn bekliyor.

Ankaradaki çubuk Yldrm Beyazt Anadolu Lisesi öncülüünde, Anadolu, fen, mesleki ve teknik Anadolu liselerinden toplam bin örencinin katlmyla yaplan aratrma, liselilerin 2023 Eitim Vizyonu kapsamnda hayata geçirilmesini bekledii uygulamalara ilikin dikkati çekici sonuçlar ortaya koydu.

2023 Eitim Vizyonu hakknda seminerlerin düzenlenmesinin ardndan örencilerin görülerinin alnmas amacyla okullarda toplant ve anket çalmalar yapld.

Böylece örenciler, eitim vizyonundaki maddeler hakknda sözlü ve yazl olarak görülerini sunma imkan buldu.

- Örencilerin ilk istei zorunlu ders saatlerinin azaltlmas

Aratrmada örencilere yöneltilen 2023 Eitim Vizyonunda ilk önce hayata geçirilmesini istediiniz madde nedir? sorusuna, liselilerin yüzde 68i zorunlu ders saatlerinin azaltlmas yantn verdi.

Bunu, ilgi, yetenek ve mizaca göre seçmeli ders yapsnn oluturulmas, bilimsel yöntemlere bavurularak kariyer yönlendirilmesinin yaplmas, haftalk ders çizelgesinde yer alan ders çeitliliinin azaltlmas ve derslerin yükseköretimle uyumlu hale getirilmesi izledi.

Örencilerin büyük çounluu, ders çeitlilii ve saatlerinin fazla olmas sebebiyle sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere vakit ayramadn belirtti.

- Örenciler daha fazla proje yapmak istiyor

Aratrmaya katlan örencilerin yüzde 85i, alan derslerinde daha fazla proje ve uygulama çalmas yapmay istedi.

Bu çerçevede, örenilen bilgilerin yaam becerisi haline getirilmesi amacyla okullarda kurulmaya balayan tasarm beceri atölyeleri, örencilerin heyecanla bekledikleri uygulamalar arasnda yer ald.

2023 Eitim Vizyonunda yer alan ilgi, yetenek ve mizaca göre seçmeli ders yapsnn oluturulmas ve bilimsel yöntemlere bavurularak kariyer yönlendirilmesinin yaplmas maddelerine ilikin ise örencilerin yüzde 91i olumlu görü bildirdi.

Örencileri en fazla heyecanlandran maddelerden biri de okul-mahalle spor kulüpleriyle i birlii içinde yetenekli örencilerin öleden sonra antrenmanlara katlmlarnn salanmas oldu.

Örencilerin yaklak yüzde 90 bu madde hakknda olumlu görüte bulundu.

Ayrca, üniversitelerdeki bilim insanlarnn fen ve sosyal bilimler liselerindeki örencilere eitim ve aratrma koçluu yapmas, ilgili örencilerin ksa sürede uygulanmasn istedii hedefler arasnda yer ald.

Ana Sayfaya Git