“Ertelenen evlilikler konut fiyatlarında ve kiralarda artışa sebep oldu”

Konut fiyatları ve kiralarda gözle görülür artışlar yaşandığını kaydeden Finans Uzmanı Dr. Hakan Yıldırım, “Salgın nedeniyle ertelenen evliliklerde bu yaz patlama yaşanması hem konut fiyatlarında hem de kiralarda önemli artışlara sebep oldu” dedi.

Haberler 12.08.2021 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Konut fiyatlar ve kiralarda meydana gelen artlar hakknda Finans Uzman Dr. Hakan Yldrm açklamalarda bulundu.

Aylk bazda meydana gelen artlarn, konut sahibi olmay zorlatrdn belirten Dr. Yldrm, Bu artn altnda birden fazla nedenin yatt azmsanamaz bir gerçek. Döviz kurlarnn devaml art trendi içerisinde davranmas, buna bal olarak artan enflasyon, salgn dönemi ile birlikte oluan belirsizliin yol açt alg ve bu duruma bal olarak konut fiyatlarnn devaml artacana inanan bir popülasyonun olumasyla talepte bir artn meydana geldiini söylemek pek de yanl olmayacaktr diye konutu.

MALYET ARTILARI KONUT FYATLARINA YANSIDI

Artan döviz kurlarnn ve enflasyonun inaatta kullanlacak malzemeler ile içilik maliyetlerinde önemli artlara sebep olduunu ve maliyetteki artlarn konut fiyatlarna yansdn belirten Dr. Ör. Üyesi Hakan Yldrm, Dier taraftan belirsizliin beraberinde getirdii ar talep fiyat balonlarnn da olumasnda önemli bir etken olmaktadr. Özellikle 2021 ylnda konut fiyatlarndaki art, beraberinde kira bedellerinin de önemli artlar yaamasna sebep olmutur. Ev sahiplerinin kiraclara enflasyon oranlarnn üzerinde zam yapma yarna girmesi ya da çeitli bahaneler ile mevcut kiracy çkartma ve daha yüksek kira ödemeye raz yeni kirac bulma gayesi içine girmesi, ayrca kiralanabilecek konutlarn da kt olmas kira bedellerinin yükselmesinin önemli nedenleri olarak karmza çkmaktadr ifadelerini kulland.

AN FYAT DÜÜLER EKONOMY OLUMSUZ ETKLER

Salgn nedeniyle ertelenen evliliklerin bu yaz patlama yaamas hem konut fiyatlarnda hem de kiralarda önemli artlara sebep oldu diyen Dr. Yldrm öyle devam etti:

Ancak u ayrm yapmakta fayda var. Döviz kuru, enflasyon oran ve demografik temelli deiimlerin sebep olduu fiyat artlar zaman içinde düzelme eilimine girebilir. Ancak oluan fiyat balonlarnn daha büyük balonlara dönümesi ve bu balonlarn belirli bir süre sonra sönmesi, konut piyasasnda ciddi problemlerin olumasna sebep olabilir. Bu durum ise inaat sektörü ve konut sahiplerini zor bir duruma sokabilir. Özellikle son dönemde ekonomik büyümenin yap talarndan biri olan inaat sektörü için gerekli önlemler alnmazsa fiyat balonlar sebebiyle yaanabilecek ani fiyat düülerinin ülke ekonomisini olumsuz etkileyecei su götürmez bir gerçektir.

TOK DESTEYLE CAZP KONUT YAPIMINA YOUNLAILMALI

Nüfusun youn olduu bölgelerde TOK desteiyle vade ve fiyat açsndan cazip konut yapmna younlalmas gerek diye konuan Dr. Yldrm, Böylece konut arznda meydana gelecek art, fiyatlardaki art bir nebze frenleyecek ve talep tarafnda da canlln devam etmesi olaan olabilecektir. 2008 küresel krizinin en önemli sebeplerinden birinin de konut piyasasnda oluan balonlarn patlamas olduu unutulmamaldr dedi.

Ana Sayfaya Git