İsotun acı telaşı

Tadı, rengi ve kokusuyla özellikle Şanlıurfa'da yapılan birçok yemeğe lezzet katan, isot (pul biber) kavurucu sıcakta uzun ve zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Haberler 17.08.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada ilkbahar mevsiminde ekilen, bakm ve sulamann ardndan austos aynn ortalarnda hasat edilmeye balanan biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. Geçimlerini isot satarak salayan ailelerin pazardan ald biberler, daha çok kadnlar tarafndan ev veya bahçelerde ykandktan sonra sap ve çöplerinden ayrlyor.

SOTUN ACI TELAI BALADI

Kavurucu scaa biber acl da eklenince çalanlar bir hayli yoran ilemde, biberler elle parçalanp makineden geçirilerek naylonlarn üzerinde bir süre bekletiliyor. Gün içinde yönü deitirilerek günete tamamen kurumas salanan biberler, rengi koyulatktan sonra makinelerde çekiliyor. Zeytinyayla harmanlanarak parlaklk kazanan biberler, daha sonra isota dönüüyor. Kentin simgelerinden tescilli ürünü isot, kalitesine göre kilosu 50-60 liraya alc buluyor.

anlurfada isot yapm sezonunun baladn belirten Halil Polat, sot sezonu balad. Biberi tarladan toplandktan sonra bize geliyor. sotu burada parçalyoruz. Tohumu ile biberi birbirinden ayklyoruz. sotu daha daha sonra makineden çekiyoruz. Biberi yere seriyoruz. sot kuruyunca toplayp son ilemleri yaptktan sonra tezgahtaki yerini alyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git