1 milyon 190 bin kişiden SGK'ya yapılandırma başvurusu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 7326 sayılı kanun kapsamında 1 milyon 190 bin kişinin toplam 61 milyar liralık yapılandırma başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Haberler 22.11.2021 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SGKdan yaplan açklamaya göre; vergi ve baz borçlarn yaplandrlmasna ilikin düzenlemeler içeren ve 9 Haziran 2021de yürürlüe giren 7326 sayl Yaplandrma Kanununa bavurular, 30 Eylül itibaryla sona erdi. Kanun kapsamnda Nisan 2021 ve öncesi dönemlere ait kesinlemi SGK sigorta primleri, Genel Salk Sigortas (GSS) primleri, isizlik sigorta primleri, yersiz ödenen gelir ve aylklardan doan alacaklar, ilenen fiillere ilikin idari para cezalar, i kazas, meslek hastal veya malullük sonucunda doan rücu alacaklar ve 4b (Ba- Kur) sigortallarnn daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyas halinde doan alacaklar yaplandrld.

36 AYDA BORçLARI ÖDEME MKANI

Yaplandrma kapsamndaki borçlarn gecikme zamm ve cezas ile kanuni faizi silinerek borç tutarlar, Yurt çi Üretici Fiyat Endeksi (Y-ÜFE) ile güncellendi. Pein ödemelerde hesaplanan Y-ÜFEnin yüzde 90, iki taksitle ödemede ise yüzde 50si silindi. Taksitle ödemeyi tercih edenler, 2er aylk periyodlarla 6, 9, 12 ve 18 taksit seçeneiyle borçlarn 36 ayda ödeyebilecek.

Kanunun getirdii imkanlardan yararlanmak isteyen vatanda ve kurumlarn yapt bavurular sonucunda önemli miktarda SGK alaca yaplandrld. 1 milyon 190 bin kii, toplam 61 milyar liralk borç için yaplandrma bavurusunda bulundu. Borçlularn pein ödemenin salad avantajlardan yararlanmasyla 1 milyar 620 milyon liralk tahsilat yapld.

LK TAKST ÖDEMES çN SON GÜN 30 KASIM

Yaplandrlan borçlarn ilk taksit ödemeleri 30 Kasm 2021e kadar yaplabilecek. kinci taksitin son ödeme tarihi ise 31 Aralk 2021de sona eriyor. Yaplandrmann avantajlarnn kaybedilmemesi ve bozulmamas için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. lk iki taksitini süresinde ve tam olarak ödeyip, bir takvim yl içinde ikiden fazla taksitini ödeyemeyen veya eksik ödeyenlerin de yaplandrmas bozuluyor. Taksitin yüzde 10unu geçmemek artyla 10 TLye kadar yaplan eksik ödemelerde ise yaplandrma bozulmuyor. Yaplandrmas bozulan borçlular, ödedikleri taksit tutar kadar yaplandrma hükümlerinden yararlanabiliyor. Yaplandrlm prim borcu ödemeleri e-Devletten yaplabildii gibi SGKnn anlamal olduu bankalarn ubeleri, ATMleri, internet veya mobil bankaclndan da yaplabiliyor.

Ana Sayfaya Git